CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 26 марта 2014 г.

Colocviu

       Dramaturgia lui Dumitru Matcovschi


   Colocviul cu tema Dramaturgia lui Dumitru Matcovschi s-a desfășurat la Liceul Teoretic cu Profil de Arte Doina și Ion Aldea-Teodorovici cu susținerea bibliotecii liceului (șefa bibliotecii, doamna Olga Bodaci) și profesoara de limbă română, doamna Silvia Frimu. Această activitate a avut loc în cadrul Anul Dumitru Matvovschi.
   Agenda colcviului a cuprins mai multe teme, cum ar fi: noțiunea de dramă și dramaturgie; contextul istoric și social-politic în care a activat Dumitru Matcovschi ca dramaturg; Abecedarul – persoanjele, tematica, analiza piesei. La colocviu a participat și Viorica Chircă, membră UNITEM (Uniunea Teatrală din Molfova), actrița care a jucat în piesele scrise de Dumitru Matcovschi.
   La colocviu au participat elevi din clasele a VII și a VIII și s-a desfășurat în cadrul Clubului Să ne iubim țara.
   O scurtă prezentare a activității în teatru a actriței Viorica Chircă a făcut doamna Olga Bodaci, șefa bibliotecii Liceului Teoretic cu Profil de Arte Doina și Ion Aleda-Teodorovici, după care a urmat o trecere în revistă a activității lui Dumitru Matcovschi, cunoscut în mod special ca poet și într-o măsură mai mică în calitate de dramaturg, expusă de doamna Silvia Frimu, profesoară de limbă română. “Elevii nu studiază dramaturgia lui Dumitru Matcovschi, dar am fost cu ei în anul trecut la Teatrul Național Mihai Eminescu, unde am văzut spectacolul Pomul vieții, care ne-a impresionat mult. Ne bucură faptul că participăm la acest colocviu. În felul acesta ne vom apropia și mai mult de Dumitru Matcovschi și de creația dumnealui”, a ținut să accentueze doamna Frimu.
   Dumitru Matcovschi și-a început activitatea de dramaturg la mijlocul anilor 70 ai secolului trecut. În condițiile statului sovietic, a cenzurii, a diverselor interdicții din partea organelor comuniste de conducere. Cum a spus și doamna Viorica Chircă, „inițial, piesa Abecedarul a fost interzisă de comitetul central și foarte greu a fost acceptată de organele de conducere”. La fel s-a întâmplat și cu scenariul Troița, interzis de autorități. Abia la începututl anilor 90 a fost posibil realizarea unui film după acest scenariu. E vorba de filmul cu același titlu în regia lui Victor Bucătaru.
    Comunicarea Contextul istoric și social politic în care a activat Dumitru Matcovschi ca dramaturg a fost întregită de o prezentare în Power Point Piesele lui Dumitru Matcovschi pe scena teatrului. Prezentarea conține infromație despre piesele lui D. Matcovschi și imagini din spectacolele montate pe parcursul anilor și a fost realizat cu ajutorul imaginilor și informațiilor puse la dispoziție de Muzeul Uniunii Teatrale din Moldova (directorul muzeului, doamna Valentina Cucuruzac).
     Dumitru Matcovschi este autorul mai multor piese, printre care: Președintele, Tata, Pomul vieții, Cântec de leagăn pentru bunici, Abecedarul, Bastarzii ș.a. Majoritatea din ele au văzut lumina rampei pe scena Teatrului Academic A.S.Pușkin din Chișinău în anii 70-80 ai secolului trecut, apoi în deceniul zece, anii 2000, pe scena Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău (fostul academic) și a Teatrului Veniamin Apostol din Soroca.
   O întâlnire fericită poate fi considerată colaborarea dintre dramaturgul Dumitru Matcovschi și regizorul Veniamin Apostol, care a montat mai multe piese ale autorului. Mai tărziu Dumitru Matcovschi avea să spună: „Zic unii că am făcut, eu și Veniamin Apostol, un teatru poetic. Mai zic unii că am făcut un teatru simplu de tot, ca viața cea de toate zilele. Nici pe mine și nici pe Veniamin părerile unora nu ne-au interesat. Noi am știut ce facem. Am ținut douăzeci și cinci de ani repertoriul teatrului, focul din vatră”.
    Actrița Viorica Chircă a jucat în toate spectacolele montate pe scena Academicului A.S.Pușkin: în Președintele, Tata, Pomul vieții, Căntec de leagăn pentru bunici, Abecedarul. Amintiti frumoase o leagă de aceste spectacole, de întâlnirile cu Dumitru Matcovschi, care venea la repetiții, care colabora strâns cu teatru. Astfel, multe scene, dialoguri au fost refăcute sau scrise în teatru în rezultatul repetițiilor, a discuțiilor cu actorii, cu regizorul. Cu multă dragoste actrița a povestit despre momentul colaborării cu talentatul compozitor Ion Aldea Teodorovici. ”Când am ascultat prima oară melodia Sărut, femeie, mâna ta, atât de măiestrit compusă de tânărul compozitor și interpretată tot de el, un adevărat imn adus femeii, am avut o reacție inversă. ”Cum poți să-i dedici o asemenea melodie Elenei, o bețivă și o neisprăvită?! Nu merită ea un asemenea cântec!” Ei bine, regizorul Veniamin Apostol ne-a spus că scopul spectacolului este altul: nu de a scoate în prim-plan imaginea unei alcoolice, ci de a ne pătrunde de destinul femeii care adesea devine așa din cauza agresiunii soțului, din cauza condițiilor vieții, din cauză că nu este apreciată femeia la justa ei valoare. Câtă dreptate au avut ambii!! Anume aceasta și alte melodii au creat în spectacole o atmosferă poetică deosebită, care a făcut publicul din sală să înțeleagă mesajul spectacolelor. Fiindcă piesele lui Matcovschi sunt adevărate drame ale noastre, celor care locuim pe această palmă de pământ. Și trebuie să vă spun că ele sunt actuale și azi. Dovadă sunt cele două spectacole care se joacă: Pomul vieții și Cântec de leagăn pentru bunici.
    După analiza piesei Abecedarul, făcută de participanții la colocviu, Viorica Chircă a recitat un monolog din piesă, monologul Elenei Leontievna, învățătoare, despre faptul câtă importanță pentru fiecare din noi are locul de unde pornește, cât de importante sunt rădăcinile. ”Fiecare om are pe acest pământ, pe acest glob, un loc sfânt... Au să vă poarte departe de casă  valurile vieții, când o să creșteți, dar să nu uitați niciodată drumul înapoi”.
    Actrița Viorica Chircă a răspuns la mai multe întrebări, adresate de copii, de profesoară, de șefa bibliotecii, legate de activitatea ei scenică, de teatrul unde activează din 1962 și până în prezent.
    În final, elevii au avut o doleanță, pe care au adresat-o actriței: de a vedea spectacolul Abecedarul pe scena teatrului. „Este ceea ce ne doare, ne frământă și am dori ca această piesă să poată fi văzută de copii și părinți, dar și de învățători”.
    Poate, că în Anul Matcovschi această dorință ar putea deveni realitate.
    De menționat, că acest colocviu este rezultatul unui parteneriat al Filialei Târgoviște cu Uniunea Teatrală din Moldova (UNITEM).

Larisa Ungureanu









Комментариев нет:

Отправить комментарий