CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 25 июля 2014 г.

Obiceiurile de nuntă la moldoveni


Prezentare de carte
Prezentarea cărții „Voiaj de nuntă în trei” de Mihai Ștefan Poiată a avut loc la Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri „Vatra”. Au participat pedagogi, asistenți sociali și copii din clasele V-VII de la diferite licee din sectorul Buiucani.
Participanților la prezentare le-a fost expusă o informație succintă despre autor, despre creația sa, cât și informație despre povestirea „Voiaj de nuntă în trei” care, inițial, a fost scenariu de film, întitulat „Călătorie de nuntă înainte de nuntă”. În baza acestui scenariu, regizorul Ion Scutelnic a realizat filmul artistic cu titlul „Voiaj de nuntă în trei” (1982). Ca gen filmul a fost un love story moldovenesc, adică, un film de dragoste, cu un profund caracter național.

Cu regret, nimeni din cei prezenți nu a văzut nici filmul și nu a citit cartea „Voiaj de nuntă în trei”, propusă spre lectură, mai ales adolescenților, în cadrul Programului Chișinăul citește o carte.
Le-am povestit în linii generale subiectul acestei povestiri despre istoria celor doi tineri, Viorica și Mircea, care s-au căsătorit fără știrea părinților de un an de zile, locuind la oraș și  crezând că astfel vor evita ritualurile, împovărătoare, în opinia lor, unei nunți tradiționale moldovenești. Dar... Până la urmă, nunta s-a jucat.

Povestirea e scrisă cu haz, emană optimism, veselie și este o frescă a timpurilor de ieri. Povestirea este actuală prin mesajul ei: ritualul nunții semnifică trăinicia neamului nostru.
Am întrebat copiii, dacă au fost la vreo nuntă. Spre uimirea mea, doar un singur copil a fost cu părinții la o nuntă din satul buneilor, restul au văzut miri și mirese în goana mașinilor pe străzile Chișinăului, în parcul Dendrariu sau la televizor. Nu au fost cu părinții la nici o nuntă. Cred că ne dăm seama și din ce motive: financiare. Așa că pentru copii a fost interesant să vorbim despre obiceiurile de nuntă la moldoveni. Le-am citit pasaje din carte, fiindcă autorul cunoaște în amănunt aceste obiceiuri, care sunt preluate în nunțile moderne de la oraș.
Larisa Ungureanu


Комментариев нет:

Отправить комментарий