CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 29 июня 2012 г.



 Descoperă Lumea într-un mod incitant, 
interactiv, educativ





Clubul Micii europeni
(grupul de vârstă 7 – 10 ani)

Scopul:  motivarea lecturii şi promovarea imaginii bibliotecii în comunitate.
Obiective: stimularea interesului pentu lectură, valorificarea publicaţiilor de referinţă, familiarizarea cu oraşele şi ţările lumii.
Periodicitate: în fiece zi de miercuri a lunii iunie şi iulie, orele 12.00.

  Şedinţele clubului îi ajută pe copii să descopere savoarea copilăriei în ţările U.E.: ce bomboae le plac, ce-i înspăimîntă şi ce-i face să râdă, nume de monştri şi sperietori din fiecare ţară, bucatele preferate, ce obiceiuri au de Crăciun şi de Paşte, ce fac atunci cînd le cade un dinte ... .
 Copii  află lucruri  interesante, bunăoară, care e ţara fetiţelor extravagante (Suedia), cât de frumoasa e sărbătoarea Sfintei Lucia (Suedia), unde iarna durează cît trei anotimpuri (Finlanda), ce s-a întîmplat cu statuia preferată a danezilor – Mica Sirenă, în ce constă jocul Bătutul pisicii, de ce Parisul este numit oraşul-lumină, care e ţara lalelelor (Olanda), în ce ţară copiii se culcă foarte tîrziu (Spania), unde găsim cele mai multe sortimente de brinză etc.



 Întrunirile clubului se axează pe lectură, dialog interactiv, desen, jocuri de creativitate (Unde aş dori să călătoresc, Agenţia mea de turizm).

  
                              Clubul Curioşii
(grupul de vîrstă 11 – 13 ani)

Scopul: motivarea lecturii şi promovarea imaginii bibliotecii în comunitate.
Obiective: stimularea interesului pentru lectură, valorificarea publicaţiilor de referinţă, extinderea orizontului de cunoaştere.
Periodicitate: în fiece zi de joi a lunii iunie şi iulie, orele 12.00.

 In cadrul clubului Curioşii, copii află lucruri inedite, descoperiri, invenţii, recorduri impresionante, curiozităţi. De exemplu: Când a devenit şcoala obligatorie? Când am început să ne luăm vacanţă? Când s-a inventat guma de mestecat? Când s-a preparat primul sandvici? Când s-a inventat Coca-Cola? Recorduri ipresionante: Cea mai bună vedere. Cel mai viu colorit. Cea mai scurtă viaţă. Cine a descoperit America? Cine a inventat microscopul?
Când va cădea turnul din Pisa?etc.
 Lectura este susţinută de jocuri cognitiv-distractive, desen, teste,  concursuri, divers material ilustrativ. 

Întîlnirea cu autorul


Întâlnirea cu Zâna celor micuţi.

 La solicitările Taberei de vară Columnaşii, Liceul Columna, a fost organizată întâlnirea cu scriitoarea Lidia Hlib, cunoscută de copii după volumele Regina nopţii, lecturată în cadrul Programului Copii Chişinăului citesc o carte 2008 şi Zâna celor micuţi.
 Întâlnirea a început cu o istorioară hazlie din copilăria doamnei Lidia Hlib, selectată din cartea lui Aureliu Scobioală Scriitorii când erau copii.
 Scriitoarea le-a povestit cum i-au naştere unele personaje sau cum le recunoaşte pe unele din ele în viaţa de toate zilele, – vrăbiuţa blondă, ariciul din parc, Pisica Cenuşica. Autoarea Reginei nopţii şi Zânei celor micuţi a vorbit în special despre volumele-i cu conţinut ecologic – cine este Zâna celor micuţi, cne poate deveni ca ea, de ce şopârla a rămas fără coadă, pe cine vizează personajul Dănuţ etc., cât de dragi îi sânt animalele, cine dintre ele
s-a făcut remarcat la una din întâlnirile cu copii, cât de important e să ocrotim natura şi pe cei din lumea necuvântătoarelor.
 Participanţii au  fost   familiarizaţi cu opera scriitoarei prin prezentare de carte, au aflat lucruri inedite din biografia dumneaei prin povestirea Miracolul de lângă orizont, s-au delectat prin istorioarele povestite de autoare, au primit autografe şi sfaturi utile pentru viaţă – Faceţi fapte bune, gândiţi pozitiv, gândurile pozitive se materializează – le-a zis doamna Lidia Hlib copiilor.








 Te invităm la Ora Poveștilor - 
un program pentru toți copiii mari 
și mici!!!


              Poveştile îţi ghidează copilăria!
             Poveştile te fac mare şi voinic!
      Poveştile nu lasă loc plictiselei!        

  Vino să descoperim Lumea prin Poveste în fiece zi  de luni până joi!

Programul Ora Poveştilor te îndeamnă
să cunoşti mai multe poveşti, să te întîlneşti cu eroii tăi preferaţi,
să însuşeşti mai bine opera marilor povestitori români -
Ion Creangă, Petre Ispirescu, Ioan Slavici,
            să afli poveşti minunate din folclorul altor popoare!
Hai să descoperim noi poveşti prin joc, desen şi voie bună!

Îţi propunem o gamă largă
                 de poveşti populare, legende,
parabole, snoave, basme culte.

- poveşti ale altor popoare:
Băiatul cel înţelept
(poveste populară izraeliană)
Cei patru muzicanţi
(poveste populară slavonă)
 Fructul cel mai valoros
(poveste populară bulgară)
Băiatul cu ghiveciul fără flori
(poveste populară coreeană) ş.a.

-poveşti populare:
Leul şi şoarecele
Prietenii omului
Ciocîrlia, vulpea şi ogarul
Porumbiţa şi albina
-parabole:
Vameşii lui Dumnezeu de Aurelian Silvestru
Templul Bunătăţii de Aurelian Silvestru
Potopul din suflet de Aurelian Silvestru
ş.a.
-legende:
Legenda inului,
Legenda cerbului,
Legenda bujorului,
Legenda vîntului ş.a.

четверг, 21 июня 2012 г.

Anul comemorativ Ion şi Doina Aldea-Teodorovici


Ion şi Doina Aldea-Teodorovici:
mari artişti ai neamului românesc






La Filiala Târgovişte s-a 
desfăşurat conferinţa consacrată marilor personalităţi Ion şi Doina Aldea-Teodorovici. La debutul conferinţei am rostiti un Cuvânt introductiv în care am accentuat importanţa de netăgătuit a celor Două inimi gemene, cum au fost numiţi Ion şi Doina, un cuplu nedespărţit în viaţă şi după moarte. În Cuvânt intriductiv am amintit, că în ajun în Piaţa Marii Adunări Naţionale au răsunat vocile lui Ion şi Doina, atât de dragi şi scumpe memoriei noastre. Ei au cântat, adică vocile lor imprimate cu ani în urmă, cu ocazia mitingului conscrat celor 200 de ani de la raprul Basarabiei în 1812 de către Imperiul Rus. A răsunat peste mulţimea îndoliată vocea caldă şi tristă a Doinei, vocea bărbătească şi plină de curaj a lui Ion. Încă odată acești doi mari patrioți ai neamului românesc au fost alături de noi în acest moment important, când societatea noastră a conștientizat pentru prima oară tragedia de la 1812. Pe tot parcursul mitingului vocea celebrilor cântăreți au însoţit luările de cuvânt ale oratorilor. „Parcă-i aud și acum, le-am spus copiilor şi celor prezenți la conferinţă. Ştiu că nu suntem singuri. Aseară și morţii au fost alături de noi”.
Înaine de a da cuvânt primului vorbitor, am găsit de cuviinţă să ascultăm două cântece din repertoriul marilor artiști: Limba română în interpretarea Doinei şi Eminescu în interpretarea lui Ion.
De remarcat, că această conferinţă s-a desfășurat în parteneriat cu Biblioteca școlii nr.5 „Al. Donici”.
În continuare a vorbit eleva acestei școli Oxana Cotoman de la școala nr. 5 „Al. Donici”. Oxana Cotoman a vorbit despre Ion Aldea-Teodorovici – un compozitor și un artist al neamului românesc, axându-se pe biografia de creaţie a compozitorului și cântărețului care a știut să pună pe note cele mai înflăcărate versuri ale lui Grigore Vieru, conscrate deșteptării noastre naţionale de la sfârșitul anilor 80 începututl anilor 90 ai secolului trecut.
Doina Aldea-Teodorovici – o viaţă dăruită oamenilor - aceasta a fost tema comunicării elevei Mariana Florea, care a vorbit despre viaţa şi activitatea celebrei cântăreţe, menţionând că „Doina Aldea-Teodorovici a cântat pentru eternitate”.
Doina și Ion – două inimi gemene – aşa şi-a întitulat discursul eleva Ana-Maria Lungu. „Au fost o precehe fără seamăn, inima lor a bătut în unison până în ultima clipă. Plecarea lor din această lume a fost o mare pierdere pentru neamul românesc”.
Conferința a fost continuată de elevele Veronica Braghiș și Ana Bujoreanu. Ele au vorbit la tema: Ion şi Doina - Mari artişti ai neamului românesc. Aprecieri. Ana Bujoreanu a dat citirii unei amintiri a fratelui Petru despre Ion. Au fost date citirii și altte aprecieri date de către Grigore Vieru, a mamei Doinei, a altor personalități din artă și cultură.
La Concluzii a vorbit dna Ala Bomistriuc, bibliotecara şcolii nr. 5 „Al.Donici” care a menționat: „Talentul multilateral al lui Ion și al Doinei Aldea-Teodorovici, vocea lor caldă şi răscolitoare, frumusețea unică, civismul și patriotismul fierbinte, plin de curaj i-au făcut să devină cei mai îndrăgiţi artiști din Republica Moldova şi România, iar numele lor, idealul pe care l-au promovat în cântecele lor, în întreaga lor activitate au fost şi rămân pentru noi un îndemn la libertate, suveranitate, independență și unitate naţională”.
În încheiere, au fost audiate cântece din repertoriul lui Ion şi Doina Aldea Tedorovici, preluate din Internet. (Cu regret, Violeta Untu, beneficiara Centrului Comunitar pentru Copii și Tineri „Vatra”, din motive de sănătate, nu a putut participa la conferinţă. Ea trebuia să cânte cateva melodii din repertoriul Doinei Aldea-Teodorovici).
Pentru o mai bună desfășurare a conferinţei, dna Violeta Moraru a alcătuit o expoziție din cărțile și materialele de care dispune Filiala Târgoviște. La fel, a fost pus la dispoziţia participanților pliantul conscrat marilor cântăreți Ion și Doina Aldea-Teodorovici, alcătuit de Doina Spătaru, șef oficiu.
În colaborare cu bibliotecarele Violeta Moraru și Ala Livadari a fost pregatit Programul conferinţei.
Fiecare vorbitor a primit în semn de recunoștință din partea Filialei „Târgoviște” pentru participare activă la pregătirea şi desfăşurarea conferinţei, consacrate lui Ion Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, câte un pliant, câte o programă cu fundiță și seturi de cărţi.
Conferinţa s-a desfăşurat într-o atmosferă caldă, prietenoasă, încărcată de emoţii şi va rămâne o amnitire de neuitat pentru patricipanţi.



Larisa Ungureanu,
Filiala Târgovişte










Şedinţa Clubului Sănătate pentru toţi


Vara - pe timp de caniculă

La Filiala Târgovişte a avut loc ședinţa Clubului Sănătate pentru toţi, moderată de dl Vladimir Halipli, medic chirurg, scriitor. Tema lecței a fost: Cum se folosește apa pe timp de caniculă? La lecție au participat copii de la tabăra de odihnă „Clopoțelul”, dar și colaboratori de la Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri „Eurica”.
Canicula și comportamnetul nostru în această perioadă dă naştere la diverse probleme: insolaţie, deshidratare, oboseală, dureri de cap etc. Copiii de mici trebuie să ştie, cât de important este folosirea apei pe timp de caniculă care asigură o mare protecție organismului. Și aici nu se are în vedere apa din bazine, unde copiii se scaldă cu multă plăcere sau apa din râuri și lacuri, unde ar trebui să fie atenți la pericolele care-i pasc, ci cum şi când se folosesște apa potabilă. „Fiecare om trebuie să consume apă de la 1 la 2 litri pe zi. Copiii trebuie să consume aproximativ 1 litru. Apa ne se bea când ţi-e sete, ci tocmai când nu-ţi este sete, și se bea în cantităţi mici. Astfel, organismul va avea tot timpul cantitatea necesară de apă,” a spus dl Halipli la începutul lecţiei. „Ceaiul sau cafeaua nu poate înlocui apa, nici Coca Cola sau alte băuturi dulci. Ele ar trebui evitate, mai ales că provoacă setea, dar şi din motivul că sunt dăunătoare pentru un organism în creştere. Fructele în schimb pot fi consumate în canitități mai mari: abricoasele, cireşile, agudele, căpşunele, vișinile, coacăza, piersicii etc. Desigur, dacă nu se înregistrează alergii sau boli de stomac. Fructele trebuie consumate între mese,” a continuat dl Halipli.
Foarte multe sfaturi şi recomandații au primit patricipanții la lecție. După care au urmat întrebările: Apa trebuie să fie rece sau caldă? Ținută la frigider sau în condiții de casă? Din aceeași sticlă pot bea mai mulți copii? Apa de la robinet poate fi băută?
La acestea și alte întrebări doctorul Halipli a dat răspunsuri argumentate.
Se ştie, că doctorul Halipli ţine nu doar lecții, ci oferă și consultații în patricular celor care au probleme de sănătate, inlcusiv face diagnostică. Și de această dată, câteva persoane mature au dorit să beneficieze de consultațiile doctorului Halipli care, cum se ştie, sunt fără plată.

