CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 17 декабря 2015 г.

Discuție / dezbatere

SIDA – maladia secolului. Combaterea și profilaxia





Aceasta a fost tema unei discuții / dezbateri cu beneficiarii Centrului pentru Copii și Tineri Eurica. De regulă, în luna decembrie Filiala Târgoviște desfășoară activități cu publicul care pun în discuție o temă despre una din cele mai periculoase boli ale secolului XX-XXI, și anume, SIDA – Sindromul Imunodificienții dobândite. Această boală nu se vindecă. Totuși, în rezulltatul unor studii, analize, experiențe oamenii de știință au găsit un remediu: bolnavul poate primi un tratament terapeutic, care „oprește” agresivitatea acestui virus.
Conform statisticii, în lume  sunt peste 35 mln persoane afectate de virusul HIV – Virusul Imunodificienții Umane și sunt bolnavi de SIDA, dintre care peste 2 mln sunt copii. În spatele fiecărui caz diagnosticat exista zeci de cazuri nediagnosticate și fiecare din ei poate transmite acest virus periculos. În Republica Moldova, oficial, sunt înregistrați circa 8.000 de persoane bolnave de SIDA, dar numărul lor, conform Centrului Național SIDA, crește pe an ce trece. De aceea este necesar ca fiecare să se testeze. Aceasta ne îndeamnă și panourile publicitare afișate în acest an.
Simbolul Internațional al luptei împotriva SIDA este o panglică roșie – culoarea simbolizând sângele, iar forma panglicii reprezintă infinitul care a fost întrerupt și are forma unui „V” inversat, însă în ziua când va fi descoperit vaccinul contra acestei maladii „V” va semnifica „Victorie”. Pentru a comemora milioanele de vieți, a tinerilor, copiilor, a bărbaților și femeilor, care au murit de această boală nemiloasă, se aprinde o luminare lângă panglica roșie.
Aceste informații și altele despre combaterea, profilaxia HIV/SIDA, despre pericolele acestei boli i-au făcut pe participanții la discuție să pună mai multe întrebări, să comenteze. Fiecare din cei prezenți au înțeles importanța unui mod sănătos de viață, pe care trebuie să-l ducă, dar și faptul că lupta cu această boală Începe de la tine! Fiecare copil sau tânăr informat este un om protejat!
Larisa Ungureanu


Комментариев нет:

Отправить комментарий