CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 19 июля 2013 г.

Oră de lectură


  
„Temă pentru acasă” de Nicolae Dabija

     Cu ocazia jubileului de 65 de ani ai poetului, publicistului, omului politic, academicianului Nicolae Dabija, Filiala Târgovişte a avut o Oră de lectură a romanului Temă pentru acasă. Evenimentul s-a desfăşurat la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri Eurica.
     După o scurtă prezentare a biografiei lui Nicolae Dabija, au fost lecturate mai multe fragmente din romanul, despre care însuşi editorul şi redactorul cărţii, Daniel Corbe, spunea că este un roman de Premiul Nobel. Iar scriitorul şi ziaristul Mihai Sultana Vicol nota că „Temă pentru acasă se poate număra printre cele mai sesizante şi mai fascinante creaţii ale literaturii de dragoste, autorul dezvăluind, totodată, lupta cu destinul într-o confruntare inegală”.
    Iată unele pasaje din roman:
    Capitolil Orfelinatul: „Acel necunoscut avea să revină şi a doua, şi a treia, şi a patra zi la şcoala noastră. Nu ştia nimeni nici cine e, nici ce caută la orfelinatul din Nadrecinoe. Anume aici, la Nadrecinoe, atunci când împlinisem vârsta de 12 ani, mi-am aflat pentru prima dată numele meu cel adevărat. Mă numisem până atunci Ivan Ivanov-15, ca şi cum aş fi fost o adresă, şi nu o persoană... Ni se spune copiii lui Stalin. Ştiam că părintele nostru ne iubeşte nespus și că nu ne-a văzut niciodată numai din motiv că dânsul conduce o ţară prea mare şi nu-i mai rămâne timp şi pentru noi, băieţii lui. Orfelinatul nostru urma să ne înveţe să muncim, dar în primul rând – să-l iubil pe tovarăşul Stalin”.

  „În şcoala noastră, unde puteai să supravieţuieşti doar umilindu-l pe cel mic, mă mândream cu faptul că eu nu plâng niciodată. Prima dată am plâns când a murit tovarăşul Stalin. Care nu reuşise cât a fost să ne viziteze... Orfelinatul era casa noastră părintească. Mă născusem acolo, crescusem acolo, nu cunoşteam pe nimeni altcineva decât pe femeile şi bărbaţii de la Nadrecinoe, pe care noi îi iubeam şi cărora le spuneam, delaolaltă, mamă şi tată”.

Capitolul Temă pentru acasă: „În şcoală era întuneric. Pătrunseră pe coridoarele largi,scufundate în beznă. Iată aici studiase clasa a douăsprezecea.... În încăpere s-a făcut lumină. Cu inima bătându-i cu putere în piept, ca un copil surprins asupra faptei – în loc de o sală goală, profesorul Ulmu descoperi, brusc, incredibil, o clasă plină de elevi, care stăteau fiecare în banca lui, numai că erau şcolari cărunţi, oameni maturi, da, da, sunt ei, îi recunoaşte... Albac, Radu, Gusti...elevii lui de acum treisprezece ani... care l-au aşteptat...”

   Cu înfiorare şi emoţie citeau copiii fragmente din roman. Şi-au dorit să-l citească în întregime. Nu în fiecare zi au ocazia să asculte asemenea teme pentru acasă...


                                                                                                                             Larisa Ungureanu





Комментариев нет:

Отправить комментарий