CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 6 марта 2014 г.

Întâlnire cu scriitorul Iulian Filip

Întâlnirea cu scriitorul Iulian Filip şi prezentarea cărţii Urmele mele frumoase
Cartea-i bună când adună...
Cartea bună gând adună...
Cartea bună lume-adună
(Lume bună îm-pre-u-nă!)

 Copii au nevoie să se sprijine de ceva frumos, spune poetul Vasile Romanciuc în prefaţa cărţii Urmele mele frumoase de Iulian Filip. Şi atâtea lucruri frumoase au găsit în ea: poezii, povestioare hazlii, poveşti, glume, scenete, ghicitori, cântece. Pe lângă toate, cartea e un abecedar, unde literele se învaţă într-o perpetuă bucurie, cântând, recitând şi glumind. Dintr-o împletire a muzicii cu poezia, adică din colaborarea frumoasă a scriitorului Iulian Filip cu compozitorii Daria Radu, Gheorghe Mustea, Ion Dascăl, Anatol Chiriac, Anatol Roşcovan au rezultat frumoase melodii puse pe filele acestui volum Ilustrat de Olga Cazacu.  

 Cartea cu gânduri bune i-a adunat pe toţi elevii claselor primare din Liceul Columna pentru a admira urmele frumoase ale scriitorului Iulian Filip într-un spectacolul de zile mari, prezentat de micuţii clasei a II-a „P”, organizat de doamna Rodica Prodan, diriginte, vicedirector – Parteneriate educaţionale, relaţii cu comunitatea.  Aceşti copii din neamul lui Pâcală au vorbit prin poezii şi cântece din Cartea bună, ce-a adunat şi împărţit multă voie bună, despre ce are mai scump gura de rai, s-au întrebat la ce-i bun jocul? Care-s jucările Janei? Cine este sora florii? Au cântat cu Dor de primăvară, de Acasă, de Mărţişor, despre Cocoşul hărnicuţ şi băieţelul lenuţ, Moara cu plăcinte, Urmele frumoase, au interpretat micuţe scenete  Întârziatul, Secrete bărbăteşti de ziua mamei.
 Activitatea s-a desfăşurat interactiv, întrebări interesante, parte din scenariu, au fost adresate scriitorului Iulian Filip, care le răspundea cu mult umor şi jovialitate, făcând trimiteri la copilăria dumisale. Elevii din clasa III-a (Liceul Columna) au fost prezenţi cu un cântec, biblioteca Târgovişte şi-a adus contribuţia prin expoziţia tematică, material promoţional, semnul de carte Iulian Filip – poet, prozator, deramaturg, un cuvânt despre scriitorul Iulian Filip (Istorioara Încercare cu colţunaşii număraţi culeasă de Aureliu Scobioală)  
  Această activitate a avut un impact benefic asupra tuturor celor prezenţi în sală.
Pentru elevii spectatori a fost o ocazie de a-l cunoaşte mai îndeaproape pe scriitorul Iulian Filip, de a-i redescoperi opera. Pentru cadrele didactice, spectacolul literar-artistic organizat de Rodica Prodan, – un model de desfăşurare a unor atare activităţi, un model de valorificare a operei unui scriitor. Pentru cei implicaţi direct, elevii clasei a II-a “P,” – un motiv de a-şi demonstra abilităţile de mici artişti, o apropiere inedită de opera condeierului Iulian Filip,


 Întâlnirile cu scriitorii, prezentările şi lansările de carte sânt o modalitate de a promova cartea şi de a stimula lectura. Biblioteca realizează aceste obiective prin parteneriat integru, colaborarea cu instituţiile şcolare este cea mai importantă în buna desfăşurare a oricărei activităţi (atât întâlnirile cu personalităţi, medalioane literar-artistice, mese rotunde, cât şi ore de lectură, Programul Chişinăul citeşte o carte, Copiii Chişinăului citesc o carte, cluburi de lectură etc.),  indiferent cine este organizatorul biblioteca sau liceul.
 În final, prezentarea cărţii Urmele mele frumoase, autor Iulian Filip a fost o promovare, o valorificare a acestui volum ce se lecturează în cadrul Programului de lectură Copiii Chişinăului citesc o carte 2014.


Liliana Juc

Комментариев нет:

Отправить комментарий