CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

понедельник, 30 сентября 2013 г.

Prezentare de carte

Spiridon Vangheli și universal senin al copilăriei.


   Prezentarea de carte s-a desfășurat pe data de 30 septembrie în incinta bibliotecii unui grup de elevi de la liceul Teoretic Dante Alighieri, dornici de a cunoaște mereu ceva nou despre Spiridon Vangheli – scriitorul din Coliba Albastră a Copilăriei.
   S-a vorbit succint despre viața și activitatea scriitorului, dar cel mai mult s-a pus accent pe biobibliografia, care cuprinde un volum de informații ce reflectă diversitatea creației și activității lui ca scriitor, publicist, traducător, autor de abecedare și manuale, antologii de poezie și proză.

   Spiridon Vangheli este considerat cel mai îndrăgit scriitor al copiilor, care știe să facă viața micuților plină de căldură și lumină.



пятница, 27 сентября 2013 г.

Concurs de erudiţie

Cunoaştem opera lui Spiridon Vangheli

 Opera lui Vangheli e bine cunoscută pe toate continentele. E un lucru rar pentru o literatură mică scrisă într-o limbă care nu e de circulaţie universală...
                                                                             Vladimir Beşleagă
E foarte interesant faptul că Spiridon Vangheli a acceptat să fie mic pe parcursul a 80 de ani, deşi e mult mai mare decît unii care se cred foarte mari...El este mare prin personajul-ambasador Guguţă, prin opera sa care este o carte de vizită a neamului. Pentru meritele sale deosebite prozatorului i s-a conferit titlul onorific „Scriitor al poporului din R.Moldova”, Premiul „Carte-Eveniment”, Premiul „Carte frumoasă- cinste cui te-a scris”, premiul de Stat al R. Moldova , Diploma de Onoare Andersen, Premiul „I.Creangă” al Academiei Romîne, Titlul de Doctor Honoris Causa,Titlul „Maestru Emerit al Artei”,Titlul „Scriitor al poporului”. Numele lui Vangheli a fost inclus in Lista celor mai buni povestitori ai lumii, iar Organizaţia Mondială pentru Proprietatea Intelectuala (cu sediul la Geneva, Elveţia) l-a distins cu Medalia de Aur pentru intreaga creaţie. Cărţile despre Guguţă şi toţi ai lui au fost traduse în 65 de limbi.





Vangheli, Spiridon. Guguţă şi prietenii săi. - Ch., 1996. - Vol. I. -158 p.





Volumul este alcătuit din două părţi : Isprăvile lui Guguţă şi Steaua lui Ciuboţel. Lecturând această carte copii vor afla despre ,,Povestea lui Guguţă cu Moşii Crăciuni'', ,,Scrânciobul lui Guguţă'', ,,Cum a crescut Guguţă'' ş.a.


Vangheli, Spiridon. Guguţă şi prietenii săi. - Ch., 1994. - Vol. II. - 221 p. 

Cartea este o continuare la isprăvile lui Guguţă şieste alcătuită din 3 părţi: În prima parte”Steaua lui Ciuboţel” ve-ţi afla despre ,,Cum s-au născut Mătuşa Dalbu şi Moş Dalbu'', ,,Oul de pe Lună'', ,,Sora Soarelui'', ,,Cum a dus Ciuboţel Moara de nas''. În cea de a doua parte intitulată Poezii (Mărgăritare din literatura universală. Tălmăciri) veţi face cunoştinţă cu creaţia personală a copiilor de pe întreg globul: Poezia ,,Feţiţa din Hiroşima'' de Nazîm Hicmet (Turcia), ,,Omuleţi de acadea'' de Austril Glustrand (Suedia), ,,Cântec de iarnă'' de Jac Prever (Franţa), ,,Necazul privighetorii'' de Iulian Tuvim (Polonia). În cea de-a treia parte “Pantalonia-Ţara Năstruşnicilor” autorul descrie ţara piticilor care seamănă cu o pereche de pantaloni întinşi la soare. 


Vangheli, Spiridon. Băiţelul din coliba albastră. - Ch., 1999. - 31 p. 

Este o carte pentru cei care abia au învăţat a citi. În două trei propoziţii autorul le spune într-un mod neobişnuit copiilor cum este ,,Pădurea'', ,,Vântul'', ,,Ploaia'', ,,Soarele'', ,,Drumul'.' Picătura de umor nu lipseşte nici în acestă carte astfel iazul stă toată ziua în apă şi se scaldă, iar copacii sau strâns în Codru că lor le e urât câte unul, iar Verdele se urcă în copacii din iarbă.



Vangheli, Spiridon. Tatăl lui Guguţă când era mic: aventuri. - Ch., 1999. - 127 p. 


E o carte de zile mari în care perepeţiile pline de haz a lui Guguţă te cuceresc. Bunicii sunt eroii acestei cărţi când au fost odată mici. Identificându-se cu dânşii, trecând prin cumpenele lor, copilul va primi mari lecţii de caracter, verticalitate şi optimism.Citind această carte copii se vor întreba care sunt relaţiile dintre ei cu părinţii şi bunicii lor. 

Vangheli, Spiridon.Moara veselă : (Steaua lui Ciuboţel). – Bucureşti : Ion Creangă, 1990. – 72 p.

Cartea conţine peripeţiile lui Ciuboţel cu fluturii, steaua, Ghiocica, Mătuşa Dalba şi Moş Dalbu, piticul, sora Soarelui, cocostârcul Haralamb, rândunica Pachiţa, Moara de apă şi alte personaje mirifice. Ciuboţel vorbeşte limba oamenilor de zăpadă, înţelege graiul câinelui Faraon, pricepe ciripitul păsărilor, cunoaşte limba piticilor prin urmare aveţi ce învăţa de la el.

Vangheli, Spiridon. Copii în cătuşele Siberiei. - Ch., 2001. - 39 p.



O carte care ne povesteşte adevărul crud al istoriei, adevărul vieţii unor persoane care au trecut prin chinurile deportărilor. Cartea ne învaţă lecţii de omenie, vrednicia oamenilor cu sufletul curat, care nu îl trădează pe Dumnezeu şi nu acceptă minciuna, sub nici o formă.



Vangheli, Spiridon. Carte de citire şi gîndire: Lecturi pentru clasa întâi. -Vol. 1. - Ch., 2006. - 112 p. 


Primul volum este pentru cei micuţi din clasele I-a cu desene cât mai atrăgătoare şi texte din cele mai selecte: ,,Frumoasă-i limba noastră'', ,,Rândunica'', ,,Stopul'', ,,Maimuţa'' de marele poet Gr.Vieru; ,,Scrisoare bunicii'' de Ion Varamanu; ,,Ochii mamei'', ,,Căciula lui Guguţă'', ,,În ospeţie la Făt-Frumos'' de Spiridon Vangheli şi mici povestiri din creaţia populară ghaneză, engleză, scoţiană, sârbă.

Vangheli, Spiridon. Carte de citire şi gîndire: Lecturi pentru clasa a II-a. - Vol. II. – Ch., 2006. – 159 p.



În volumul autorul a încercat să fie şi mai mult pe placul copiilor prin redarea celor mai interesante fenomene din natură, viaţa păsărilor şi animalelor: ,,Ce ştim despre albine?'' , ,,Ceasornicul de flori'', ,,Cum pleacă păsările migratoare'', ,,Atracţia Pământului. Primul cosmonaut'' ,,Gâştele care au salvat Roma'', ,,O raţă arhelog'', ,,Lupul mării' ş. a.
Vangheli, Spiridon. Carte de citire şi gîndire: Lecturi pentru clasa a III-a. - Vol. III. – Ch., 2006. - 192 p. 


Pentru cei din clasa a III-a, care deja au făcut cunoştiinţă în vol. II cu lumea înconjurătoare. În volumul III Spiridon Vangheli face cunoştiinţă copiilor cu Ion Creangă ,,Scrisoare lui Eminescu'', ,,Ion Creangă când era de seama ta", "Smântânitul oalelor''; Ion Druţă ,,Sora'' ,,Ştefan cel Mare vorbind către nepoţi'' de Leo Butnaru ş. a.

Vangheli, Spiridon. Carte de citire şi gîndire: Lecturi pentru clasa a IV-a. – Vol. IV. – Ch., 2006. - 208 p.


După lecturarea celor trei volume, în cartea a IV ve-ţi găsi povestiri care contribuie la educarea şi formarea personalităţii copiilor. Este o carte în care pe parcursul lecturii copii se vor întâlni cu multe personalităţi de pe glob: ,,Charles Darwin când era de seama ta'', ,,Mark Twain pe când era copil'', “Walt Disney când era de seama ta'', ,,Edwin Aldrin, Omul pe lună'' ş. a.





Violeta Moraru
Sef oficiu

четверг, 26 сентября 2013 г.

Ora Poveştilor

 Dovleacul şi viţa de vie de Daria Radu


 Preşcolarii din grupa nr. 8, Grădiniţa nr. 119 au fost puşi în faţa unei alegeri, să voteze o poveste din cele trei propuse: Pădurarul cel Înţelept de Ada Zaporojanu, Leneşul cel norocos de Ada Zaporojanu, Dovleacul şi viţa de vie de Daria Radu. Micuţii au optat pentru povestea Dovleacul şi  viţa de vie de Daria Radu. După ascultarea poveştii a urmat dialogul ce i-a ajutat pe participanţi să determine ideea principală: stai acolo unde îţe este locul. Nararea poveştii a fost desăvârşită de ghicitori, jocuri cognitive.
























 Liliana Juc

Revistă bibliografică

                Cărţi noi pentru micii cititori

Revistă bibliografică a fost desfăşurată pentru copiii din grupa pregătitoare, grădiniţa nr.119. Au fost prezentate cărţile de la expoziţia sus-numită. Citite catrene din volumele Anotimpuri surioare, Învaţă de la buna dimineaţă, Nani, puişor  de Claudia Partole. 













                          Liliana Juc

Enciclopedia copilului deştept oferă o nouă provocare a minţii de tip întrebare şi răspuns.Testează-te singur sau cu prietenii pe subiecte diverse, pe trei niveluri de dificultate, care merg de la lucruri simple la cunoştinţe temeinice.
Cum foloseşti această carte? Foarte simplu, opţiunea unu: citeşti lista de întrebări ca să îţi verifici singur cunoştinţele. Opţiunea doi: dai pagina ca să citeşti totul despre subiectul respectiv – cercurile numerotate îţi spun unde să te uiţi ca să găseşti răspunsul. Opţiunea trei: găseşti răspunsurile la sfârşitul cărţii.

Bogat ilustrată şi plină de informaţii utile, iată o carte de teste diferită de orice ai văzut până acuma.

среда, 25 сентября 2013 г.

Discuţii/dezbateri


Diversitatea lingvistică în Republica Moldova






   Din 2001, la decizia Consiliului Europei, în ţările membre ale Uniunii Europene se marchează pe 26 septembrie Ziua Limbilor Europene pentru a evidenţia diversitatea lingvistică în Europa şi a încuraja populaţia să cunoască un număr mai mare de limbi străine.
   În această zi se organizează sute de evenimente în toată Europa: spectacole, animaţii pentru copii, jocuri muzicale, cursuri de limbi străine, emisiuni de radio şi televiziune, conferinţe etc. Posibilităţile sunt nenumărate!
   Filiala Târgovişte a organizat o discuţie/dezbatere cu tema Diversitatea lingvistică în Republica Moldova care s-a desfăşurat la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri Vatra în cadrul Zilei Uşilor Deschise. La eveniment au participat copii de la liceul Dante Alighieri şi copii de la grădiniţa nr. 119. La fel, au venit cu mult drag în faţa copiilor membrele ansamblului Bunicuţele vesele.
   S-a menţionat, că Uniunea Europeană are în prezent 24 de limbi oficiale de lucru, Cu extinderea UE a crescut şi numărul limbilor oficiale. Şi totuşi, aceasta este mai mic decât numărul ţărilor, dat fiind că unele din ele au aceeşi limbă. De exemplu, najoritatea populaţiei din Cipru vorbeşte greaca, exact ca şi în Grecia sau în Belgia se vorbeşte franceza, ca şi în Franţa.
    În Republica Moldova limba oficială este româna. Dar avem o diversitate lingvistică, dat fiind că în Republica Moldova locuiesc mai multe minorităţi naţionale şi etnii. Comunităţile entice constituie 30,4% din numărul populaţiei. Pe teritoriul Republicii Moldova se vorbeşte limba rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară, poloneză ş.a. Au fost deschise şcoli pentru minorităţile naţionale, biblioteci, există teatre, posturi de televiziune. De exemplu, la Ceadâr-Lunga şi Comrat activează teatre de limbă găgăuză, la Taraclia funcţionează un teatru de limbă bulgară, în Chişinău sunt două teatre dramatice de limbă rusă şi o trupă de limbă rusă în cadrul Teatrului Licurici.
    Copiilor li s-au pus mai multe întrebări despre limbile vorbite în Republica Moldova. Mulţi au rămas uimiţi că se vorbesc şi alte limbi, în afară de rusă. În schimb, mulţi copii cunosc italiana, engleza, franceza, limbi pe care le studiază la şcoală.
    A avut loc şi un concurs de cunoaştere a limbilor, de exemplu, Bună ziua, Bună seara, Noapte bună rostite în mai multe limbi. Cei care au ştiut cum se spune în mai multe limbi au fost premiaţi cu cărţi.


Larisa Ungureanu

понедельник, 23 сентября 2013 г.

Călătorie în Universul Cărţii

Lecţie bibliografică
Copiii din grupa pregătitoare, grădiniţa nr.119, educator Olga Mazur, au făcut astăzi un voiaj în Regatul Cărţii. Aici, la bibliotecă, au descoperit cum stau volumele la raft, ce semnificaţie au literele, divizionarele, ce numim expoziţie de carte, ce reprezintă un panou informativ. Micuţii au aflat valoarea permisului de cititor, drepturile şi obligaţiile utilizatorului.   

Liliana Juc















пятница, 20 сентября 2013 г.

Cărţi noi pentru tine

  O nouă carte  Călătorii pentru o viaţă: 500 de locuri unice
 Un ghid În trei volume, cu cele mai frumoase călătorii pe care le-aţi putea face vreodată. Aceste cărţi prezintă lumea într-un mod inedit, nou, atractiv, dar şi diverse oportunităţi de călătorire – cu trenul, cu maşina, pe apă, pe jos, călare, cu bicicleta, cu alte mijloace de transport. Cărţile mai conţin peste 20 de liste Top 10, variind de la croaziere la plimbări cu tramvaiul, de la trase subterane la rute pentru biciclişti. De remarcat, fiecare volum conţine note informative mai speciale: perioada optimă de călătorie, durata călătoriei, ce trebuie de ştiut,  website-uri, puncte de atracţie turistică.
Călătorii pentru o viaţă: 500 de locuri unice. – Bucureşti, 2011.



Liliana Juc

четверг, 19 сентября 2013 г.

Revistă bibliografică

 Cărţi noi pentru tine 

 Revistă bibliografică Cărţi noi pentru tine a fost susţinută pentru elevii din clasa II „P”, Liceul Columna. Copii au primit şi o succintă notă informativă despre achiziţionarea cărţilor în bibliotecă, etapele de pregătire către raft. Volumele prezentate a fost cele mai diverese de la ghiduri de călătorie, teste cognitive, carte de poezie până la volumul cu glume.

Liliana Juc 

Ora Poveştilor

Dovleacul şi viţa de vie de Daria Radu

 Povestea Dovleacul şi viţa de vie de Daria Radu a fost narată eleviilor clasei a II „P”, Liceul Colummna, profesor Rodica Prodan. Prin dialod, tălmăcirea expresiei cunoaşte-ţi lungul nasului, publicul respectiv a sesizat morala textului: e bine fiecare să-şi cunoască locul, să nu depăşim măsura. Pentru elocvenţa poveştii a fost utilizat procedeul auxiliar – desenarea pe panou a eroilor din povestea sus-numită.











                                                                           Liliana Juc


Să mai zăbovim în lumea cărţilor

 Nu e alta mai frumoasă şi de folos în toată 
 viaţa omului  zăbavă decât cititul cărţilor.
Miron Costin 



Pentru promovarea cărţii,  lecturii şi a poeziei, în luna august, la filiala Târgovişte, s-au organizat mai multe activităţi culturale menite să trezească dorinţa cititorilor de a lectura si de a face cunoştinţă cu noi autori, cu cărţilor lor. Pentru asta s-au inaugurat expoziţii de carte, care cuprindeau obligatoriu şi noi apariţii editoriale. Un viu interes a stârnit printre cititori povestirea ‘’Veştile ca poveştile’’ de Victor Dumbrăveanu. Această lucrare face parte din cartea „Vornicel la nunta Badei”. Copii au lecturat pe rând câte un fragment şi şi-au exspus părerile despre cele citite.
Antologia Elogiu limbii române este o altă lucrare care adună cele mai frumoase poezii scrise de-a lungul veacurilor şi dedicate limbii române. 
Ora de poezie  „Limba română e patria mea”(Nichita Stănescu) a început şi de data aceasta cu versurile lui Grigore Vieru: ‘’ 
În aceeaşi limbă toată lumea plânge, în aceeaşi limbă râde un pământ”. Aceste activități sunt dedicate sărbătorii Limba noastră cea română care are loc în fiecare an pe data de 31 august. În cadrul  orelor de poezie s-a discutat despre frumuseţea şi importanţa limbii în viaţa unui popor, pentru fiecare om, adult sau copil.
Limba maternă trebuie iubită şi vorbită. Copiii, participanţi la aceste ore de poezie, au recitat strofe din poezia Limba noastră de Alexei Mateevici,  din Frumoasă - i limba noastră de Grigore Vieru, au spus citate si maxime. Dăm mai jos câteva: Limba este întâiul poem al unui popor (Lucian Blaga),  Limba română este patria mea ( Nichita Stănescu). Limba română este comoară fără cheie (Ioan Slavici), Să treci de la limba română la limba franceză e ca şi cum ai trece de la o rugăciune la un contract (Emil Cioran) ş.a.
        Ora de poezie s-a încheiat cu vernisarea unei expoziţii dedicate Limbii române. Cărţi, citate, maxime, poezii – toate pentru şi despre limba acestui neam–Limba Română.
       
Doina Spătaru
Şef oficiu
Filiala Târgovişte

среда, 18 сентября 2013 г.

Ora de lectură


                                                 Povestea furnicii de Ion Druţă





    La Centrul Comunitar pentru Copii si Tineri “Scînteia” s-a desfăşurat o Ora de lectura, consacrată jubileului de 85 de ani de la naşterea scriitorului Ion Druţă. Pentru această activitate a fost selectată culegerea de povestiri “Povestea furnicii”, care include creaţii din anii 50-60, adica din perioada cand scriitorul şi-a lansat primele creatii. Tot în această perioadă, mai exact în anul 1957, a fost scrisă şi Povestea furnicii.
    Ora de lectură a început cu o scurtă expunere de date biografice. Ion Druţă s-a născut la 3 septembrie 1928 în  satul Horodişte, judeţul Soroca, raionul Donduşeni.
Operele sale, adunate în 4 volume, "Frunze de dor", "Balade din câmpie", "Ultima lună de toamnă", "Povara bunătății noastre", "Clopotnița", "Horodişte", "Întoarcerea țărânii în pământ", "Biserica albă", "Toiagul păstoriei" ș.a. fac parte din fondul de aur al literaturii naționale contemporane
    Din 1987 Ion Druță este președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, post în care a fost ales unanim la Adunarea Generală a scriitorilor. Este decorat cu mai multe ordine și medalii, deține titlul de Scriitor al Poporului. În 1967, pentru piesa "Casa Mare", nuvela "Ultima lună de toamnă" și romanul "Balade din câmpie" (prima parte a dilogiei "Povara bunătății noastre"), Ion Druță a primit Premiul de Stat al R.S.S. Moldovenești. A fost ales membru de onoare al Academiei Române, membru titular al Academiei de Științe a Republicii Moldova (la 30 decembrie 1992). A fost inclus în lista celor 10 scriitori din lume pentru anul 1990.
    După care au fost prezentate copiilor câteva cărţi din fondurile Filialei Târgovişte, cum ar fi: Balada celor cinci motănaşi, La poarta vorbelor frumoase.
    Povestea furnicii a fost citită, pe rând, de participanţii la Ora de lectură care a trecut într-o atmosferă plăcută şi creativă.

Larisa Ungureanu


вторник, 17 сентября 2013 г.

Lecţie bibliografică

Călătorie în Universul Cărţii


 Elevii din clasa II „P”, Liceul Columna, şi-au amintit despre cele însuşte la lecţia bibliografică desfăşurată în clasa I-a. Ei au răspuns cu exactitate la întrebări, demonstrând că n-au fost uitate noţiunile de aranjare la raft, divizionare, expoziţii de carte etc.                                                                          





Liliana Juc

понедельник, 16 сентября 2013 г.

Ora Poveștilor

Dovleacul şi viţa de vie de Daria Radu
 La Ora Poveştilor din data de 12.09.2013 a fost invitată grupa pregătitoare de la Grădiniţa nr.119, educator Ala Luca. Povestea Dovleacul şi viţa de vie de Daria Radu a provocat interesul participanţilor. Conţinutul poveştii, morala dedusă prin dialog, i-a ajutat pe copii să descope sensul expresiilor a nu-şi cunoaşte lungul nasului şi nu te întinde mai mult decât îţi este plapuma. Nararea poveştii a fost definitivată prin volumele Ce creşte în grădina de Silvia Ursache, desenul executat
 pe tablă, divers material ilustrativ.



Liliana Juc

пятница, 13 сентября 2013 г.

Prezentare de carte

“Oră de suflet” la Liceul Teoretic Dante Alighieri







Această “oră de suflet” a avut loc în cl. A IX cu ocazia prezentării romanului Al şaptelea simţ de Nicolae Rusu în cadrul Programului Chişinăul citeşte o carte. Până la ora actuală romanul a avut şi alte prezentări: la Liceul Profesional nr.1, la Brigada de infanterie motorizată Ştefan cel Mare. În ambele cazuri prezentările s-au făcut cu participarea autorului, prozatorul Nicolae Rusu. De data aceasta, prin intermediul bibliotecii Liceului Teoretic Dante Alighieri, în persoana doamnei Valentina Ciobanu, prezentarea s-a desfăşurat în cl. IX b, unde dirigintă este doamna Ludmila Mazâlu, psiholog, istoric, director adjunct.
Prezentarea a început cu expunerea Programului Chişinăul citeşte o carte şi a continuat cu o prezentare a câtorva cărţi, semnate de scriitorul Nicolae Rusu, aflate în fondurile Filialei TârgoviştePloaia de aur, Şobolaniada, Naufragiul, Marginea lumii. Au urmat apoi date biografice, activitatea de creaţie şi prezentarea propriu-zisă a romanului Al şaptelea simţ.
Cartea a fost scrisă în perioada 2009-2011 şi a apărut la editura Prut Internaţinal, anul 2013, în seria Scriitori contemporani. Acţiunea în roamn se desfăşoară pe durata a douăzeci şi trei de ani. Începe cu iunie 1986 şi sfârşeşete cu septembrie 2009. Romanul este scris în stil scanner. Autorul vine cu fapte neinventate, dar turnate în forme artistice atractive. Cartea poate fi clasată ca document şi ca imagine a timpului de azi. Se citeşte uşor, este scris fluid într-o frumoasă limbă română, vorbită pe teritoriul Republicii Moldova.
În încheiere, eleva Vlada Munteanu a citit un fragment, din roman, şi anume, scrisoarea Taiei către personajul principal, Valentin, care explică de fapt semnificaţia titlului cărţii Al şaptelea simţ.
Doamna Mazâlu a mulţumit în numele clasei pentru această prezentare, calificând-o drept “oră de suflet”.


Larisa Ungureanu