CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

вторник, 29 июля 2014 г.

Ziua Constituției Republicii Moldova


Discuție / dezbatere


   Ziua Constituției Republicii Moldova a fost consemnată prin discuție / dezbatere la Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri Vatra. Pentru început, copiii au fost informați despre istoricul acestei zile: 29 iulie 2014. Acum douăzeci de ani, deputații din Parlament au adoptat Constituția Republicii Moldova – legea supremă din stat – care spune că Republica Moldova este „un stat suveran și independent, unitar și indivizibil”. (Articolul 1.)

   Am fost plăcut surprinsă că, copiii au știut din care an Republica Moldova a devenit stat independent (1991). La fel, copiii cunosc simbolurile statului: drapelul, stema, imnul. Cunosc împărțirea administrativ-teritorială, orașe importante, cum ar fi: Chișinău, Bălți, Cahul, Orhei, Soroca.   
   Ne-am oprit și la Articolul 13, cel mai discutabil articol din Constituție: „Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine”. Fiind întrebați copiii și pedagogii de la Centrul Vatra, ce limbă vorbesc, toți au răspuns că vorbesc limba română. Și eu am spus că vorbesc limba română.

    De ce s-a creat o asemenea situație? Am explicat celor, că în 1994 conjunctura politică din Parlament (majoritatea deputaților făceau parte din Partidul Agrarienilor) era de altă natură, care a favorizat adoptarea acestui articol, deși era împotriva adevărului științific și istoric. Școala, grădinițele, instituțiile superioare de învățământ, instituțiile de cultură – teatrele, bibliotecile – au continuat să folosească limba română. Doar în Constituție totul a rămas ca în 1994. Deci, această greșeală trebuie corectată în cel mai scurt timp posibil. Aceasta a fost concluzia la care am ajuns cu toții în urma acestei activități.

Larisa Ungureanu


понедельник, 28 июля 2014 г.

Prezentare de carte

                  Dumitru Matcovschi. Biobibliografie

                                      Martir al Românismului, poet şi profet, Dumitru Matcovschi este                              scriitorul basarabean care arde ca o lumânare pe altarul cuvântului.
                                                                                                                            Lucian Stelea

Pe data de 28 august în incinta filialei Târgovişte a avut loc prezentarea Biobiblografiei Dumitru Matcovschi, alcătuită de Biblioteca Publică A. Donici din Orhei. Au participat un grup de utilizatori ai bibliotecii.      Prezentarea a fost deosebită de celelalte prin faptul că de data aceasta se intercala şi cu o lecţie bibliografică. Cititorilor le-au fost demonstrate diferenţele dintre o carte de literatură artistică şi o biobibliografie. Le-a fost explicat termenul biobibliografie: studiu care include biografia şi lista lucrărilor unui autor.
Apoi au făcut cunoştinţă cu compartimentele Biobibliografiei Dumitru Matcovschi: 1. Opera, 2.Viaţa şi activitatea literară, 3. Activitatea politică. Aceste compartimente sunt însoţite de o prefaţă care include poezia Leonidei Lari A doua naştere , dedicată lui Dumitru Matcovschi; Biobibliografia mai include: Repere biografice semnată de însuşi Dumitru Matcovschi, Intre strigăt mesianic şi şoaptă lăuntrică de Mihai Cimpoi, Şi mă căznesc să scriu frumos cuvântul de Eliza Botezatu, cât şi un tabel cronologic.
Cartea este completată cu fotografii ce reflectă diverse momente din viaţa lui Dumitru Matcovschi, câteva poezii reprezentative, aprecieri, care au trezit curiozitatea celor prezenţi,

Cititorii filialei noastre sunt întotdeauna deschişi pentru a cunoaşte lucruri noi şi interesante, iar o carte care le aduce ample informaţii despre viaţa şi activitatea scriitorului îndrăgit, este o comoară de nepreţuit.
                                                                                                                  Violeta Moraru




пятница, 25 июля 2014 г.

Obiceiurile de nuntă la moldoveni


Prezentare de carte
Prezentarea cărții „Voiaj de nuntă în trei” de Mihai Ștefan Poiată a avut loc la Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri „Vatra”. Au participat pedagogi, asistenți sociali și copii din clasele V-VII de la diferite licee din sectorul Buiucani.
Participanților la prezentare le-a fost expusă o informație succintă despre autor, despre creația sa, cât și informație despre povestirea „Voiaj de nuntă în trei” care, inițial, a fost scenariu de film, întitulat „Călătorie de nuntă înainte de nuntă”. În baza acestui scenariu, regizorul Ion Scutelnic a realizat filmul artistic cu titlul „Voiaj de nuntă în trei” (1982). Ca gen filmul a fost un love story moldovenesc, adică, un film de dragoste, cu un profund caracter național.

Cu regret, nimeni din cei prezenți nu a văzut nici filmul și nu a citit cartea „Voiaj de nuntă în trei”, propusă spre lectură, mai ales adolescenților, în cadrul Programului Chișinăul citește o carte.
Le-am povestit în linii generale subiectul acestei povestiri despre istoria celor doi tineri, Viorica și Mircea, care s-au căsătorit fără știrea părinților de un an de zile, locuind la oraș și  crezând că astfel vor evita ritualurile, împovărătoare, în opinia lor, unei nunți tradiționale moldovenești. Dar... Până la urmă, nunta s-a jucat.

Povestirea e scrisă cu haz, emană optimism, veselie și este o frescă a timpurilor de ieri. Povestirea este actuală prin mesajul ei: ritualul nunții semnifică trăinicia neamului nostru.
Am întrebat copiii, dacă au fost la vreo nuntă. Spre uimirea mea, doar un singur copil a fost cu părinții la o nuntă din satul buneilor, restul au văzut miri și mirese în goana mașinilor pe străzile Chișinăului, în parcul Dendrariu sau la televizor. Nu au fost cu părinții la nici o nuntă. Cred că ne dăm seama și din ce motive: financiare. Așa că pentru copii a fost interesant să vorbim despre obiceiurile de nuntă la moldoveni. Le-am citit pasaje din carte, fiindcă autorul cunoaște în amănunt aceste obiceiuri, care sunt preluate în nunțile moderne de la oraș.
Larisa Ungureanu


четверг, 24 июля 2014 г.

Lecturile verii 2014

Sărbătoarea de finalizare a Clubului Curioșii. Concursul: Recordurile animalelor

 La ultima ședință, curioșii au fost antrenați în concursul: Recordurile animalelor.  Participanții și-au testat puterile și după întrebările din volumul 125 întrebări şi răspunsuri. Și s-au dovedit a fi foarte buni cunoscători ai lumei animale, ai naturei, geografiei etc.
  • cel mai rezistent mamifer – lupul;
·         cel mai rapid animalșoimul călător;
·         cel mai lent – limaxul;
·         cel mai ingenios animalcimpanzeul;
·         cel mai complex limbaj animal – balena cu cocoașă
  • cele mai lungi mustăţi – tigrul;
  • cele mai vaste/ înalte construcţii din lumea animală – castorul;
  • cel mai longeviv animal țestoasa uriașă;
  • cea mai scurtă viață – efemerele
·         cel mai bun săritor în lungimecangurul;
·         cea mai bună vedere – acvila de munte;
Poletaev Olga, Lic. D. Alighieri
·         cele mai mari pânze – păianjenul țesetor;
·         cel mai zgomotos animalmaimuța urlătoare;
·         cel mai fin simț olfactiv – fluturele de mătase;
Lipeț Francesca, Lic. Gh. Asachi
  • cel mai viu colorit – broasca dendrobată;
  • cele mai multe ouă depuse – peștele-lună;
  • cea mai mare capacitate de regenerare a corpului steaua-de-mare;
  • cele mai înalte construcții din lumea animală – termitele;
  • etc.
Ne-am amintit de invețiile, curiozitățile anterioare: albină ucigaşă, Când s-a preparat primul sandvici? Când s-a inventat Coca-Cola? Când ne-am uitat prima dată în oglindă? Cine a inventat microscopul? Am admirat desenele efectuate de copii.
 Şi ca la fiecare şedinţă, n-am stricat tradița, ne-am distrat prin lectura curiozităţilor din Ştiaţi că ...: 500 de curiozităţi incredibile, dar adevărate!
La final de ședință am înmânat diplome, premii. 

·    cel mai ingenios animalcimpanzeul;
·   cel mai complex limbaj animal – balena cu cocoașă
  • cele mai lungi mustăţi – tigrul;
  • cele mai vaste/ înalte construcţii din lumea animală – castorul;
  • cel mai longeviv animal țestoasa uriașă;
  • cea mai scurtă viață – efemerele
·         cel mai bun săritor în lungimecangurul;
·         cea mai bună vedere – acvila de munte;
·         cele mai mari pânze – păianjenul țesetor;
·         cel mai zgomotos animalmaimuța urlătoare;
·         cel mai fin simț olfactiv – fluturele de mătase;
  • cel mai viu colorit – broasca dendrobată;
  • cele mai multe ouă depuse – peștele-lună;
  • cea mai mare capacitate de regenerare a corpului steaua-de-mare;
  • cele mai înalte construcții din lumea animală – termitele;
  • etc.

среда, 23 июля 2014 г.

Lecturile verii 2014

Sărbătoarea de finalizare 
a Clubului Micii europeni

Concurs de erudiție: Ghicește țara!
Ursachi Marius, Lic. D. Alighieri
Astăzi, micii europeni, după perelinajul săvârșit prin Europa, și-au luat rămas bun în acest sezon estival de la clubul Micii europeni. Ultima ședință a fost deosebită, a cuprins: concursul de erudiție Ghicește țara!, o trecere în revistă a statelor comunitare
Poletaev Olga, Lic. D. Alighieri
(cu anul de intrare în UE, capitala), totalizări și premierea participanților.
SPANIA ------------------ Madrid
·         cel mai mare producător mondial de păpuși;
·         are cele mai multe castele, – despre ceva fără viitor, fără esență, se zice a face castele în Spania
Participanţii au aflat multe şi despre semenii lor:
·         copiii se culcă târziu în zilele de sărbătoare, fetiţele în rochii lungi, cu volane, şi în pantofi cu toc dansează pe străzi;
·         nu sânt certați atunci când își murdăresc hainele;
·         fetițele la prima lor comuniune poartă rochițe frumoase și scumpe identice celor de mireasă;
·         sediul companiei unde se fabrică acadeaua pe bețișor ciupa-chups, a fost desenat de marele pictor spaniol Salvador Dali.
Boboc Diana, Lic. M. Marinciuc
·         ce reprezintă corida?
·         cine sânt eroii Don Ouijote și Sancho Panza?
  • ce se găsește în inima Barselonei – Biserica Sagrada Familia;
  • care este cartea preferată a copiilor spanioli? Eu şi Platero de J. R. Jimenez
  • de ce Spania este locul vacanțelor eterne?
  • ce delicii culinare au spaniolii?  Etc.
Batereanu Darius
PORTUGALIA ------------------ Lisabona
Au descoperit o ţară care priveşte spre mare – Portugalia. Au aflat  prin lectură din tradiţii, obiceiuri, simboluri, bunăoară:
·         garoafa roşie, floarea preferată;
·         sărbătoarea Tabuleiros (a tăvilor), tinerele din Tomar poartă pe cap 30 de pâîni pe care le oferă sărăcilor.
·         portughezii au descoperit umbrela în India, unde ea se folosea ca să apere de soare. Ei au adus-o în Europa, unde au adaptat-o, folosind material impermiabil.
