CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 10 сентября 2015 г.

Petale de mac de Mihail Curicheru

În acest an cartea lui Mihail Curicheru  Petale de mac a fost inclusă pentru lectură (adolescenți) în cadrul Programului Chișinăul citește o carte.
Activitatea s-a desfășurat la Liceul Teoretic cu Profil Real Mihai Marinciuc în parteneriat cu biblioteca (bibliotecar-șef, doamna Alla Bomaistriuc). Au participat elevi din cl. IX.
De remarcat valoarea acestui volum care vine să recupereze golurile imense, formate în istoria literaturii române din perioada interbelică, atunci când ocupanții sovietici au arestat, în primul rând, intelectuali – scriitori, medici, avocați, notari, i-au îmbarcat în trenuri și i-au dus în Siberia, lăsând Republica Moldova fără oameni de cultură.
Scriitorul, pedagogul și publicistul Mihail Curicheru (n.12 august 1910, satul Negrești, județul Lăpușna), care publicase povestiri, romane (primul roman În deal la cruce, 1938, cel de al doilea – Fundul negru, 1940 (s-a păstrat doar un fragment, publicat în carte, manuscrisul și arhivele s-au pierdut în gara din Harkov), Petale de mac (1938), definit de criticul Mihai Cimpoi  ca pe un „scurt roman”, articole publicistice (Chemarea femeii în educație, 1938 ș.a.), cronici și recenzii la opere literare editate în perioada interbelică și semnate de alți scriitori (Pământ viu de Sabin Velican, București, 1939), a fost arestat pe 22 iunie 1941. Doi lucrători ai securității bolșevice, fără a avea un ordin semnat de procuror, au venit la gazda din Strășeni, localitate unde era angajat ca învățător, arestându-l și percheziționându-i locuința. I se incrimina faptul că desfășoară o „activitate criminală” și are o atitudine „ostilă față de puterea sovietică”.
Toate aceste invinuiri erau cusute cu ață albă și, cum s-a aflat mai târziu, arestarea  s-a făcut în baza unui denunț agramat, scris de secretarul sovietului sătesc din Strășeni, Petru Gheorghievici Sârcu.
Iată așa, printr-o nedreptate strigătoare la cer, a fost nimicit un talent în floarea vârstei, despre care scriitorul George Meniuc va menționa într-o scrisoare, adresată fiicei lui Mihail Curicheru, Elena Curicheru-Vatamanu: „Citindu-i nuvelele, mă conving că a fost unul din cei mai buni prozatori de la noi. Scrierile lui emoționează, însuflețesc. Iar literatura are nevoie de trăiri, pasiune, dragoste, necazuri, bucurii, într-o formă impetuoasă”.
Petale de mac   este prima carte în care au fost publicate povestiri, un fragment de roman, balade auzite și înregistrate de scriitor, articole, editate în revista Viața Basarabiei, dar și studii, articole despre viața și creația scriitorului martir Mihail Curicheru, semnate de Ion Șpac, Alexandru Donos.

Mult timp nu s-a știut exact data și anul morții. Abia în 1992, într-un articol apărut în „Literatura și Arta”, scris de A. Donos, se vorbește, în baza unei copii a certificatului de deces, care era anexată la dosar, că Mihail Curicheru a încetat din viață la 24 august 1943  în lagărul Taișet, regiunea Irkutsk, Federația Rusă.
Această carte și altele care, negreșit vor apărea, vine să ne îmbogățească cunoștințele despre valorile literare, de care au fost private generații întregi.
„Este sfâșietor de îmbucurătoare mișcarea de revalorificare a moștenirii literare din Basarabia, inițiată de instituții și oameni îndrăgostiți de frumos”, scrie Elena Curicheru-Vatamanu în Cuvânt înainte.

Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий