CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 10 декабря 2015 г.

Expoziție virtuală


Ziua internationala a drepturilor omului


Ziua de 10 decembrie marchează celebrarea Drepturilor Omului peste tot în lume. Se sărbătoreşte în fiecare an şi poartă denumirea de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. Care este istoria acestei zile?Această zi a fost aleasă pentru a marca adoptarea şi proclamarea de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, primul document oficial privitor la drepturilor omului. Acest eveniment a avut loc pe data de 10 decembrie 1948 la Paris.Pentru a sărbători această zi, sunt organizate numeroase conferinţe şi întâlniri politice, evenimente culturale şi expoziţii având ca tema drepturile omului.


 


Constituția Republicii Moldova : Publicată: 18.08.1994 în Monitorul Oficial Nr 1 : Data intrării în vigoare: 27.08.1994. – Chișinău, [s. a.]. – 80 p.





 


Drepturile copilului lipsit de sprijinul familial / Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova. – Ch., 2009. – 12 p. : il.
            „Orice copil care este, temporar sau definitiv, lipsit de mediul său familial, sau care, în propriul interes, nu poate fi lăsat în acest mediu, are dreptul la protecţie şi ajutor special din partea statului” (Art. 20, Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului).
Republica Moldova a aderat la Convenţia Internaţională cu privire la drepturile copilului, prin Hotărârea Parlamentului nr. 408-XII din 12 decembrie 1990.
Buruiană, Ion. Protecţia europeană a drepturilor omului / Ion Butuiană. - Ch. : Print-Caro, 2013. - 92 p.
Cartea conţine 3 titluri care sunt denumite în felul următor: Introducere în protecţia europeană a drepturilor omului, Regimul juridic al drepturilor şi libertăţilor garantate şi Principalele sisteme europene de pretecţie a drepturilor omului.




Sudre Frederic. Drept european şi internaţional al drepturilor omului. – Iaşi: Polirom, 2006. – 551 p.
   bazată pe analiza jurisprudenţei Curţii de la Strasbourg. Studenţii de la facultăţile de ştiinţe juridice, teoreticienii şi practicienii din domeniu  au astfel acces la una dintre cele mai bune analize de acest gen , în contextul în care Curtea însăşi este extrem de creativă şi dinamică, extinzînd domeniul de aplicare al dreptului instituit prin Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Lucrarea prezintă un studiu aprofundat al sistemului universal şi european de protecţie a drepturilor omului.


 Renucci Jean-Francois. Tratat de drept european al drepturilor omului. – Bucureşti: Editura Hamangiu, 2009. – 1115 p.

Dreptul european al drepturilor omului reprezintă totalitatea reglementărilor europene de protecţie a drepturilor fundamentale. Autorul privelegiază  abordarea ştiinţifică, în afara oricărui militantism pro sau contra, obiectul de studiu al lucrării este dreptul pozitiv al drepturilor omului, cu toate mecanismele sale de protecţie.
Tratatul se adresează practicienilor (judecători, procurori, avocaţi, consilieri juridici, executori judecătoreşti, practicieni în insolvenţă), dar şi justiţiabililor, şi, nu în ultimul rînd, studenţilor şi cadrelor didactice.


 Rama Yade. Drepturile omului pe înţelesul copiilor de la 7 la 77 de ani / Yade Rama - Ch.: CARTIER, 2009 - 126 p.

Un copil curios şi năzdrăvan vrea să înţeleagă drepturile omului. Cum să împaci interesele Franţei cu drepturile omului? La ce mai pot servi aceste drepturi care pe scară largă nu sunt aplicate nicăieri în lume? Islamul este compatibil cu ele? Nu ar fi de preferat o dezvoltare în privinţa lor? Franţa este cu adevărat ţara drepturilor omului?




 


Convenţia privind Drepturile Copilului  pe înţelesul tuturor. - Ch., 2010. - 12 p.
Convenţia privind Drepturile Copilului pe înţelesul tuturor este editată prin contribuţia celor 26 de copii, membri ai Grupului de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului în Moldova.
În această broşură sunt prezentate pe înţelesul tuturor, drepturile copilului înscrise în Convenţia privind Drepturile Copilului (CDC). Este o broşură ilustrată, cu o multitudine de informaţii utile.



 


Racu, Sergiu. Drepturile omului şi problema dizabilităţilor persoanelor cu dizabilităţi : Ghid / Sergiu Racu; Aurelia Grigoriu. - Ch., 2012. - 280 p.
Acest ghid prezintă principalele convenţii internaţionale ale drepturilor omului, reglementări şi declaraţii care pot fi folosite în favoarea persoanelor cu dizabilităţi şi familiilor lor. Prin varietatea de informaţii cu caracter teoretic şi practic furnizate, ghidul de faţă se înscrie armonios în contextul procesului de reformă declanşat în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor cu dezabilităţi în perioada contemporană.





Verejan, Renata. Eu am dreptul: poeme pentru copii: (drepturile copilului în versuri) / Renata Verejanu. - Ch.: OMCT, 2011. - 24 p.
Scriitoarea ne prezintă drepturile sub formă de poezioare.


Комментариев нет:

Отправить комментарий