FRANȚA -------------------------- Paris
Chirca Roxana, Lic. D. Alighieri
·         Parisul este numit orașul-lumină;
·         Parisul este capitala modei;
·         Franța e renumită prin patiserie delicioasă  - cornulețe, brioșe, baghete;
și mai puțin cunoscute:
·         Turnul Eiffel are 320 de metri ;
·         În Franța există mai mult de 400 soritmente de brânză.
·         Francezii adoră brânzeturile cu miros puternic;
·         Bagheta, pâinea preferată a francezilor;
·         Ziua Regilor (6 ianuarie) sărbătoarea preferată;
·         Jocul preferat – Eu te țin, tu mă ții de bărbiță.
·         Frații Lumiere – Iinventatorii cinematografului;
·         Chanel, Dior, Lacroix, Saint-Laurent – creatori de modă;
·         Contesa de Segur – scriitoare.
GERMANIA ------------------- Berlin
  • în Germania există 1456 feluri de cârnaţi;
  • de sărbătoarea berii la Munchen se beau 900 000 de litri de bere;
  • în oraşul Nurenberg se fabrică cele mai frumoase jucării din lume;
  • pe 11 noiembrie, de Sfântul Martin, copiii confecționează lampioane foarte frumoase și merg cu ele în curtea școlii, unde fac foc de tabără.
Cernei Aleandrina, Lic. D. Alighieri
Au redescoperit nume răsunătoare:
·         Albert Einstein, savant ce a descoperit teoria relativității;
·         Bach, Beethoven, Wagner, Schuman, Brahmus – mari compozitori ai lumii
·                     celebra maşină germană Mercedes poartă numele unei fetiţe de 9 ani.
 Lectura a fost încununată de jocul Răsrunde corect după cartea 125 întrebări şi răspunsuri.
LUXEMBURG ---------------------- Luxemburg
Despre Luxemburg, participanții au aflat că
  • cea mai mică țară din uniunea Europeană;
  • pentru a-i îndemna să fie economi, copiilor li se oferă de mici o pușculiță. De Anul Nou, cei mari au grijă să o umple. Mai târziu, banii pentru copiimerg într-un cont în bancă.
FINLANDA
  • are 188.000 lacuri;
  • iarna durează mai mult decât cele 4 anotimpuri;
  • iarna, doar spărgătoarele de gheață reușesc să-și croiască drum pe marea înghețată;
  • copiilor fiinlandezi le place mult să citească;
  • cărțile preferate sânt cele cu familia Moumine, scrise și ilustrate de Tove Jansson;
  • nu există duminică adevărată fără saună;
  • aurore boreale unduesc pe cer, precum uriașe perdele în toate culorile curcubeului
 În cadrul acestui club, copii au parcurs file din istoria Europei, au descoperit ce înseamnă Marea Familie Europeană (UE), au aflat multe lucruri din istoria, tradiţiile şi obiceiurile ţărilor europene. Clubul Micii europeni i-a ajutat pe participanți să cunoască alte etnii, să însușească drapelele, capitatele statelor comunitare. Copiii în cadrul acestui club s-au destins, dialogând, memorizând lucruri noi, lecturând și desenând.


понедельник, 21 июля 2014 г.

Lecturile verii 2014

Trolleybook - o  modalitate originală de a promova cartea, lectura, biblioteca

Cu scopul de a promova imaginea BM B. P. Hasdeu cu filialele ei în comunitate, de-a promova cartea și a valorifica lectura a fost lansat proiectul Trolleybook.
 La Filiala Târgoviște, în prealabil, am schițat un plan al activităților preconizate pentru ziua de 20 iulie în cadrul proiectului sus numit.
 Pentru a spori interesul față de noi ca entitate, a incita curiozitatea pentru cunoaștere, a stimula gustul pentru lectură, am desfășurat 3 prezentări de carte a volumului Urmele mele frumoase de Iulian Filip (deoarece e cartea din Programul de lectură Copiii Chișinăului citesc o carte), 2 reviste bibliografice Ce mai citim vara acesta? Cărți de vacanță, 1 oră de lectură (lectură fragmentară din cartea Poezii pentru copii de Petru Cărare; Dealulu Drăguței. Amintiri din altă copilărie de Lucreația Bârlădeanu).
 Deoarece contingentul migra, lucru firesc, nu-am putut desfășura activitățile după planul prestabilit, am contat pe publicul pezent într-un moment sau altul. Bunăoară, când s-au adunat mai mulți copii, părinți, am prezentat una dintre revistele bibliografice Ce mai citim vara acesta? Cărți de vacanță, pentru a oferi sugestii de lectură (18 participanți), pentru doritorii de-a admira una din cărți am lecturat selectiv, în voce, fie din volumul ales de ei, cititorii, fie din volumul propus de bibliotecar (15 participanți). În timp ce copiii erau implicați în activități de divertisment – desenare, colorare, aplicații din hârtie colorată (35 participanți), bunicilor, părinților le-au fost propuse reviste, pe care le-au răsfoit cu un vădit interes (22 participanți).
 Cei care ne-au vizitat erau preponderent copiii cu vârsta între 4-11 ani, însoțiți de părinți, bunici. Marea majoritatea erau înregistrați la una din filiale, cei care nu dețineau permise de cititor au fost informați unde se pot înregistra, au primit materiale promoționale elaborate de BM B. P. Hasdeu (82 persoane). Cititorii BM B. P. Hasdeu sau potențalii cititori, au primit consultații despre cum pot găsi cea mai apropiată bibliotecă în dependență de locul de trai, unde pot găsi literatură la un domeniu sau altul, care sânt serviciile bibliotecii, programele de lectură pentru copii sau adulți, etc. Publicul cititor a aflat despre acest proiect Trolleybook de la știrile TV, internet, alții îl descopereau în pemieră absolută. Oricum toții salutau acest proiect, și îl găseau inedit, deoarece e o modalitate originală de promovare a cărții, lecturii, bibliotecii în general.

Liliana Juc

четверг, 17 июля 2014 г.

Lecturile verii 2014

Clubul de lectură CurioșiiDiscuţie/dezbatere 
Când ne-am uitat prima dată în oglindă?
Cine a inventat microscopul?
După o enumerare a recordurilor animalelor, am trecut la lectura exploratorie din volumul Cartea lui Când  pentru a afla când ne-am uitat prima dată în oglindă? Tot în acest context, am lecturat în ștafetă pentru a descoperi cine a inventat microscopul?
  • Primele oglinzi vor fi fabricate în Antichitate;
  • până în sec. al XIV-lea, ele sânt făcute din metal șlefuit, mai întâi de formă concavă, pe urmă din ce în ce mai plate.

  • Un dispozitiv de tipul microscopului a fost creat pentru prima oară în 1590, în Țările de Jos, de către frații Janssen;
  • în anul 1609, savantului italian Galileo Galilei i-a venit ideea de a schimba distanța dintre obiectiv și ocular, folosiind în calitate de microscop un ochean;
  • denumirea de microscop a fost propusă pentru prima dată în 1625 de către Faber, membru al Academiei din Roma;
  • primele succese serioase în utilizarea microscopului ca dispozitiv științific le-a obținut Robert Hooke în anul 1665. El a reușit să studieze la microscop o celulă vegetală.
Lectura referitoare la subiectele amintite a fost continuată cu lectura în lănțișor a curiozităților din volumul Știați că... 500 de curiozităţi incredibile, dar adevărate! Pentru a revedea cele dicutate/lecturate anterior am răspuns la întrebările din catea 125 întrebări şi răspunsuri.



 Liliana Juc