CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 30 мая 2014 г.

Articol


Zbor frânt sau cartea unui destin? de Vladimir Beşleagă


Vladimir Beşleagă este unul din cei mai importanţi scriitori, prozatori şi eseişti basarabeni ai secolului XX, deoarece e mai modern mai tehnic şi mai complex decât oricare scriitor al provinciei noastre de est.



Zbor frânt e un roman de virtuozitate narativă, cu o bună tehnică a analizei psihologice. Este un roman care reprezintă literatura basarabeană de afară. După mulţi critici i el este selectat ca fiind printre patru sau şapte romane din literatura basarabeană a secolului XX. Este un roman experimental care îl reflectă pe scriitorul însuşi. Romanul a fost scris în perioada când scriitorul trecea printr-o mare durere sufletească astfel s-a descătuşat de toate momentele neplăcute prin care a trecut dar fiind şi o revelaţie a prozatorului. Romanul este bazat pe o poveste reală a unui băiat din timpul războiului, iar pe parcurs scriitorul a abordat şi alte subiecte. În roman se răsfrânge starea scriitorului după un moment tragic din viaţa sa, un moment biografic. Eroul din carte este de fapt însuşi adolescentul Vladimir Beşleagă care făcea propriile căutări deoarece de unul singur nu faci nimic pe lume, trebuie să mergi umăr la umăr.  

Prin acest roman scriitorul are o capacitate rară de a sugera stările de conştiinţă prin imagini recurente. Eu un roman dificil ca naraţiune, dar e un roman cu o bună tehnică a analizei psihologice. Autorul reconstituie monografic istoria personajelor care trec printr-un examen moral. Studierea lor este discontinuă, alternativă, fiind afectat sufletul uman (dragostea pierdută, copilăria, adolescenţa). Eroul din roman fiind un copil care a văzut, a trăit şi a simţit la nivelul vârstei lui războiul adevărat şi duritatea lui. Pus în faţa destinului lui el trebuie să lupte ca să-şi salveze viaţa. Romanul zbor frânt e scris sub forma unui monolog. Fiind un roman al destinului, dar şi al unei suferinţe umane. eroul rezistă şi se opune războiului. Găsind în sine izvoare de viaţă, dorul de frate şi de casa părintească îl chinuie şi având puterea de a accepta resemnat destionul. El caută prin voinţă, forţe supraomeneşti pentru a-şi menţine echilibrul. Doar în acest roman găsim o analiză atât de minuţioasă a felului în care războiul se răsfrânge în destinul unui om.

Doina Spătaru
şef oficiu filiala Târgovişte






















Комментариев нет:

Отправить комментарий