CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 5 июня 2013 г.

Discuţii/dezbatere


Noi şi mediul ambiant







   De Ziua Mondială a Mediului Filiala Târgovişte a organizat o discuţie/dezbatere pe tema Probleme de poluare în municipiul Chişinău. Activitatea s-a desfpşurat la Liceul Teoretic Columna. La ea au participat copiii de diferite vârste care se odihnesc la tabără. Activitatea s-a desfăşurat în curtea liceului, frumos îngrijită, o adevărată oază a naturii. Aici sunt plantaţi arbori, arbuşti, cresc flori, este un teren joacă. În toate se simte mâna grijulie a omului.
   Nu departe de liceu însă se află o gunoişte, unde adesea e murdar. Gunoaiele, deşeurile aruncate la întâmplare prin curte, pe trotuare, la staţii este o problemă de poluare a oraşului Chişinău. Copiii au demostrat că au spirit de observaţie şi foarte bine văd neajunsurile. Ca să fie curat, noi înşine trebuie să păstrăm curăţenia”, a remarcat Vlada. O altă problemă de poluare a oraşului nostru sunt gazele de eşapament. „Prea multe maşini pentru un oraş atât de mic!”, a zis un pici. „Dar mie îmi place cum miroase benzina”, a recunoscut o fetiţă...
   Şi totuşi, dacă vor fi prea multe gaze, dacă nu vom planta copaci, dac[ vom rupe crengile, dacă nu vom menţine curăţenia, oraşul nostru se va transforma într-o mare gunoişte. Din el vor pleca păsările, se vor usca copacii, florile. Până la urmă, tot nouă, oamenilor, ne vom face rău. Aceasta a fost concluzia comună, la care am ajuns cu toţii, desigur, după ce au fost aduse argumente serioase, cum înşişi oamenii aduc daună naturii. Ca exemplu a servit şi râul Bâc, care în prezent are nevoie de ajutorul nostru. „Noi trebuie să salvăm acest râu!”Pe timpuri, mergeau vaporaşe, corăbioare. Nu ar bine şi astăzi, în vacanţă, în zilele de odihnă să ne plimbăm pe acest râu, în loc să-l otrăvim cu deşeuri?!
    În contiuare, am făcut o plimbare pe teritoriul liceului pentru a vedea ce locuri pline de vredeaţă şi ce flori cresc pe aici. Apoi, însoţită de doi, poate viitori jurnalişti, am continuat excursia noastră în afara liceului ca să ne convingem că frumosul şi urâtul, din păcate, le întâlnim la tot pasul.
    Au fost efectuate o serie de forotgrafii atât în incinta liceului, cât şi în afara lui care vin să demonstreze că omul poate face minuni, dar tot omul poate aduce o mare daună naturii, poluând mediul înconjurător.
   Ne pasă! Ne priveşte! Vrem un oraş curat! Cu aceste cuvinte rostite de toţi copiii s-a încheiat discuţia noastră asupra problemelor de poluare ale municipiului Chişinău.


Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий