CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 28 июня 2013 г.

Vernisaj de pictură


Curiozități redate prin desen în cadrul Clubului de lectură Curioșii

























Vernisaj de pictură

Desenele copiilor de la Clubul de lectură Micii europeni











среда, 26 июня 2013 г.

Ziua Mondială Antidrog


                   Alegem sănătatea ca prioritate în viaţă!



Pentru 26 iunie curent la Filiala Târgovişte a fost preconizată o masă rotundă cu următoarea tematică: Dauna fumatului şi a consumului de droguri. Pentru a dispune de un material factologic, ne-am propus să realizăm unele investigaţii în stradă printre vânzătorii şi consumatorii de ţigări.

Am încercat să discutăm cu o doamnă în jur de treizeci de ani, care sta la o masă, fuma ţigări şi bea bere. Nu a dorit să răspundă la nici o întrebare şi nici să ne spună de ce ales să fumeze.

 Am intrat în vorbă cu un cizmar, care avea circa patruzeci de ani. Era înconjurat de scule, pantofi, sandalete, aţe, clei, dar şi ţigări. Fumez din când în când, la o pauză. Am o muncă destul de grea şi fumatul mă relaxează. Dar nu abuzez. Un pachet îmi ajunge câteva zile”. Nu ne-a permis să-l fotografiem, dar ne-a permis să facem poze la locul său de muncă.
Am întrebat un vânzător de la un chioşc de ţigări, cine sunt clienţii săi: tineri, copii, femei, bărbaţi, oameni maturi. A răspuns simplu: „De toate categoriile. Nu mă prea interesează, important este să cumpere”. „Câţi cumpărători aveţi zilnic?” „Nu i-am numărat”. Cam aceleaşi răspunsuri le-am auzit şi la alte chioşcuri.


 Nestingheriţi, fumau nişte tineri în apropierea unui chioşc de ziare, unde se vând ţigări din belşug... S-au uitat nedumeriţi şi au râs de o întrebare atât de „neroadă”: „De ce fumati?”
Masa rotundă cu tema Dauna fumatului şi a consumului de droguri s-a desfăşurat la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri Eurica.

  În urma discuţiilor despre dauna fumatului şi a consumului de droguri, copii au decis că e dăunător pentru sănătate să fumezi şi să consumi droguri.

     Noi alegem sănătatea ca prioritate în vaiţă!

    Aşa au spus copiii de la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri Eurica.


  În această zi, decratată ca Ziua Mondială Antidrog, nu am observat să fi avut loc careva manifestări la nivel de stat sau la nivel de municipiu. Doar la 23 iunie, la Teatrul de vară, un grup de cântăreţi au organizat un concert antidrog. Concertul face parte din Campania Naţională "Solidari Pentru Viață 2013". Nu vi se pare că e puţin? Realitatea este destul de tristă. Iată ce ne spune statistica: Cel puțin 85 de milioane de adulți europeni – unul din patru – au folosit droguri ilegale la un moment dat în viață. 77 de milioane de europeni (15-64 de ani) au încercat canabisul la un moment dat în viață, iar 3 milioane îl folosesc în fiecare zi sau aproape în fiecare zi (1% din adulții europeni). Din păcate, lipseşte o statistică la nivel republican.
   Pentru 26 iunie curent la Filiala Târgovişte a fost preconizată o masă rotundă cu următoarea tematică: Dauna fumatului şi a consumului de droguri. Pentru a dispune de un material factologic, ne-am propus să realizăm unele investigaţii în stradă printre vânzătorii şi consumatorii de ţigări. „Ţigara e un drog!” a precizat un puşti la masa rotundă.       
    Au participat copii de diferite vârste. La întrebarea, dacă au fumat vreo dată, au răspuns că Nu, dar au văzut la şcoală destui copii care fumează prin locuri dosnice. Despre droguri ştiau foarte puţin, dar au fost preveniţi să nu intre în contact cu persoane care le-ar propune, în glumă, să fumeze sau sa ingaleze ceva şi nici să transmită vreunui nene vreun pachet pentru o recompensă bănească.
   
    Au fost aduse la cunoştinţa participanţilor câteva slogane:
Sănătatea are prioritate, nu ţigările şi drogurile.
Victimele consumului de droguri şi ţigări nu au parte de priorităţi, ci doar de lumânări aprinse. Tu ce alegi?

    Mesajul propus de ONU pentru această zi sună în felul următor:
 Alege sănătatea ca prioritate în viaţă! Nu drogurile! Nu fumatul!
    ... Şi totuşi, ceva manifestări au avut loc în municipiul Chişinău. Doar că nu antidrog. La magazinul Unimarket din cartierul Buiucani, str.O. Ghibu, se făcea promoţie de ţigări: dacă cumperi două pachete, unul se oferă gratis. Pe un stand, la intrarea în magazin, erau aranjate mai multe pachete de ţigări, iar două domnişoare promovau acest produs pe care este scris: Fumatul ucide. Şi totuşi, în loc să vorbească cumpărătorilor despre dauna fumatului, măcar în această zi, decretată de Adunarea Generală a ONU în 1987 ca Ziua Internaţională împortiva consumului şi traficului ilicit de droguri, ele propagau fumatul. Care e la fel periculos ca şi drogurile.
    Evident, că domnişoarele nu s-au lăsat fotografiate şi nu au avut nici un argument la întrebarea: De ce în această zi propagă fumatul?
    De ce?
    Dacă fiecare din noi ar face un minim de efort şi ar înţelege cât de dăunător este fumatul, nemaivorbind de consumul de droguri, explicând şi altora,efectele ar fi surprinzătoare: mii de vieţi salvate şi o populaţie sănătoasă.

Larisa Ungureanu
   
                                                                                                                                


Lecturile verii

De la dreapta la stânga: Boboc Diana, Anghel Justina, Jangă Alex,
Jangă Andreea, Munteanu Delia-Eugenia, Cozma Andreea,
Cucuruzac Magdalena 
 La aceste ședințe, participanții discută, lecturează, desenează. Toate fiind într-o îmbinare armonioasă și concordanță. Lectura în voce, uneori, pe copii nu-i atrage, dar aici toți vin cu multă plăcere să citească. Ba din contra, lectura colectivă îi mobilizează, îi face să-și dorească să fie mai buni în ale cititului, să transmită mesaje inteligibile. Conversația pe marginea subiectelor lecturate se face multă râvnă, meticulos.
  Informația copii o dețin din lecturare, apoi o plasează pe hârtie, astfel lucrurile se întipăresc și mai bine. Cele însușite sânt discutate, incluse în diferite teste sau jocuri cognitive.
 Copiilor le place să descopere ce fac cei de vârsta lor: ce bomboane le plac, ce monstruleți îi sperie, ce jocuri au, ce mănâncă la micul dejun, ce obiceiuri au, ce sărbători etc., mai ales, că toate acestea sânt povestite prin prisma copilului.

 Astăzi, a fost o ședință mai neobișnuită – copiii singuri (nu conform planului) au ales unde să călătorească. Una din opțiuni a fost 
Grecia
·        țara mării și vapoarelor
·        are mii de insule cu case albe, mori și biserici bizantine.
·        Tot aici sunt ruinele templelor și statuilor vechilor greci care acum mai bine de 2000 de ani,
·        au fost cei mai străluciți oameni ai lumii.

Liliana Juc

четверг, 20 июня 2013 г.

Oră de lectură



Suntem în căutarea celui de-al şaptelea simţ

    Ora de lectură la Liceul profesional nr. 1 a trecut într-a atmosferă incitatntă, prilejuită de lectura mai multor fragmente din romanul prozatorului Nicolae Rusu Al şaptelea simţ, propus pentru Programul Chişinăul citeştte o carte.
    Este a doua activitate de acest gen, prima fiind întâlnirea cu autorul, Nicolae Rusu, care le-a vorbit elevilor despre roman, despre motivele care l-au determinat să-l scrie, aducând ca argument mai multe detalii: experienţa personală, discuţiile în tren cu moldovenii care pleacă la munci la Moscova, prietenia cu intelectuali din Rusia, concediile de la casa de creaţie din Peredelkino şi alte amănunte, care au colorat mult expunerea, terzind curiozitatea cititorilor.
    La ora de lectură au fost citite mai multe pasaje din roman. Iată căteva citate: 

„La o masă dintr-un colţ al sălii, îmbâxită de fum şi plină de clienţi, majoritatea dintre ei tineri, sub un murmur de voci şi muzică în surdină, Dan îi povesti despre viaţa lui de când, de aproape zece ani, a venit aici, în capitala fostului imperiu sovietic să câştige bani pentru a-şi asigura un trai mai bun”. Pag.158. 
    
„...Având siguranţa că voi veţi face unica şi fireasca mişcare spre reintegrare, am trimis cutiuţa pe noua ta adresă, doar că în loc de Republica Moldova am scris România. Decizia voastră de independenţă, atât faţă de metropolă, cât şi faţă de Ţara voastră, m-a dezamăgit, dar eram, oricum, bucuroasă că nu aţi rămas o republică autonomă a Federaţiei Ruse... Curând, sau mai târziu, peste câţiva ani, sper să ne întâlnim în Ţara ta. Cu drag şi din tot sufletul celei pe care o ştii, Taia”. Pag.217.



„E adevărat, popoarele sunt creaţii divine şi acest lucru nu-l poate nimeni contesta. Nu poate face nimeni acest lucru, cu atât mai mult o dictatură. Cu forţa, prin teroare, nu creezi nimic, ci doar distrugi. Creezi numai prin dragoste”. Pag.36.


„Şi, te rog să-mi spui ce roade pot rezulta din această experienţă inedită, mai mult decât paradoxală, când comuniştii tăi, ateişti convinşi, îi învaţă astăzi pe basarabeni să-şi facă cruce? Să-ţi spun ce va rodi o societate trecută prin asemenea experienţe inedite? În nici un caz mituri precum „Mioriţa”, ci, cu siguranţă, indivizi afectaţi de licheism, servilism, corupţie şi ipocrizie, oameni cu stomac în loc de creier, care confundă preşul cu demnitatea”... Pag. 202.

„Pentru majoritatea absolută a deputaţilor, unica preocupare era colectarea bonurilor partimoniale şi fondarea diverselor companii investiţionale pentru a pune mâna pe cât mai multe proprietăţi de stat”. Pag. 95.


Credm că aceste pasaje i-a făcut curioşi şi pe cititorii blogului.

Vă invităm să lecturaţi romanul Al şaptelea simţ de Nicolae Rusu.


Larisa Ungureanu