CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 20 июня 2013 г.

Oră de lectură



Suntem în căutarea celui de-al şaptelea simţ

    Ora de lectură la Liceul profesional nr. 1 a trecut într-a atmosferă incitatntă, prilejuită de lectura mai multor fragmente din romanul prozatorului Nicolae Rusu Al şaptelea simţ, propus pentru Programul Chişinăul citeştte o carte.
    Este a doua activitate de acest gen, prima fiind întâlnirea cu autorul, Nicolae Rusu, care le-a vorbit elevilor despre roman, despre motivele care l-au determinat să-l scrie, aducând ca argument mai multe detalii: experienţa personală, discuţiile în tren cu moldovenii care pleacă la munci la Moscova, prietenia cu intelectuali din Rusia, concediile de la casa de creaţie din Peredelkino şi alte amănunte, care au colorat mult expunerea, terzind curiozitatea cititorilor.
    La ora de lectură au fost citite mai multe pasaje din roman. Iată căteva citate: 

„La o masă dintr-un colţ al sălii, îmbâxită de fum şi plină de clienţi, majoritatea dintre ei tineri, sub un murmur de voci şi muzică în surdină, Dan îi povesti despre viaţa lui de când, de aproape zece ani, a venit aici, în capitala fostului imperiu sovietic să câştige bani pentru a-şi asigura un trai mai bun”. Pag.158. 
    
„...Având siguranţa că voi veţi face unica şi fireasca mişcare spre reintegrare, am trimis cutiuţa pe noua ta adresă, doar că în loc de Republica Moldova am scris România. Decizia voastră de independenţă, atât faţă de metropolă, cât şi faţă de Ţara voastră, m-a dezamăgit, dar eram, oricum, bucuroasă că nu aţi rămas o republică autonomă a Federaţiei Ruse... Curând, sau mai târziu, peste câţiva ani, sper să ne întâlnim în Ţara ta. Cu drag şi din tot sufletul celei pe care o ştii, Taia”. Pag.217.



„E adevărat, popoarele sunt creaţii divine şi acest lucru nu-l poate nimeni contesta. Nu poate face nimeni acest lucru, cu atât mai mult o dictatură. Cu forţa, prin teroare, nu creezi nimic, ci doar distrugi. Creezi numai prin dragoste”. Pag.36.


„Şi, te rog să-mi spui ce roade pot rezulta din această experienţă inedită, mai mult decât paradoxală, când comuniştii tăi, ateişti convinşi, îi învaţă astăzi pe basarabeni să-şi facă cruce? Să-ţi spun ce va rodi o societate trecută prin asemenea experienţe inedite? În nici un caz mituri precum „Mioriţa”, ci, cu siguranţă, indivizi afectaţi de licheism, servilism, corupţie şi ipocrizie, oameni cu stomac în loc de creier, care confundă preşul cu demnitatea”... Pag. 202.

„Pentru majoritatea absolută a deputaţilor, unica preocupare era colectarea bonurilor partimoniale şi fondarea diverselor companii investiţionale pentru a pune mâna pe cât mai multe proprietăţi de stat”. Pag. 95.


Credm că aceste pasaje i-a făcut curioşi şi pe cititorii blogului.

Vă invităm să lecturaţi romanul Al şaptelea simţ de Nicolae Rusu.


Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий