CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

понедельник, 21 июля 2014 г.

Lecturile verii 2014

Trolleybook - o  modalitate originală de a promova cartea, lectura, biblioteca

Cu scopul de a promova imaginea BM B. P. Hasdeu cu filialele ei în comunitate, de-a promova cartea și a valorifica lectura a fost lansat proiectul Trolleybook.
 La Filiala Târgoviște, în prealabil, am schițat un plan al activităților preconizate pentru ziua de 20 iulie în cadrul proiectului sus numit.
 Pentru a spori interesul față de noi ca entitate, a incita curiozitatea pentru cunoaștere, a stimula gustul pentru lectură, am desfășurat 3 prezentări de carte a volumului Urmele mele frumoase de Iulian Filip (deoarece e cartea din Programul de lectură Copiii Chișinăului citesc o carte), 2 reviste bibliografice Ce mai citim vara acesta? Cărți de vacanță, 1 oră de lectură (lectură fragmentară din cartea Poezii pentru copii de Petru Cărare; Dealulu Drăguței. Amintiri din altă copilărie de Lucreația Bârlădeanu).
 Deoarece contingentul migra, lucru firesc, nu-am putut desfășura activitățile după planul prestabilit, am contat pe publicul pezent într-un moment sau altul. Bunăoară, când s-au adunat mai mulți copii, părinți, am prezentat una dintre revistele bibliografice Ce mai citim vara acesta? Cărți de vacanță, pentru a oferi sugestii de lectură (18 participanți), pentru doritorii de-a admira una din cărți am lecturat selectiv, în voce, fie din volumul ales de ei, cititorii, fie din volumul propus de bibliotecar (15 participanți). În timp ce copiii erau implicați în activități de divertisment – desenare, colorare, aplicații din hârtie colorată (35 participanți), bunicilor, părinților le-au fost propuse reviste, pe care le-au răsfoit cu un vădit interes (22 participanți).
 Cei care ne-au vizitat erau preponderent copiii cu vârsta între 4-11 ani, însoțiți de părinți, bunici. Marea majoritatea erau înregistrați la una din filiale, cei care nu dețineau permise de cititor au fost informați unde se pot înregistra, au primit materiale promoționale elaborate de BM B. P. Hasdeu (82 persoane). Cititorii BM B. P. Hasdeu sau potențalii cititori, au primit consultații despre cum pot găsi cea mai apropiată bibliotecă în dependență de locul de trai, unde pot găsi literatură la un domeniu sau altul, care sânt serviciile bibliotecii, programele de lectură pentru copii sau adulți, etc. Publicul cititor a aflat despre acest proiect Trolleybook de la știrile TV, internet, alții îl descopereau în pemieră absolută. Oricum toții salutau acest proiect, și îl găseau inedit, deoarece e o modalitate originală de promovare a cărții, lecturii, bibliotecii în general.

Liliana Juc

Комментариев нет:

Отправить комментарий