CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 27 февраля 2013 г.

Medalion literar-artistic


                                                    La vatra neamului

   Unul din obiceiurile străvechi ale neamului nostru este şezătoarea. În cadrul unui medalion literar-artistic la Centrul Comunitar pentru copii siTineri Eurica în parteneriat cu Filiala Târgovişte s-a desfăşurat o şezătoare de toată frumuseţea, la care au participat atât colaboratorii Centrului, cât şi copiii, elevi de la şcolile şi liceele din preajmă. La fel, au venit educatori, părinţi şi invitaţi.
   Fiecare participant a avut un rol: unii erau gazdă primitoare, alţii – vecini, veniţi cu lucrul manual. Conform tradiţiei, la şezătoare vin băieţi şi fete, care mai glumesc, mai cântă, spun snoave, ghicitori sau dansează. Pe parcurs şezătoarea dintr-o scenetă teatralizată, cum a fost concepută; s-a transformat într-o scenă firească. Aveai senzaţia că aceşti copii chiar asistă la o şezătoare adevărată, comportamentul lor fiind unul firesc – fie că spuneau snoave, glume, ghicitori, fie că dansau, cântau sau mâncau plăcinte, stricau nuci şi dezghocau ciocălăie de păpuşoi..
    Majoritatea participanţilor au preferat să vină în costume populare moldoveneşti, ceea ce a adăogat şezătorii un farmec aparte.
    Pe parcurs, şi invitaţii au intrat în atmosfera şezătorii, spunând şi ei snoave sau ghicind ghicitori.
    S-a creat o atmosferă de oameni apropiaţi, cu interese comune, de fapt, o comunitate care s-a simţit bine împreună.
    În încheiere, când gazdele au rămas singure, au regretat că le-au plecat copiii prin alte ţări, dar s-au bucurat că nu sunt singuri, ci inconjuraţi de prieteni. Mesajul şezătorii a fost dragostea şi iubirea pentru cei din jur şi apropiaţi, să nu-i părăsim niciodată  pe părinţi, cum nici părinţii să nu-şi părăsească copiii. Este şi o temă la zi.
   Larisa Ungureanu    

Комментариев нет:

Отправить комментарий