CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 17 сентября 2015 г.

Prezentare de carte



             
„Sângele are gust de cerneală”
 


La Liceul Teoretic cu Profil de Arte Ion și Doina Aldea-Teodorovici a avut loc o activitate care a trezit un viu interes în rândurile elevilor din clasa X. E vorba de prezentarea romanului Țesut viu 10 X 10 de Emilian Galaicu-Păun, propus pentru lectură în cadrul Programului Chișinăul citește o carte.
Cu regret, elevii nu cunoșteau opera poetului, scriitorului, eseistului și traducătorului Emilian Galaicu-Păun și acesta a fost un prilej de a informa audiența cu unele date biografice, cât și despre creația sa. În prezent, Emilian Galaicu-Păun activează ca redactor (din 2000, redactor-șef) la editura Cartier în calitate de traducător. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și România. A tradus: Istoria continentului european de Anthony Rowley (Cartier, 2011), Tirania și tiranicul de Mario Turchetti (Cartier, 2003), O istorie simbolică a Evului Mediu Occidental(Cartier, 2004) ș.a., cărți de o valoare incontestabilă.
Paralel cu activitatea de traducător, a desfășurat o activitate de creație, scriind poezie (Cel bătut îl duce pe cel nebătut, 1994; Gestuar, 2002; Yin Time, 2007; Arme grăitoare, 2009, a-z.best, 2012 ș.a.), proză (Gesturi (trilogia nimicului), 1996, debut în proză; Țesut viu 10 X 10, 2011, reeditare în 2014).
Activitatea scriitorului a fost apreciat cu diverse premii, iar în anul 2015 i s-a decernat Premiul Național al Republicii Moldova.
Aceste informații au schițat portretul scriitorului, astfel a fost mai ușor să trec la prezentarea romanului Țesut viu 10 X 10, considerat o creație „tipic postmodernistă”. Romanul are un Mic îndreptar de lectură, urmat de un Summary, este alcătuit din 10 capitole care nu sunt legate între ele printr-un subiect anume. Sfârșește romanul printr-un Columbar Ultima Dorință. Iar ultima pagină e cu totul ieșită din comun, fiind întitulată TABULA GRATULATORIA, autorul propunând cititorilor cărora le-a plăcut cartea să-și treacă numele mai jos, urmată de o altă inscripție cititorilor cărora nu le-a plăcut cartea nu au decât s-o facă TABULA RASA.
Romanul este unul livresc, adică este plin de citate din diferiți scriitori și operele lor, ceea ce nu îngreuiază lectura lui, ci din contra, o face mai atractivă, fiindcă cititorul nu doar lecturează, ci se și cultivă, află multă informație din viață. Țesut viu 10 X 10 s-a scris pe parcursul a mai mulți ani și descrie o perioadă destul de îndelungată – circa 40 de ani. Ceea ce înseamnă amintiri, adesea foarte dureroase și nu doar pentru autor, ci pentru întreaga societate, situații concrete, oameni pe care i-a întâlnit și i-a cunoscut scriitorul. În Mic îndreptar de lectură suntem atenționați că „orice asemănare cu o persoană reală este rodul imaginației acelei persoane”. Totuși, nu putem exclude că autorul s-a inspirat în baza unor situații reale (amintirile sale din școală, de exemplu).
Dat fiind că romanul nu are un subiect anume, el poate fi citit pe capitole aparte: începi cu doi, treci la patru, revii la unu etc.
Emilian Galaicu Păun este unul din cei mai cultivați scriitori de la noi. Criticul Mircea V. Ciobanu consideră că duce în spate „o enormă bibliotecă”. La fel și Vladimir Beșleagă consideră că „e dobă de carte și ar vrea, vezi Doamne, să ne facă și pe noi ca dânsul”.
O demonstrează și acest roman, care le-a fost recomandat elevilor să-l citească. Expresia „Sângele are gust de cerneală” aparține scriitorului Vitalie Ciobanu și caracterizează întocmai starea autorului romanului, dar și grafica coperții.
Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий