CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 18 декабря 2015 г.

Masă rotundă

Traficului de Ființe Umane – NU!
 
Traficul de Ființe Umane este o problemă a lumii contemporane. În pofida numeroaselor legi, a măsurilor întreprinse de stat, de ong-uri, comerțul cu sclavi, care provine încă din antichitate, nu a dispărut, ci capătă noi forme. Ce înseamnă o ființă traficată? Înseamnă robie, înseamnă să fie vândută pe bani grei, înseamnă să nu-și mai vadă părinții, rudele, familia, înseamnă chiar și pierderea vieții. O ființă umană traficată nu are nici un drept, fiind lipsită de documente, fiind păzită zi și noapte, neavând posibilitatea să comunice, ea nu poate fi găsită. Și doar printr-o întâmplare fericită, această femeie sau bărbat poate trimite un mesaj sau o știre despre sine.
Globalizarea, creșterea migrației, informatizarea, creșterea nivelului de viață, pe de o parte, și o sărăcie cumplită, pe de alta – în loc să diminueze acest flagel social, din contra, duce la răspândirea lui pe o scară tot mai largă. Traficanții își schimbă metodele, folosind din plin noile tehnologii, ei obțin de pe urma traficului cu ființe umane venituri fabuloase.
Masa rotundă cu genericul Traficului de Ființe Umane – NU! S-a desfășurat cu prezența și participarea elevilor anului I de la Școala profesională nr.2. E straniu, dar foarte puțini din cei prezenți, au auzit despre TFU.
Masa rotundă s-a axat pe câteva teme: Noțiunea de TFU; Cine sunt traficanții? Care sunt metodele de recrutare a victimelor? De ce nu trebuie să crezi promisiunilor deșarte ale unor persoane care promit câștiguri mari fără să ceară nimic în schimb?
După ce aceste întrebări au fost „dezghiocate” bine, după ce participanții la masa rotundă au înțelesul fenomenul TFU și consecințele lui, li s-a propus vizionarea unui film artistic „Lilya 4-ever”, o coproducție suedezo-daneză, realizată în 2002 de regizorul Lukas Moodysson. Filmul a avut premieră și în Republica Moldova. Tema rămâne a fi actuală și în prezent. Acțiunea are loc după destrămarea URSS în una din fostele republici unionale, și anume, Estonia. În rolul principal, cel al Lilyei, o adolescentă pe care mama a părăsit-o, lăsând-o în voia sorții, joacă actrița Oksana Akinshina.
Vizionarea filmului care poveste cu lux de amănunte, cum a ajuns Lilya să fie traficată, adică vândută, ce soartă a avut a fost cel mai puternic argument în a spune tare: Traficului de Ființe Umane – NU!!!

Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий