CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 16 декабря 2015 г.

Discuție / dezbatere




Copiilor despre traficul de ființe umane

Pentru prima oară la Filiala Târgoviște s-a desfășurat o astfel de manifestare, deși despre TFU s-a vorbit de mai multe ori. Dar copiilor – pentru prim oară.
Prezenți la această manifestare au foste elevii cl. VI de la Liceul Teoretic Columna, care au venit însoțiți de diriginta clasei, doamna Cartaleanu.
La întrebarea mea, dacă au auzit de traficul de ființe umane, nici unul din cei prezenți nu a știut ce să spună, doar o elevă a spus că a citit undeva despre traficul de mărfuri.
Da! Tocmai acesta și este cuvântul potrivit în cazul TFU – persoana traficată, fie că e adult, adolescent, copil, bărbat sau femeie devine marfă.
Ca să fie pe înțelesul copiilor, am pregătit o mică expoziție de pliante, în care se explică Ce este Traficul de Ființe Umane; Ce este Traficul de Copii; Cine sunt vicTimele traficului de copii; Cum indentificăm un copil vicTimă; și Unde putem raporta un caz de Trafic.
Expoziția a cuprins mai multe fotografii, în care puteau fi văzuți copii, cerșind în stradă, în metrou, grupuri de copii de diferite vârste, umblând pe străzi în căutare de hrană, mame cu copii de diferite vârste, care cerșeau. Le-am explicat semnificația acestor fotografii și faptul, că mulți copii sunt traficați anume în scopul de a ajunge să cerșească. Desigur, că nu o fac de bună voie, mulți din ei sunt ademeniți de persoane care știu cum s-o facă, alții sunt răpiți, o parte pleacă de bună voie împreună cu părinții la muncă, promițându-li-se câștiguri fabuloase, de fapt, sunt mințiți, părinții fiind despărțiți de copii etc. Deci, traficanții au inventat o mulțime de modalități pentru a recruta victime, luându-se în considerație migrația masivă a populației, sărăcia,  atenția elementară față de copii din partea părinților sau a rudelor, în grija cărora au fost lăsați. TFU/TC este un flagel social de mare gravitate. Republica Moldova a devenit de mai mult timp ținta traficanților, care folosesc orice metodă, inclusiv rețelele de socializare din internet pentru a-și atinge scopurile murdare.
Copiilor le-au fost aduse la cunoștință cazuri reale de TC, preluate din baza de date a Centrului Internațional La Strada, Moldova, a Fundației Terre des hommes”. S-a discutat pe marginea lor. De asemenea, le-a fost demonstrat un filmuleț, preluat din internet despre cum sunt recrutații copiii în satele Moldovei.
Manifestarea a trezit interesul copiilor prin noutatea temei. Informația ajunsă la ei le va fi utilă și rugămintea mea a fost s-o împărtășească și altor copii. Un copil informat, este un copil protejat!
Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий