CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

вторник, 20 мая 2014 г.

Zbor frânt de Vladimir Beşleagă



                                                                                                                              Prezentare de carte
  
    Romanul Zbor frânt face parte din cărţile propuse pentru lectrură în cadrul Programului Chişinăul citeşte o carte. Prezentarea romanului a avut loc la Liceul Teoretic cu Profil de Arte Doina şi Ion Aldea-Teodorovici.
 Au participat elevi din clasele a VII, a VIII şi a X-a
    Activitatea a fost organizată de Filiala Târgovişte în parteneriat cu biblioteca liceului (şefa bibliotecii, doamna Olga Bodaci) şi profesoarele de limbă română, doamnele Silvia Frimu şi Natalia Guranda.
   În Agenda prezentării au figurat: o informaţie despre Programul Chişinăul citeşte o carte, care se desfăşoară mai mulţi ani: date biografice despre scriitorul Vladimir Besleaga, exspuse de eleva Florea Valeria , completate de o alta eleva, Alina Chirciu.
    Comentarii la romanul Zbor frant au facut profesoarele Silvia Frimu si Natalia Guranda, menţionând naraţiunea, reflecţiile scriitorului, dialogurile, limbajul, cât şi felul de a fi al personajului principal, Isai, un adolescent care-şi trăia viaţa între două maluri de Nistru, de fapt între două focuri, fiind o confruntare a două lumi diferite.
    Un critic menţiona că romanul Zbor frânt este recuperarea imaginară a identităţii pierdute.
    Pe marginea romanului au vorbit elevii Batâr Ion, David Irina ş.a. Toţi ei au menţionat actualitatea acestui roman care, deşi a fost scris cu ani în urmă, a rezistat timpului şi se citeşte şi în prezent cu viu interes de parcă ar fi fost pentru generaţia de adolescenţi de astăzi. Care, la fel, se confruntă cu probleme de identitate, dar şi pentru istoria modernă a Republicii Moldova, când cele două maluri ale Nistrului nu se pot împăca.
    Elevii, dar şi priofesorii şi-au exprimat dorinţa de a se întâlni cu autorul romanului, scriitorul Vladimir Beşleagă, pentru a-şi expune în faţa dumisale opiniile despre romanul ”Zbor frânt”, dar şi a-i pune mai multe întrebări despre felul cum și-a scris romanul, ce anume l-a inspirat.


Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий