CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

вторник, 29 сентября 2015 г.

Nocturna bibliotecilor


                                    Seară japoneză la biblioteca Târgoviște


 Pe data de 25 septembrie s-a desfășurat a doua ediție a Nocturnei bibliotecilor cu genericul Seară de cultură japoneză la filiala Târgoviște.





 Evenimentul a demarat cu prezentarea volumului  Frumusețe și întristare de Yasunari Kawabata. Cartea  face parte din  expoziția tradițională de literatura japoneză.Doamna Ludmila Gajos, directorul bibliotecii, a făcut o descriere a cărții și ne-a intrigat la lectură după ce ne-a povestit crâmpeie incitante din roman.



   Apoi atmosfera a fost încinsă de  demonstrarea  unui set de kata din arta marțială japoneză IAIDO. A prezentat deținătorul danului I Petre Moraru.Strălucirea sabiei printre rafturile de cărți făcea să ne zboare imaginația în negura timpurilor trecute, unde sabia și cartea erau la loc de cinste, fiind simbolul puterii și al înțelepciunii.
  
  La Nocturnă  am invitat-o pe doamna Maria Costiuc de la Centrul pentru Promovarea Artelor tradiționale Decorative Japoneze MANEKI NEKO.Dumneaei cu mare drag a organizat o expoziție inedită, care includea în sine diverse exponate din cultura și tradiția japoneză. Apoi ne-a inițiat în Kitsuke - arta de a îmbrăca kimonoul, a organizat  un master class origami, unde  toți participanții au învățat să confecționeze cocori de hârtie. O surpriză pentru cei prezenți a fost prezentarea artei japoneze Furoshiki prin intermediul căreia învățăm să confecționăm dintr-o bucată de material o varietate de lucruri originale și practice.


  Utilizatorii noștri fideli nu au fost doar simpli spectatori; ei  ne-au uimit cu curiozități despre Japonia, au participat cu entuziasm în cadrul spectacolului cu păpuși de deget.  Păpușile pentru seara japoneză au fost confecționate tot de ei, inițiatoare fiind Margareta lisnic.O altă cititoare fidelă a bibliotecii, Carolina Juc a împodobit sala cu ieroglife japoneze.
  
 Îmbinarea plăcutului cu utilul s-au intercalat de minune în cadrul master class-ului Preparăm suși. Celor prezenți li s-a demonstrat cum se prepară suși, apoi toți au degustat preparatele, combinate cu sos de soia.

 Tradițiile japoneze sunt diverse și toate prezintă interes, dar arta preparării ceaiului are un farmec aparte, făcînd parte dintr-o întreagă ceremonie. Doamna Larisa Ungureanu a inițiat publicul în secretele milenare și prezente ale preparării și servirii ceaiulu.A fost organizată o expoziție de ustensile necesare din colecțiile personale ale angajaților și oaspeților.
   Ediția a doua a Nocturnii bibliotecilor s-a desfășurat într-o ambianță plăcută. A fost o seară plină de surprize, veselă și dinamică.
                                                                                     
                                                                                  Violeta Moraru, șef oficiu
                                                                                   Violeta Lisnic, bibliotecar









   

Комментариев нет:

Отправить комментарий