CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

вторник, 15 июля 2014 г.

Cartea ca terapeut


Discuţie/dezbatere

  
La iniţiatiativa bibliotecarelor de la Filiala Târgovişte a fost înfiinţat Clubul de lectură Cartea vindecă şi vine din necesitatea de a promova Cartea – ca model de înţelepciune, sursă de informaţie, valoare intelectuală, educativă şi, de ce nu? şi terapeutică.
Lectura unei cărţi bune te face să laşi la o parte grijile cotidiene, să uiţi de problemele care te înconjoară şi să te gândeşti la tine. O carte pe care tocmai o cauţi şi ai norocul să o găseşti, îţi trezeşte o anumită stare de spirit, o detaşare de eu-l tău obosit, necăjit şi, uneori, plin de suferinţe.

Cartea poate fi sfătuitorul tău în momente dificile de viaţă. Cine nu a trecut sau poate trece chiar în aceste clipe prin asemenea momente?! În aşa caz, cartea poate fi ca un terapeut, fiindcă acea carte de care avem nevoie transmite un mesaj şi, de multe ori, răspunde la întrebările care ne frământă.
De un mare succes printre cititoarele Filialei Târgovişte se bucură volumele din Colecţia Cărţi romantice. De remarcat, că şi bibliotecarele sunt fanii acestei colecţii. scrise de autoare contemporane Mary Jo Putney, Danielle Steel, Sarah Jio, Nora Roberts, Sandra Brown ş.a., editate la Litera şi promovate în cadrul Campaniei Libertatea pentru femei îţi răsplăteşte fidelitatea, pe care o desfăşoară revista Libertatea pentru femei, începând cu 23 mai 2011.

 Inaugurarea Clubului de lectură Cartea vindecă a avut loc la 15 iulie 2014. La inaugurare au prticipat bibliotecarele Filialei Târgovişte: Ludmila Gajos, directorul bibliotecii, Liliana Juc, şef oficiu, Violeta Moraru, şef oficiu, Violeta Lisnic, bibliotecară, Larisa Ungureanu, moderatoare, cititoarele Mîndrilă Carolina, Sofroni Ana, Consuela Bulat, Victoria Gherman şi invitata specială Emilia Plugaru, scriitoare.
Agenda inaugurării a cuprins o expoziţie de cărţi din Colecţia Cărţi romantice, expunerea scopului şi obiectivelor Clubului de lectură Cartea vindecă, o informaţie despre cititorii care lecturează cărţi din această serie, prezentată de Liliana Juc, câteva idei ale psihosociologului Gabriela Ciucurovschi despre Cartea, un potenţial terapeut.  
  Participanţii la inaugurare şi-au expus părerile în cadrul discuţiei despre necesitatea funcţionării unui astfel de Club de lectură, cât şi impresii despre cărţile citite.
 
Emilia Plugaru, invitata specială, a povestit despre sine, despre poeziile care le scrie, iniţial le-a scris pentru cei patru copii ai săi, apoi a editat şi o carte, întitulată Sunt elevă-n clasa-ntâi!, cât şi despre pasiunea de a confecţiona obiecte din ceramică şi plastică. Câteva mostre a adus şi la inaugurare.

  Iată şi unele gânduri pe care le-am cules de la participante: Nu este o ruşine să citeşti astfel de cărţi; Un om rău nu poate scrie o carte bună; Viaţa fiecărei femei de la noi este o istorie nescrisă, care ar putea deveni un roman; Cel mai mare cadou pe care ţi-l face Dumnezeu la naştere este caracterul; Citesc adesea din necesitate, cu creionaşul în mână, dar lectura acestor cărţi îmi crează un confort sufletesc şi chiar spiritual cu totul deosebit.
   Inaugurarea a trecut într-o atmosferă lejeră, uşor romantică, a trezit o disciţie sinceră şi parfumată de aroma unui ceai, sub privirile scriitoarei Mary Jo Putney, al cărui portret a fost expus printre cărţile de pe stand. De ce Mary Jo Putney? Fiindcă romanele ei Pasiune şi onoare, Taina contesei, O nouă viaţă, Misterele iubirii, Umbrele trecutului ş.a se bucură de o atenţie deosebită printre cititoarele noastre.


Larisa Ungureanu

1 комментарий:

  1. felicitari fetelor! am scris cindva, undeva despre rolul terapeutic al cartii... voi iata ca ati abordat practic acest subiect... e bine! Poate cindva ajung la vre-o sedinta sa spun si eu ce cred, ce stiu... Meritati aplauze!

    ОтветитьУдалить