CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 20 октября 2010 г.

CLUBUL DE LECTURĂ – O FORMĂ EFICIENTĂ ÎN PROMOVAREA LECTURII


Pentru desfăşurarea eficientă a Programului Lecturile verii 2010 am recurs la metoda calificativă de studiu – observaţia. În urma căreia am sesizat că cel mai solicitat domeniu este literatura de referinţă. Deaceea au fost organizate două cluburi de lectură ce explorează ediţiile de referinţă.
Volumul „Micii Europeni” – cartea de referinţă a clubului cu acelaşi nume – e un ghid de călătorie diferit de altele. E o lume explorată prin viziunea copilului asemeni unei cutii cu jucării în mii de culori, obiceiuri şi poveşti, ce alcătuiesc o cultură a copilăriei, care la rîndul ei reprezintă, mai mult decît orice altceva, identitatea şi farmecul fiecărei ţări. Şi tocmai acest din urmă aspect al volumului a făcut din el o idee – iniţierea clubului de lectură „Micii Europeni”.
Clubul de lectură „Micii Europeni” a fost organizat pornind de la ideea descoperirii bogăţiilor spirituale ale celorlaţi şi apropierii de Europa. Aceste şedinţe ale clubului au servit ca o pistă de deschidere care a ajutat să descopere savoarea copilăriei în ţările U.E.: ce bomboae le plac, ce-i înspăimîntă şi ce-i face să rîdă, nume de monştri şi sperietori din fiecare ţară, bucatele preferate, ce obiceiuri au de Crăciun şi de Paşte, ce fac atunci cînd le cade un dinte ... .
În agenda de călatorie a „micilor europeni” au fost trecute ţările baltice, Polonia, Suedia, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Portugalia, Spania. Participanţii au făcut cunoştinţă în linii mari cu istoria, cultura, arta, ţărilor date. Fiece călătorie se finisa prin vizualizarea prin desen a informaţiei acumulate, creionul şi hîrtia erau pe post de aparat de fotografiat.
Copii au aflat lucruri interesante, bunăoară, drapelul cărei ţări este inspirat din culorile rîndunicii (Estonia), care e ţara fetiţelor extravagante (Suedia), cît de frumoasa e sărbătoarea Sfintei Lucia (Suedia), care e ţara unde copii citesc cel mai mult, unde iarna durează cît trei anotimpuri (Finlanda), ce s-a întîmplat cu statuia preferată a danezilor – Mica Sirenă, în ce constă jocul „Bătutul pisicii” care place atît de mult copiilor danezi, care e splendoarea bisericii cu două turnuri din Germania, de ce Parisul este numit oraşul-lumină; unde se află orologiul uriaş Big-Ben, care e ţara lalelelor (Olanda); în ce ţară copii se culcă foarte tîrziu (Spania), unde găsim cele mai multe sortimente de brinză ş.a.m.d.
Membrii Clubului de lectură „Micii Europeni” au însuşit cu mult zel drapelele şi capitalele ţărilor vizate. Au reţinut multe lucruri deosebite: invenţii şi inventatori, personalităţi notorii, reţete culinare, au comparat cele mai uzuale cuvinte din limba română cu cele din vocabularul ţărilor vizitate.
La ultima şedinţă fiecare participant a prezentat coechipierilor săi cîte o ţară din Europa unde n-am trecut în această călătorie imaginară.

Întrunirile clubului s-au axat pe lectură, dialog interactiv, jocuri de creativitate(Unde aş dori să călătoresc, Agenţia mea de turizm), desen şi multă jovialitate.
Minunata expediţie a clubului „Micii europeni” a fost o îmbinare de excepţie dintre utilitate, noutate şi distracţie, „lectura în lănţişor”fiind elementul esenţial în activitatea clubului. Copiii au descoperit lucruri noi, au precizat unele lucruri ştiute anterior, au aflat cum se trăieşte în Europa, s-au amuzat prin joc şi pictură.
Cele acumulate în cadrul clubului şi-au găsit utilitatea la şcoală şi vor fi o călăuză, de ce nu, în cazul unor eventuale călătorii prin ţările date.
Clubul „Curioşii” preconizat pentru utilizatorii cu vîrsta de 10-12 ani, a venit să potolească setea de cunoaştere şi curiozitatea lor, promovînd astfel şi fondul de referinţă în anul culturii informaţionale.
Membrii clubului au aflat unde-i patria pepenelui verde, ce este un dendrariu, cum se face un ierbar. Au descoperit lucruri inedite despre lumea vie, lumea subacvatică – care animal este cel mai longeviv, de ce păsările cîntă, poate oare delfinul vorbi, ce sînt albinele ucigaşe etc. Au parcurs şi file din istoria omenirii, însuşind mai bine cele 7 minuni ale lumii; s-au confruntat cu unele iopteze, descoperiri – cine a descoperit America? Va cădea turnul din Pisa? ş.a.
Lectura se făcea cu apetit şi perseverenţă pentru că participanţii clubului ştiau că acuş vor purcede la partea distractivă a şedinţei – frămîntări de limbă, joc de mimă, Ochi ager ş.a., îşi vor încerca puterile la capitolul Ştiaţi că ..?. Iar creativitatea şi imaginaţia copiilor a prins grai pe coala de hîrtie.
Lucrurile însuşite în cadrul Clubului de lectură „Curioşii” i-au făcut şi mai curioşi,
i-au pus pe gînduri, şi în esenţă le va fi de folos la unele materii ca ştiinţe, geografie, botanică etc.

Ultima şedinţă a cluburilor a avut un program mai special: tombola, concursul Cel mai bun ghid turistic şi Spune o curiozitate. Membrii cluburilor de lectură s-au învrednicit cu diplome de participare, cei mai ingenioşi, creativi – cu diplome de menţiune, toţi au primit cărţi şi reţete din bucătăria ţărilor europene.

La sărbătoare au fost prezenţi şi cîţiva părinţi care din start au apreciat aceste forme de activitate ale bibliotecii.
Cluburile de lectură este forma cea mai adecvată pentru a scoate în lumină cărţi interesante, pentru a găsi subiecte noi şi noi, pentru a exploara fondul de referinţă. Lectură colectivă, discuţiile sînt cele mai optime strategii în promovarea cărţii şi lecturii.
Aceste modalităţi de lectură încurajează utilizatorul să devină participant activ în comunitatea de cititori pe care biblioteca tinde să o formeze.

Şef oficiu copii
Liliana Juc

Комментариев нет:

Отправить комментарий