CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 21 ноября 2013 г.

Conferinţă


Chişinăul a citit romanul 
Al şaptelea simţ de Nicolae Rusu


   Pe 20 noiembrie curent, Filiala Onisifor Ghibu a găzduit Conferinţa de totalizare din cadrul Programului Chişinăul citeşte o carte. De la toate filialele BM B.P. Hasdeu, dar şi  de la Universitatea de stat din Moldova, facultatea de litere au venit cititori care şi-au expus opiniile despre romanul Al şaptelea simţ de Nicolae Rusu.
Mihai Tofan, elev şi Colun Efim, pensionar
   Da partea Filialei Târgovişte au participat trei persoane, printre ele şi doi cititori ai romanului: Mihai Tofan, elev şi Colun Efim, pensionar. Pe pracursul anului aici au avut loc mai multe manifestări, dedicate promovării romanului Al şaptelea simţ în rândul cititorilor, inclusiv intâlniri cu scriitorul Nicolae Rusu.
 Moderatorul conferinţei, dl Vitalie Răileanu
   Moderatorul conferinţei, domnul Vitalie Răileanu, directorul Filialei Onisifor Ghibu, a menţionat că în acest an Programul Chişinăul citeşte o carte a ajuns la cea de-a zecea ediţie, considerând acest program cel mai reuşit proiect, iar faptul că alte reţele l-au preluat vorbeşte despre viabilitatea lui.
   În cadrul conferinţei s-au pronunţat mai mulţi vorbitori, apreciind romanul ca fiind foarte actual, având un stil afirmativ, că datorită acestui roman “am înţeles în ce ţară trăiesc şi ce-a însemnat pentru noi, dar şi pentru alte republici sistemul totalitar”, că ar fi bine să ştim să preţuim ceea ce am obţinut în prezent şi să ne străduim să dezvoltăm în noi cel de al şaptelea simţ.
elevii de le Liceul Iulia Hasdeu
   Filiala Titulescu prin elevii de le Liceul Iulia Hasdeu au venit cu o scenetă originală despre toate simţurile noastre, care se consideră, fiecare în parte, cel mai important, dar toate împreună au alcătuit o inimă. Inima i-a fost dăruită autorului romanului Nicolae Rusu, plăcut surprins de această întorsătură de subiect.
   Scriiitorului i-au fost adresate mai multe întrebări, printre care şi De ce şi-a întitulat romanul Al şaptelea simţ? La care Nicolae Răileanu a răspuns în felul următor: Credeam că după ce am devenit independenţi, în foarte scurt timp ne vom uni cu Ţara, cu România. Dar nu s-a întâmplat aşa ceva. Au trecut nu doi-trei ani, cum ar fi sost firesc, ci două decenii şi noi batem pasul pe loc. Mentalitatea veche s-a dovedit a fi mai puternică, decât cea nouă. Unii nu ştiu cine sunt şi ce limbă vorbesc, alţii nici nu vor să ştiu, o parte ştiu, dar nu există o unitate în fapte şi în gând, adică, ne lipseşte cel de-al şaptelea simţ, definitoriu în ce priveşte identitatea naţională”.
   În cadrul conferinţei au vorbit scriitorii Anatol Moraru şi Vlad Zbărciog, care au menţionat mai multe particularităţi ale romanului Al şaptelea simţ. „De ce de 23 de ani nu putem deveni performaţi, nu ne realizăm?” s-a întrebat şi ne-a întrebat scriitorul A. Moraru. Dumnealui a mai menţionat şi faptul că în roman sunt bine construite personajele, situaţiile.
 Doamna Lidia Kulikovski
   Doamna Lidia Kulikovski, dr, conferenţiar universitar, a prezentat publicului proaspăta ediţie Nicolae Rusu: Biobiliografie, adresând elogii la adresa scriitorului care pe pracursul vieţii sale a scris mult şi despre confraţii săi de condei. Biobibliografia începe cu Confesiuni, semnate de autor.
directoarea BM B.P. Hasdeu, Mariana Harjevschi
   În încheiere, directoarea BM B.P. Hasdeu, Mariana Harjevschi, a menţionat că pe parcursul anului romanul Al şaptelea simţ a înregistrat peste 5000 de împrumuturi în toate filialele. Doamna Harjevschi i-a înmânat scriitorului Nicolae Rusu o Diplomă de excelenţă, urându-i succes.
 Nicolae Rusu
    Nicolae Rusu a mulţumit tuturor participanţilor la conferinţă pentru că au citit roamnul, şi-au expus impresiile, a mulţumit BM B. P.Hasdeu pentru acest proiect, a recunoscut că lucrează în prezent asupra unui nou roman şi a ţinut să dăruiască cititorilor care şi-au expus gîndurile în cadrul conferinţei câte o carte.


Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий