CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

вторник, 2 июля 2013 г.

Ştefane, Măria Ta...









Viaţa lui Ştefan cel Mare

    Oră de lectură: Viaţa lui Ştefan cel Mare de Mihail Sadoveanu. Participanţi: beneficiari de la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri Scînteia.
    Viaţa lui Ştefan cel Mare  - biografia Marelui Voievod, scrisă atât de inspirat poate fi trecută în categoria romanelor istorice, a văzut lumina tiparului în 1934. În acelaşi an apar şi alte opere ale scriitorului Mihail Sadoveanu: Nopţile de Sânziene, Soarele în baltă – ambele sunt cufundate în istorie ca, de altfel, şi Viaţa lui Ştefan cel Mare.
    Mesajul cărţii Viaţa lui Ştefan cel Mare este aducerea în prim-plan a unei personalităţi de geniu, a unui domnitor care s-a gândit la poporul său şi n-a cedat nimănui nici o palmă de pământ românesc. Scriitorul ne farmecă şi în această carte, ca şi în altele – Neamul Şoimăreştilor, Baltagul, Zodia cancerului, Venea o moară pe Siret, Fraţii Jderi, Mitrea Cocor, Nicoară Potcoavă ş.a. – prin exprimarea sa meştejugită şi memorabilă, descriind cu mare efect artistic întâmplări, fapte şi fenomene cu adânc sens simbolic. Viaţa lui Ştefan cel Mare este o lucrare a cărei actualitate nu se ofileşte odată cu trecerea timpului.

Erau semne pentru Ştefan-Vodă. Cerul era curat; vântul curgea de la sud; ca veşti albe, într-o singură noapte caldă, au înflorit pretutindeni măslinii şi caişii.La Borzeşti, Măria sa a descălecat la bisericuţă ca să îngenunche la Maica Domnului şi boierii intraţi după el au văzut cu ochii lor cum, în clipa când Măria sa şi-a plecat fruntea, s-a luminat de soare obrazul pruncului sfânt...” pag.65.

„Sâmbătă dimineaţa, o parte din călărime, cu hatmanul, a apucat Suceava. Mitropolitul Teoctist cu târgoveţii şi unii boieri bătrâni au ieşit întru întâmpinarea Voievodului la locul judecăţilor vechi care se cheamă Direptate, unde se bulucise popor mult. Alaiul domnesc veni fulgerând, se opri; toţi descălecară; Măria sa rămase singur în şa.
-Întreb Ţara dacă mă cunoaşte Domn! a vorbit cu îndârjire Măria sa. Am venit în moştenirea părintelui meu Bogdan-Vodă şi a bunicului meu Alexandru-Vodă”.  pag. 67.

   Au fost lecturate şi alte fragmente din scrierea Viaţa lui Ştefan cel Mare.
   Copiii au citit pe rând, străduindu-se să citească răspicat şi cu intonaţie.


Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий