CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 28 сентября 2012 г.

Lansare de carte


Nimeni nu e singur


NICOLETA IACOB – BOLOGAN

                                                                             bibliotecar filiala Târgovişte                                                                            

 Cartea de versuri Nimeni nu e singur a văzut lumina tiparului la editura Rusanda. Are un cuvânt introductiv, întitulat E rost să trăiesc, să iubesc, semnat de Manole Neagu. Volumul conţine trei capitole: Şi eu o fărâmă-s în lume; Şi-am lăsat un dor acasă; Visăm acelaşi vis.
Sunt versuri cu o tematică diversă: versuri de dragoste, versuri dedicate copilăriei, versuri în care este cântată dragostea mamei pentru copilul ei, dragostea copilului pentru mamă.
Lansarea cărţii a avut loc la filiala Târgovişte, ideea fiind acceptată  de doamna Gajos Ludmila directorul filialei, care a găsit potrivită tematica acestor versuri pentru a fi prezentată cartea la săptămîna uşilor deschise.
Eu,  Nicoleta Iacob – Bologan, sunt autoarea cărţii de versuri Nimeni nu e singur. Am doar 22 de ani. Sunt absolventă a Colegiului Republican de Informatică şi Drept din Chişinău (2009). Actualmente, sunt studentă la Universitatea de Stat Ion Creangă şi suplinesc funcţia de bibliotecar la filiala  Târgovişte.
Astfel, în ziua de 28 septembrie  curent, când multă lume vizita biblioteca, într-un anturaj tomnatic şi plăcut, a avu tloc lansarea acestui volum. Cei care au fost prezenţi au apreciat gingăşia versurilor, frumuseţea limbii, sentimentul dragostei ce a însoţit această lansare.
Un sincer “mulţumesc” celor care au fost  prezenţi la lansarea primului meu volum.

четверг, 27 сентября 2012 г.

Întâlniri cu editorii


                                     Premii de la editura Cartier

A luat sfârşit Concursul Citesc de la editura Cartier, anunţat la manifestarea de lansare a Lecturilor verii şi promovat în toată această perioadă. Era un miniproiect al cărui scop a fost informarea cititorilor despre cărţile aflate pe rafturile Filialei Târgovişte, editate la  Carteir şi care se bucură de atenţia cititorilor, fiind socilitate şi ca lectrui obligatorii, dar şi ca lecturi suplimentare. Dar fiind că în acest an în cadrul Programului Chişinăul citeşte o carte a fost propus volumul Nu mă tentează de Anatiol Moraru, care a văzut lumina tiparului la editura Cartier, ne-am gândit că ar fi binevenit acest miniproiect de promovare a cărţilor cu acest brend.
În fondurile de la la Filiala Târgovişte se află cărţi din colecţia: Poesis, Rotonda, Aleea clasicilor, Cartier istoric, Cartier polivalent, Cartier verde, Cartier edicaţional, mai multe Dicţionare şi Enciclopedii. Au fost realizate câteva expoziţii de cărţi din aceste colecţii, cititorilor li s-a vorbit despre Concurs, în rezultatul cărora cei mai activi cititori vor fi premiaţi de către editura Cartier.
Astăzi a avut loc ceremonia de pre 
miere. Editura a acordat 3 premii, care au constituit trei seturi de cărţi. Premiile au fost înmânate de către dl Anatol Grosu, manager la editura Cartier, poet.
Premiul I, un set de cărţi şi Diploma pentru Cel mai activ cititor i-au fost oferite elevei cl. VI de la liceul „O. Ghibu” Nistorică Victoria.
Premiul II, un set de cărţi şi Diploma de Cititor mai activ i-au fost oferite elevei cl. IX de la liceul „Petru Rareş” Mazniuc Diana.
Premiul III, un set de cărţi şi Diplomă de Cititor activ i-au fost oferite elevei cl. X de la liceul „Petru Rareş Moraru Mădălina”.
Două Diplome de Cititor activ şi un set de cărţi au fost oferite elevelor Simcenco Ana (Colegiul ASEM) şi Buju Ioana-Victoria – cl. VIII de la liceul „Dante Alighieri”.
Un scurt discurs a ţinut autoarea acestui miniproiect Larisa Ungureanu, care a accentuat valoarea cărţii în general şi valoarea cărţilor de la editura Cartier, care sunt diverse, aproape de sufletul cititorului de toate vârstele.”Poate unii din voi vor deveni pe viitor editori, pictori, manageri în cadrul editurilor. Cartea, înainte de a ajunge la cititor, este gândită de persoane anume, care aleg coperta, se gândesc la aspectul grafic şi la o mulţime de alte lucruri legate de profesia de editor. Pe viitor o să promovăm şi cărţile altor editori. Important este ca fiecare carte să-şi găsească cititorul”.
Cu detalii din activitatea editurii Cartier a venit şi managerul Anatol Grosu, vorbindu-le despre specifiul muncii la editură, dar şi despre aspectul managerial, informând auditoriul câ în Chişinău există trei magazine ale editurii Cartier, în care, pe lângă faptul că sunt propuse spre vânzare cărţi, mai au loc şi diverse evenimente, cum ar fi Lansarea noilor cărţi.
În numele celor premiaţi a vorbit domnişoara Mazniuc Diana, care a mulţumit editurii Cartier pentru cărţile oferite care „reprezintă editura, dar ne reprezintă şi pe noi, cititorii.”

 Larisa Ungureanu 

Masă rotundă

           Guguţă – în ipostază literară, teatrală şi cinematogrfaică


În cadrul Săptămânii uşilor deschsie la Filiala Târgovişte (24-28 septembrie 2012) pe data de 27 septembrie curent s-a desfăşurat o Masă rotundă cu genericul: Eroul lui Spiridon Vangheli – Guguţă – în ipostază literară, teatrală şi cinematografică la care au participat elevii cl. V-a de la liceul teoretic Columna, însoţiţiţ de diriginta clasei, doamna Irina Pascaru. Invitaţi la manifestare au fost: Teatrul municipal de păpuşi „Guguţă” – un grup de actori în frunte cu directorul artistic al teatrului, regizoarea Gabriela Lungu, Violeta Tipa, doctor în studiul artelor, colaborator ştiinţific la Academia de Ştiinţe a Moldovei.
Teatrul de păpuşi „Guguţă” a venit cu o reprezentaţie teatrală în centrul căreia s-a aflat Guguţă – un moment inspirat despre acest miraculos personaj al cărui prieten sunt până şi florile, fluturaşii şi tot ce ne înconjoară: cântecul, zâmbetul şi voia bună.
Doamna Violeta Tipa a ţinut o scurtă prelegere despre Guguţă şi filmele de animaţie. E vorba de un serial întreg de filme de animaţie, care-şi au începutul în anul 1970 la iniţiativa tânărului pe atunci regizor Constantin Balan. Filmele au fost realizate la studioul „Moldova-film” pe pracursul anilor 70, 80 ai secolului trecut.
A urtmat o vizionare a unor filme de animaţii de pe un DVD, adus de dna Tipa. E vorba de filmele: Guguţă, Guguţă poştaş, Seară de revelion.
Copiii au rămas foarte impresionaţi de animaţia, imaginaţia, bogăţia de culori şi imagini din aceste filme. Ei au recunoscut că nimeni nu a ştiut până azi că în Republica Moldova s-ar fi produs filme de animaţie, în special, filme cu „Măria sa Guguţă” şi că şi-ar dori să vadă şi să aibă în videoteca de acasă astfel de filme.

O scurta prelegere în cadrul Mesei rotunde la tema „Câteva reflecţii  pe marginea surselor de analiză şi cercetare literară din fondul Filialei Târgovişte” a ţinut Larisa Ungureanu, organizator manifestări culturale. E vorba de volumele: Dicţionar  de istorie şi teorie literară, unde pot fi găsite date biografice despre Spiridon Vangheli şi opera sa. La fel, în fonduri poate fi găsită: O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia de Mihai Cimpoi; Literatura română de Ion Ciocanu; Literatura pentru copii de Diana Vrabie;Literatura pentru copii din Basarabia sec.XX, selecţie, studiu introdictiv de Maria Şleahtiţchi.
Cu unele reflecţii referitor la personajul lui Spiridon Vangheli, Guguţă – între real şi fantastic a venit şi eleva Leonova Sofia, care pentrui sârguinţa ei a fost premiată cu o Diplomă de menţiune. La fel, Diplomă de menţiune pentru organizarea manifestărilor Săptămâna uşi deschise la Filiala Târgovişte i s-a înmânat Teatrului municipal de păpuşi „Guguţă” în persoana doamnei Gabriela Lungu, care a invitat copiii la spectacolele montate pe scena teatruluişi să mulţumească pentru faptul că biblioteca a ţinut să pună în valoare acest faimos personaj nu doar din viziune literară, ci şi teatrală. Diplomă de menţiune i-a fost înmânată şi doamnei Irina Pascaru, diriginta clasei a V-a de la liceul Columna.
Copiii au aplaudat îndelung la sfârşitul reprezentaţiei, luându-şi astfel rămas bun de la Guguţă şi actori. Au aplaudat filmele de animaţie, regretând că timpul s-a scurs atât de repede şi trebuie să finisăm această frumoasă şi bogată Masă rotundă, la care oaspete ne-a fost Marele Copil – Guguţă.

 Larisa Ungureanu

среда, 26 сентября 2012 г.

Lecţie informaţională

 Drumul Cărţii

La Ora informaţională Drumul Cărţii au fost  invitaţi elevii din clasa 3-a, Liceul Dante Alighierii, profesor Valentina Toporgros. Participanţii au aflat ce drum parcurge cartea până ajunge la cititor. Cum se obţine hârtia, care sânt etapele de pregătire a cărţii la editură, tipografie (manuscrisul în varianta electronică trece prin  mai multe redactări şi printări până ajunge la tipărire,  ilustrare, copertare); care au fost primele instrumente folosite la scris, informaţia fiind susţinută de material ilustrativ. A fost prezentat şi un papirus egiptean. 

 Elevii au demonstrat şi ei cunoştinţele lor despre carte prin postere făcute în clasă.




Întîlnire cu autorul


 Întâlnire cu Claudia Partole. 
 Lansarea cărţii    Mica-ica bâzâica

 Se ating, căzând din ram,
Frunzele stingher de geam:
„Te lăsăm , stimată doamnă
                            Noi plecăm pe -aripi de toamnă...”                                                                                                                                                                         
                              Claudia Partole

 Într-un cadrul autumnal,  – de frunze, nuci, castane, mere, pere, struguri, –   s-a desfăşurat întâlnirea elevilor clasei a 3-a „C”, Liceul Dante Alighieri, profesor Liuba Paiu, cu scriitoarea Claudia Partole. Poezii de toamnă în toată averea şi splendoarea ei, poezii dramatizate, se desprindeau din gura declamatorilor aidoma filelor din poezia Calendarul.
 Micii ştrengari au vorbit în versuri despre cum învaţă ei să fie mai buni, începând chiar de luni, ce-i face să se grăbească încet şi-i motivează înveţe de la toate. Atmosfera întreţinerii cu scriitoarea a fost împresărată cu glume, zâmbete culese din cărţile Dumneaei. Cartea lansată Mica-ica bâzâica, viu colorată, cu poezii jucăuşe, din colecţia Să creşti mare, puişor! a provocat un interes deosebit copiilor.
 Condeiera Claudia Partole le-a adus copiilor istorioare duioase din propria copilărie, le-a răspuns cu multă beatitudine la întrebări, în felul în care  Dumneaei ştie să o facă cel mai bine, i-a surprins cu lectura poeziilor din colecţia Să creşti mare, puişor!
 La final, scriitoarea le-a oferit participanţilor cele mai frumoase autografe, iar editoarea Ana Tihon le-a dăruit semne de carte şi calendare de la Editura Librarius.  












вторник, 25 сентября 2012 г.

Ședința Clubului



       Clubul de lectură şi instruire E bine să ştim!

 În Săptămâna uşilor deschise şi-a reluat activitatea Clubul  E bine să ştim!
Participanţii au aflat cu ajutorul unor exerciţii lexicale care sânt metodele de ameleorare ale vocabularului (evitarea cacofoniilor, pleonasmelor, tautologiilor etc. ), ce sânt omonimele, ilustrate prin poezia lui Arcadie Suceveanu Omonime, au lecturat versuri  de Petru Cărare Aşă e toamna întotdeauna, La revedere, păsări călătoare! Toamnă târzie. La această şedinţă a fost prezentată cartea Mari scriitori români de Mihai Cimpoi.


Expunere/dezbatere

                                                        
Clubul Să ne iubim ţara!

Şedinţa Clubului Să ne iubim ţara a avut loc în cadrul Săptămânii uşilor deschise la Filiala Târgovişte (24-28 septembrie 2012). Tema şedinţei a fost: Oraşul Soroca: istoric şi prezent. La şedinţă au participat elevi de la şcoala nr.5 „Al. Donici” şi de la liceul „Dante Alighieri”.
Şedinşa Clubului s-a axat pe câteva expuneri. Menţionăm: Soroca în plan istoric;  Soroca: în obiectivul zilei de azi; Evenimente culturale; Instituţii şi monumente; Personalităţi sorocene, cât şi pe elevii care au vorbit pe marginea acestor teme: Ciobanu Iana, Ciubotaru Dumitriţa (şc. Nr 5 „Al. Donici”), Buzenco Felicia, Mocanu Alexandrina, Reşetnic Alexandra (liceul „Dante Alighieri”).
La dezbateri au participat activ şi alţi elevi: Mihalachi Felicia, Vreme Angela, Cobzac Octavian, Potoţchii Alexandru ş.a.
În cadrul şedinţei a fost prezentată cartea lui George Coanda Istoria Târgoviştei: din preistorie şi până la aderarea României la Uniunea Europeană. Cartea este o adevărată „cronologie enciclopedică a cetăţii eterne a românitâţii orientale”, cum a fost supranumit cel mai important oraş din judeţul Dâmboviţa din cele mai vechi timpuri şi până în prezent.
La sfârşirul şedinţei s-a desfăşurat un concurs de erudiţie: Locuri şi personalităţi din oraşul Soroca. Elevii care au răspuns corect la întrebări li s-au înmânat Diplome de menţiune. Au fost premiaţi 10 elevi. La fel, elevilor le-au fost oferite şi materiale promoţionale în legătură cu cel 135 de ani de la fondarea B.M. „B.P. Hasdeu”.








Larisa Ungureanu