Tradiţii
culinare franceze
În cadrul
Săptămânii Francofoniei, la Filiala Târgovişte a avut loc
manifestarea cu tema Tradiţii culinare
franceze, la care au participat elevi de la Liceul Profesional nr. 1, viitori chelreni şi bucătari.
E de remarcat, că la Liceul Profesional nr. 1 elevii studiază minuţios limba
franceză, inclusiv bucătăria franceză, iar pe timp de vară elevii care au dat
dovadă de rezultate foarte bune pleacă în Franţa la o stagiere. Cu toate
acestea, sunt încă mulţi elevi, mai ales cei din anul I, care au conoştinţe
precare despre bucătăria franceză şi tradiţiile ei.
Se ştie că pentru francezi
gătitul este o artă, iar bucătăria franceză se caracterizează printr-o
nemaipomenită diversitate, fiecare regiune având specificul său. O altă calitate
a bucătăriei franceze este răspândirea sa în lume. S-a vorbit şi despre faptul
că în Republica Moldova sunt câteva produse, inclusiv de panificaţie, care
provin din bucătăria franceză. Şi aici e vorba de pâinea, numită baghete, care
se vinde la unele magazine specializate. La fel, în unele magazine pot fi
procurate renumitele caşcavaluri franceze, Franţa situându-se pe unul din
locurile de frunte în lume în producţia de brânzeturi. De menţionat faptul, că
brânzeturile au o tradiţie veche în Franţa.
O altă tradiţie a culinăriei franceze sunt
sosurile şi produsele din aluat. O tradiţie veche ţine de varietăţile vinicole,
vinul fiind una din băuturile preferate pentru francezi. La fel, coniacul, care
are această denumire datorită regiunii în care se produce. O băutură des
folosită la mese este champania, produsă într-o regiune vinicolă a Franţei cu o
astfel de denumire. Ambele băuturi sunt produse şi în Republica Moldova. Elevii
au ştiut că în comerţ sunt folosite alte denumiri, dat fiind marca comercială.
S-a discutat despre felul cum
sunt servite mesele şi ce bucate servesc francezii la micul dejun, la dejun şi
la masa de seară. Un specific al bucătătriei franceze, format de-a lungul
secolelor, ţine de masa de seara la care se serveşte supa sau, cum îi mai spun
francezii, consomme – în bază de legume, carne şi peşte.
Elevii au luat în dezbatere şi
folosirea pe larg a fructelor, sucurilor, băuturilor nealcoolice, cât şi a
ceaiurilor, cafelei, apelor minerale.
Bucătătria franceză este ca pâinea
franţezească: mâine este deja veche. Asta înseamnă că bucătarii francezi nu
stau locului: mereu inventează câte ceva nou, dar întotdeauna pornind de la
tradiţii.
Larisa Ungureanu
Комментариев нет:
Отправить комментарий