CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 22 марта 2013 г.

Discuţii/ Dezbateri


           Tradiţii culinare franceze

    În cadrul Săptămânii Francofoniei, la Filiala Târgovişte a avut loc manifestarea cu tema Tradiţii culinare franceze, la care au participat elevi de la Liceul Profesional nr. 1, viitori chelreni şi bucătari.
    Agenda a inclus mai multe aspecte ale tradiţiilor culinare franceze, şi anume: Din istoria culinăriei franceze; Culinăria franceză – noivelle cuisine; Culinăria franceză în lume, inclusiv în Moldova ş.a.
    E de remarcat, că la Liceul Profesional nr. 1 elevii studiază minuţios limba franceză, inclusiv bucătăria franceză, iar pe timp de vară elevii care au dat dovadă de rezultate foarte bune pleacă în Franţa la o stagiere. Cu toate acestea, sunt încă mulţi elevi, mai ales cei din anul I, care au conoştinţe precare despre bucătăria franceză şi tradiţiile ei.
    Se ştie că pentru francezi gătitul este o artă, iar bucătăria franceză se caracterizează printr-o nemaipomenită diversitate, fiecare regiune având specificul său. O altă calitate a bucătăriei franceze este răspândirea sa în lume. S-a vorbit şi despre faptul că în Republica Moldova sunt câteva produse, inclusiv de panificaţie, care provin din bucătăria franceză. Şi aici e vorba de pâinea, numită baghete, care se vinde la unele magazine specializate. La fel, în unele magazine pot fi procurate renumitele caşcavaluri franceze, Franţa situându-se pe unul din locurile de frunte în lume în producţia de brânzeturi. De menţionat faptul, că brânzeturile au o tradiţie veche în Franţa.
    O altă tradiţie a culinăriei franceze sunt sosurile şi produsele din aluat. O tradiţie veche ţine de varietăţile vinicole, vinul fiind una din băuturile preferate pentru francezi. La fel, coniacul, care are această denumire datorită regiunii în care se produce. O băutură des folosită la mese este champania, produsă într-o regiune vinicolă a Franţei cu o astfel de denumire. Ambele băuturi sunt produse şi în Republica Moldova. Elevii au ştiut că în comerţ sunt folosite alte denumiri, dat fiind marca comercială.
    S-a discutat despre felul cum sunt servite mesele şi ce bucate servesc francezii la micul dejun, la dejun şi la masa de seară. Un specific al bucătătriei franceze, format de-a lungul secolelor, ţine de masa de seara la care se serveşte supa sau, cum îi mai spun francezii, consomme – în bază de legume, carne şi peşte.
    Elevii au luat în dezbatere şi folosirea pe larg a fructelor, sucurilor, băuturilor nealcoolice, cât şi a ceaiurilor, cafelei, apelor minerale.
    Bucătătria franceză este ca pâinea franţezească: mâine este deja veche. Asta înseamnă că bucătarii francezi nu stau locului: mereu inventează câte ceva nou, dar întotdeauna pornind de la tradiţii.

Larisa Ungureanu


Комментариев нет:

Отправить комментарий