Larisa Ungureanu,
Filiala Târgovişte


четверг, 14 июня 2012 г.

Oră de lectură

Copii în cătuşele Siberiei de Spiridon Vangheli
Ora de lectură a început cu un omagiu adus „tatălui” lui Guguţa, scriitorului Spiridon Vangheli, care a împlinit azi vârsta de 80 de ani. Spiridon Vangheli s-a nascut la 14 iunie 1932 în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi. A absolvit facultatea de filologie a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău în anul 1955. A lucrat ca profesor de limbă română , redactor la editura „Cartea Moldovenească”, apoi la „Lumina”. A activat şi în calitate de consultant literar la Uniunea Scriitorilor. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova şi al Uniunii Scriitorilor din România.
Spiridon Vangheli a debutat în literatură în 1962 cu volumul pentru copii În ţara fluturilor. În 1966 scoate de sub tipar cartea Balad”, după care în 1967 publică Isprăvile lui Guguţă, care s-a bucurat de un succes uimotor, fiind tradusă în multe limbi, inclusiv rusă, engleză, cehă, armeană.
Seria de cărţi despre Guguţă este continuată de „Cuşma lui Guguţă”, „Guguţă – căpitan de corabie”, „Măria sa, Guguţă”, „Tatăl lui Guguţă” ş.a. Guguţă a devenit unul din cei mai îndrăgit personaj, cărţile lui Spiridon Vangheli fiind editate în repetate rânduri atât în Republica Moldova, cât şi departe de hotarele ei. Ele au fost distinse cu cele mai prestigioase premii, unul din ele fiind Diploma Internaţională de Onoare Andersen (1974). Ispravile şi întâmplpările lui Guguţă s-au bucurat de atenţia cineaştilor, fiind ecranizate la studioul „Moldova-film” şi studioul de animaţie „Floricica”. Creaţia lui Spiridon Vangheli şi-a găsit reflectare şi în teatru, unele lucrări fiind montate pe scena Teatrului municipal de păpuşi „Guguţă”, teatru care poartă numele eroului îndrăgit. Acest teatru desfăşoară, odată la doi ani, un Festival Internaţional al Teatrelor de Păpuşi „Sub căciula lui Guguţă”, astfel numele acestui erou este cunoscut pe toate meridianele globului, fiindca la festival participiă ţări din diverse părţi ale lumii. Şi Teatrul „Guguţă” efectuează turnee peste hotare, partipică la prestigioase festivaluri.
Cartea Copii în cătuşele Siberiei a fost scrisă în anul 2001 şi evocă un episod dramatic din istoria poporului nostru: represiile din iunie 1941 când, în miez de noapte familii întregi erau trezite din somn de către ocupanţii sovietici şi urcate în trenuri pentru a fi duse în „Siberiile de gheaţă”, după celebra expresie a lui Grigore Vieru. În timpul Orei de lectură copii au aflat istoria tristă a Oliţei, a lui Iacobaş şi Ionuţ. Au citit cu sufletul la gură episoadele„Nas în nas cu ursul”, „Scrisoare din Basarabia” şi „Tata”.
Copiii au rămas impresionaţi, dar şi nedumeriţi de tot ce le-a fost dat să trăiască aceşti copii nevinovaţi.
Copii în cătuşele Siberiei este o povestire documentară, fiind consacrată tuturor copiilor represaţi de autorităţile comuniste şi sovietice. Iată ce scrie însuşi Spiridon Vangheli despre această creaţie a sa într-o adresare către cititor: „Dragă copile!Am scris această carte cu sufletul sfâşiat de durere. De ce am scris-o? Ca să arăt cât de crunt a fost regimul totalitar. Şi nu numai. Am vrut să-i vezi pe compatrioţii noştri în altă lumină. Ei au rămas Oameni în cele mai straşnice împrejurări”. Acesta este mesajul şi ideea cărţii: de a rămâne om, chiar şi în cele mai vitrege condiţii.
Ora de lectruă a fost „divizată” oarecum în două părţi: la prima parte au asistat un grup mai mic de copii de la Centrul Comunitar pentrui Copii şi Tineri „Eurica”. Lor le-a fost prezentată şi expoziţia cu titlul „Spiridon Vangheli – omul născut sub steaua norocoasă a copilăriei”, dedicată celor 80 de ani de la naşterea scriitorului. Partea a doua s-a desfăşurat la tabăra de vară „Clopoţelul” de la şcoala nr. 5 „Al. Donici”. Toţi copiii au beneficiat de aceleaşi informaţii şi lecturi, urându-i scriitorului LaMulţi Ani! O parte din copiii de la tabără au fost mai „norocoşi”, fiindcă au participat la omagierea scriitorului, care a avut loc la Biblioteca pentru copii „Ion Creangă”.
Larisa Ungureanu,
critic de teatru






вторник, 12 июня 2012 г.

Discuţii / dezbateri în cadrul Clubului Terra Planeta Noastră

Probleme de poluare în Municipiul Chişinău

Vocea disperată a naturii se aude tot mai strident cerînd ajutor! Poluarea ajunge la cote maxime si într - o zi va fi prea tîrziu să mai recuperăm ceva. Atît cît mai avem puţin timp, trebuie să găsim soluţii pentru a ieşi din calvarul pe care îl suportăm zi de zi : apa murdară plină de substanţe toxice, gazele de eşapament care ne sufocă, poluarea fonică, deşeurile menajere care ne inundă, defrişarea pădurilor etc.


Chişinăul este lăcaşul noastru comun şi este datoria fiecăruia să-l păstrăm în curăţenie şi să - l ocrotim. Despre problemele de poluare cu care se confruntă oraşul s - a vorbit în cadrul Clubului Terra - Planeta Noastră care a avut loc joi, 12 iunie, la Filiala Târgovişte. Cei prezenţi au venit cu propuneri şi şi-au expus propriile opinii privitor la măsurile care trebuie intreprinse pentru a îmbunătăţi situaţia ecologică precară. În paralel, s - a vorbit şi despre frumuseţea oraşului inundat în miros de flori de tei, despre spaţiile verzi, lacul valea Morilor care a fost curăţat şi în curînd va deveni un centru de agrement. Participanţii au sesizat importanţa implicării şi a voluntariatului atunci cînd este vorba de protejarea mediului.


Moraru Violeta



четверг, 7 июня 2012 г.

Programul Lecturile verii 2012


Clubul Curioşii
(grupul de vîrstă 11 – 13 ani)

Scopul: motivarea lecturii şi promovarea imaginii bibliotecii în comunitate.
Obiective: stimularea interesului pentru lectură, valorificarea publicaţiilor de referinţă, extinderea orizontului de cunoaştere.
Periodicitate: în fiece zi de joi a lunii iunie şi iulie, orele 12.00.

Programului Chişinăul citeşte o carte



Chişinăul citeşte!

În cadrul Programului Chişinăul citeşte o carte, la Filiala Târgovişte a avut loc prezentarea celor două cărţi propuse spre lectură. E vorba de volumul Nu mă tentează de Anatol Moraru şi Poveşti cu Barbălungă de Ovidiu Creangă.
În vizită la biliotecă au venit elevi din clasele primare de la școala nr.5 „Al.Donici”, care se odihnesc, după finele anului de învăţământ, la tabăra şcolii. Au venit însoţiţi de învățătoarea lor, doamna Eşanu.
Micuții au fost invitaţi în cea mai elegantă încăpere a bibliotecii: Oficiul copii.
Prezentarea cărţii Nu mă tentează a început cu date biografice ale autorului, Anatol Moraru, profesor universitar, care a mai semnat și alte cărţi, cum ar fi: culegerea de nuvele Nou tratat de igienă, publicată în 2002, romanul Turnătorul de medalii, apărut în 2008.
Volumul Nu mă tentează este alcătuit din 13 povestiri. În marea lor majoritate, ele reflectă viața și atmosfera din orașul Bălţi şi din vecinătatea sa. Fiindcă această carte nu este pentru copii atât de mici, i-am rugat să transmită părinţilor, fraților, surorilor, prietenilor mai mari că sunt invitaţi la bibliotecă să facă cunoștinţă mai îndeaproape cu acest volum, să-l citească și să-şi expună părerile, impresiile la alte întălniri și prezentări de carte, inclusiv la conferința de încheiere a Programului, care va avea loc în toamnă.
Manifestarea a continuat cu prezentarea cărţii Poveşţti cu Barbălungă. Recomandată de autor copiilor de la 5 la 95 de ani. A fost o adevărată plăcere pentru cei 20 de pici, inclusiv învăţătoarea lor, doamna Eşanu, să citească, frumos și expresiv, fragmente din prima poveste: despre fetiță, ursuleț și păpușă, cât și despre aventurile lor, iar dacă vor să afle povestea ursulețului maro și a familiei lui, trebuie să citească această carte până la sfârşit.
Copiii au fost interesaţi de subiect, aşa că sunt așteptaţi la bibliotecă să citească. Sau s-o ia cu împrumut şi s-o citească în timpul vacanţei. Au doar de câştigat!

Larisa Ungureanu

среда, 6 июня 2012 г.

Programul Lecturile verii 2012


                         Clubul Micii europeni
            (grupul de vîrstă 7 – 10 ani)

Scopul:  motivarea lecturii şi promovarea imaginii bibliotecii în comunitate.
Obiective: stimularea interesului pentu lectură, valorificarea publicaţiilor  de referinţă, familiarizarea cu oraşele şi ţările lumii.
Periodicitate: în fiece zi de miercuri a lunii iunie şi iulie, orele 12.00.
                                                                                                                                               
Nr
Data
Tema
Subiecte abordate
Strategii didactice
Ediţii de referinţă
1.
06.06.11.
Suedia. Finlanda. Danemarca.

Din istoria, cultura acestor ţări. Simboluri, tradiţii, obiceiuri, curiozităţi.
Dialog interactiv, lectură, jocuri cognitiv-distractive.
Enciclopedia Micii europeni; colecţia În jurul lumii.
2.
13.06.11.
Germania. Polonia. Cehia.
Din istoria, cultura acestor ţări. Simboluri, tradiţii, obiceiuri, curiozităţi.
Lectură, dialog, jocuri cognitiv-distractive, teste.
Enciclopedia Micii europeni; colecţia În jurul lumii.
3.
20.06.11.
Olanda. Belgia. Luxemburg.
Din istoria, cultura acestor ţări. Simboluri, tradiţii, obiceiuri, curiozităţi.
Lectură, conversaţie, jocuri cognitiv-distractive, teste.
Enciclopedia Micii europeni; colecţia În jurul lumii.
4.
27.06.11.
Franţa. Marea Britanie.
Irlanda.
Din istoria, cultura acestor ţări. Simboluri, tradiţii, obiceiuri, curiozităţi.
Lectură, conversaţie, jocuri cognitiv-distractive – Recunoaşte ţara?
Enciclopedia Micii europeni; colecţia În jurul lumii.
5.
04.07.11.
Ungaria. Bulgaria. Grecia.
Din istoria, cultura acestui oraş. Simboluri, tradiţii, obiceiuri, curiozităţi.
Lectură, conversaţie, jocuri cognitiv-distractive,
concursul de eseuri– As dori să călătoresc în ...
Enciclopedia Micii europeni; colecţia În jurul lumii.
6.
11.07.11
Portugalia. Spania. Italia.
Din istoria, cultura acestor ţări. Simboluri, tradiţii, obiceiuri, curiozităţi.
Lectură, conversaţie , jocuri cognitiv-distractive,
teste.
Enciclopedia Micii europeni; colecţia În jurul lumii.
7.
18.07.11.
Austria. Viena – capitala muzicii clasice.
Din istoria, cultura acestui oraş. Simboluri, tradiţii, obiceiuri, curiozităţi.
Lectură, dialog, jocuri cognitiv-distractive, teste.
Enciclopedia Micii europeni; colecţia În jurul lumii.
8.
25.07.11.
Sărbătoarea de finalizare a activităţii clubului - Micii europeni (pentru vara 2011).
Concurs – victorină Cel mai bun ghid?
Lectură,dialog, jocuri
 cognitiv-distractive, concurs.
Totalizări, înmînarea premiilor şi diplomelor.