CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

вторник, 22 сентября 2015 г.

BM B.P. Hasdeu – epicentrul cultural al Chișinăului

Manifestarea de azi s-a desfășurat în cadrul Săptămânii ușilor deschise la BM B.P. Hasdeu. Au participat elevii Școlii profesionale nr. 2, anul I, însoțiți de dirigenții, doamnele: Cociu și Coadă. Personalitatea zilei: Vladimir Halipli, scriitor.
Cu ocazia acestui eveniment, au fost organizate două expoziții de cărți: Din colecția BM B.P. Hasdeu și Vladimir Halipli – scriitorul Marilor Iubiri.
Dar fiind că marea majoritate a elevilor sunt veniți de la sate, prima lor vizită a fost un prilej de a face o excursie prin bibliotecă.
Manifestarea a continuat cu o prezentare a istoricului BM B.P. Hasdeu, inaugurată inițial ca bibliotecă orășenească la 19 octombrie 1877. Din 1988 ea poartă numele scriitorului B.P. Hasdeu, ilustru om de cultură și știință.
Elevii au luat cunoștință de materialele promoționale, de site-un bibliotecii, unde pot afla răspuns de la bibliotecar la întrebările ce-i frământă referitor la cărți, alte materiale, a lua cunoștință de activitățile ce se desfășoară la sediul central, dar și în cele 28 de filiale care formează o rețea.S-a accentuat asupra faptului că o contribuție deosebită la valorificarea tezaurului revine bibliotecior specializate: Biblioteca Publică de Drept, Biblioteca de Arte T. Arghezi, Centrului Academic Internațional Eminescu, Centrului de carte germană.
BM sprijină identitatea și diversitatea culturală. În acest sens, cu mult succes a fost implimentat proiectul Servicii de lectură pentru minoritățile naționale, organizând filiale de carte și cultură rusă - M. Lomonosov, evreiască - I. Mangher, bulgară - H. Botev, ucraineană - L. Ukrainka, poloneză - A. Mickiewicz, găgăuză - M. Ciachir.
Elevilor le-au fost prezentate cărți din Colecția BM, revista BiblioPolis, care se editează din 2002.
Asistența a făcut cunoștință și cu personalitatea zilei, scriitorul Vladimir Halipli, care s-a bucurat de o mare susținere din partea BM B.P. Hasdeu, a Filialei Târgoviște, primele sale romane – Apostolul iubirii, Raiul suferințelor iubirii, Infernul plăcerilor iubirii – au fost lansate în cadrul cenaclului La Târgoviște. „Biblioteca a jucat și continuă să joace un rol enorm în viața mea”, a confirmat dumnealui.
În cadrul discuției/dezbatere au fost adresate întrebări, inclusiv, cum poți deveni utilizator și dacă se pot folosi de calculatoare. S-a discutat și despre rolul bibliotecii în viața comunității.
În numele elevilor, diriginții au mulțumit pentru această manifestare utilă și interesantă.

Larisa Ungurean

Комментариев нет:

Отправить комментарий