CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

вторник, 22 декабря 2015 г.

Prezentare de carte

Originile și evoluția Uniunii Europene

Coordonatorul acestui prestigios volum este Desmond Dinan, care a contactat colaboratori și cercetători din diverse țări, organizând în prealabil și o conferință, găzduită de Centrul BMW pentru Studii Germane și Europene de la Universitatea Georgetown pentru a discuta schițele capitolelor, conferința fiind susținută cu generozitate de Consorțiul American de Studii ale Uniunii Europene de la Washington. Deci, manuscrisul a parcurs un lung drum până a ajuns să fie editat în 2006 în limba engleză și apoi tradus în română și editat în Republica Moldova în 2009 cu sprijinul Fundației Soros.
Aceste detalii, la prima vedere, nu par semnificative, dar au o importanță deosebită pentru a înțelege că asemenea carte, în care se studiază amănunțit originile și evoluția Uniunii Europene, nu poate fi scrise de un singur autor și nici nu poate fi concepute în „grabă”, cum, din păcate, se întâmplă prin părțile noastre.
Uniunea Europeană nu a fost creată într-o zi și nici într-un an, nu a fost creată, fiindcă așa a vrut un „cineva”. Uniunea Europeană înseamnă un nou tip de colaborare între state, înseamnă o legislație comună cu păstrarea legislației fiecărei țări-membre, înseamnă o simbolică unică – drapelul, imnul, moneda unică euro, înseamnă o piață comună de desfacere a mărfurilor, colaborări în cele mai diverse domenii, începând cu economia și terminând cu educația. Și, mai presus ca orice, înseamnă drepturile și libertățile fiecărui popor, fiecărei națiuni sau etnii, oricât de mică numeric ar fie ea. Înseamnă multă muncă, dar și multe beneficii pentru cetățeni.
A fost nevoie de o lungă perioadă de schimbare a mentalității, de politici, de inteligență, de multă perspicacitate, dat fiind că UE influențeză mersul politicii globale și raportul cu alte forțe și puteri ale lumii.
Acestea și multe alte informații le-au fost furnizate unui grup de elevi din cl. VII și a X de la Liceul Teoretic Dante Aligheri care au ales să vină la prezentarea cărții Originile și evoluția Uniunii Europene. Unii din ei foarte vag cunoșteau ce înseamnă UE, alții nici nu știau când Republica Moldova a devenit stat independent, dar, laudă tuturor!, au știut că la 29 noiembrie 2013 a fost parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în cadrul summitului de la Vilnius.

Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий