CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 12 июня 2013 г.

Prezentare de carte



Al şaptelea simţ...

    În cadrul Programului Chişinăul citeşte o carte Filiala Târgovişte a organizat o prezentare de carte, la care au perticipat elevi de la Liceul Profesional nr.1. E vorba de romanul Al şaptelea simţ de Nicolae Rusu. La eveniment a fost prezent autorul, prozatorul Nicolae Rusu, care a venit împreună cu colegul său, scriitorul Andrei Burac.
   Prezentarea a fost însoţită de o expoziţie de cărţi, al căror autor este Nicolae Rusu: Şobolaniada, La marginea lumii, Naufragiul, Ploaia de aur, Coada epuraşului, Alunelul şi, desigur, romanul Al şaptelea simţ.
   La 26 februarie 2013 Nicolae Rusu a împlinit 65 de ani. Prozatorul s-a născut în satul Risipeni, Făleşti, în familia Emiliei şi Petru Rusu. Absolveşte facultatea de economie a Institutului M.Gorki din Moscova. Debutează în literatură cu nuvela Năluca în revista Femeia Modlovei în 1972. Debut editorial în 1978 cu cartea Pânzele babei. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova din 1980.
   Nicolae Rusu vine în faţa cititorilor cu un roman actual în care este dezvoltată o realitate unde ne regăsim. Personajul central, Valentin, este propotipul intelectualului de ieri, venit de la sat la oraş, care a parcurs, cu credinţă şi speranţă, un segment de istorie destul de dificil şi controversat, integrându-se în viaţa de azi. Pe parcursul romanului îi urmărim “călătoria” captivantă în timp pentru a-şi găsi un loc al său în spaţiu, îl vedem martor şi participant al celui mai mare cataclism social de la sfârşitul secolului XX – destrămarea imperiului sovietic cu toate consecinţele sale.
   Valentin ne apare ca un om care gândeşte, este activ social şi politic,  Acţiunea în roman se desfăşoară pe parcursul a douăzeci şi trei de ani, incluzând optsprezece capitole. Începe cu iunie 1986 şi se sfârşeşete cu septembrie 2009. Are şi În loc de prolog şi În loc de Epilog. Epilogul conţine o metaforă care exprimă semnficaţia titlului – Al şaptelea simţ.
   În cadrul întălnirii cu elevii de la liceu, prozatorul a vorbit despre creaţia sa, s-a oprint îndeosebi asupra romanului Al şaptelea simţ, pe care l-a scris la Casa de creaţie Peredelkino din Moscova, dar, desigur, l-a conceput timp mai îndelungat, materialul factologic acumulându-l pe parcursul multor ani. Romanul acesta într-un anumit fel continuă un alt roman al său, Şoboloniada, scris la sfârşitul anilor 90 ai secolului trecut.
    În cadrul prezentării cărţii şi-a expus opinia şi scriitorul Andrei Burac, menţionând că în carte se conţin destine umane, ceea ce este foarte important. „Şi eu şi Nicolae venim din alte profesii, eu din cea de medic chirurg, Nicolae a fost economist, dar am acumulat o experineţă de viaţă inedită. L-am cunoscut la Casa de creaţie din Peredelkino şi m-am ataşat de el, urmăresc activitatea sa, îi citesc cărţile şi am venit azi în faţa domniilor voastre pentru a vă îndemna să citiţi acest roman, în care s-ar putea să vă regăsiţi şi voi”, a mnţionat scriitorul.
   Romanul Al şaptelea simţ trebuie considerat un fenomen literar, care invocă printr-o metaforă modernă ideea unirii cu Ţara, conşteintizată în alte părţi, pe alte meleaguri, dar încă departe de a fi înţeleasă la noi, multora din conaţionalii noştri lipsindu-le al... şaptelea simţ.
   Romanul este scris în stil în scanner. Se citeşte uşor, e scris fluid, într-o frumoasă limbă română vorbită pe teritoriul Republicii Moldova. Autorul nu învinuieşte pe nimeni, nu incinerează pe nimeni, nu acuză, ci constată o stare de spirirt care ne caracterizează ca popor.
   Prezentarea cărţii a stârnit interesul elevilor, care au pus întrebări  şi şi-au exprimat dorinţa să-l citească.

Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий