CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 29 февраля 2012 г.

Războiul de la Nistru – o rană sângerândă pe corpul Moldovei

La douăzeci de ani de la declanșarea Războiului de la Nistru, filiala „Târgoviște” a organizat o expunere-dezbatere, avându-i ca invitați pe elevii de la liceul profesional nr. 1. Expunerea a început cu un minut de reculegere în memoria eroilor cazuți pe câmpul de luptă. De remarcat, că printre elevii prezenți în bibliotecă erau și copii, ai căror părinți și bunei au participat la acest război sângeros.
Bibliotecara Violeta Moraru a pregatit o expoțiție de cărți și documente care ilustrează pagini din acest război.
Expunerea-dezbatere a început cu câteva fragmente, preluate din Internet despre Războiul de la Nistru din primăvara-vara anului 1992. La 2 martie 2992 Republica Moldova urma să fie primită în ONU. Președintele Mircea Snegur se afla la New York, când la Dubăsari au răsunat împușcături și s-a vărsat sânge. Și totuși, Republica Moldova este primita în ONU, deși bucuria „a fost înecată în lacrimi și sânge”, cum scria presa de atunci.
Pe data de 3 martie 1992, gazeta „Sfatul țării” a publicat un articol mare cu titlul „Scenariul din Vilnius la Dubăsari”. Cum se știe, forțele prosovietice nu se declarau învinse, provocând în mai multe republici vărsări de sânge: la Vilnius în Lituania, la Tbilisi în Georgia, la Dubăsari și Tighina în Republica Moldova.
Ca material pentru expunere a fost folosit articolul „Conflictul din Transnistria: Războiul de pa malurile Nistrului” (2 martie – 27 iulie 1992) de Corneliu Filip, doctor în istorie. În acest articol, cu lux de amănunte, este descris acest război, pornindu-se de la relatările participanților, martorilor, luptătprilor, dar și a jurnaliștilor care au reflectat mersul luptelor.
Ziua de 2 martie 1992 a intrat în istoria tânărului stat Republica Moldova ca o zi neagră: forțele separatiste din stânga Nistrului au declanșat conflictul armat. Gardiști, mercenari, cazaci și reprezentanți ai Armatei a 14-a a Federației Ruse au luat cu asalt sediul poliției raionale din Dubăsari. Anume polițiștii au fost cei care primii au opus rezistență forțelor separatiste. Republica Moldova abia își proclamase independența, nu avea încă forțe armate capabile să apere integritatea țării. De aceea în război s-au înrolat mulți voluntari. Brigada de poliție cu destinație specială, comandată de colonelul Anton Gămurari, a venit în ajutorul colegilor de serviciu, dar și în ajutorul populației băștinașe, care a cerut sprijin. Gardiștii intrau în case, omorau, își băteau joc de oameni, îi provocau până când oamenii s-au răzvrătit.
Separatiștii au folosit în acest război tehnică grea, rachetele ALAZAN, mașini blindate. Forțele erau inegale. Se înregistrau jertfe umane.
În primăvara anului 1992 a avut loc crearea forțelor armate ale Republicii Moldova prin preluarea unor unități și tehnică militară de la cele sovietice.
Cele mai mari confruntări armate au avut loc la Tighina. Aici s-au dat lupte grele. S-a inclus și tehnica militară a Armatei a 14-a. A fost de fapt un război dus de Rusia contra tânărului stat Republica Moldova.
Războiul de pe Nistru a lăsat urme adânci în sufletul oamenilor. Sute de familii au avut de suferit. Mii de refugiați și-au părăsit casele și nu au mai revenit la locurile lor de trai. Sute de morți și mii de răniți, copii orfani, mame și soții îndoliate – iată ce a lăsat în urma sa acest război, o rană sângerândă pe corpul Moldovei.
Cu regret, nici până azi acest război nu s-a încheiat. Se consideră un conflict înghețat, iar Transnistria nu este controlată de forțele legitime ale Republicii Moldova. În perioada guvernării PCM situația s-a agravat și mai mult.
În fiecare an, la 2 martie, combatanții, polițiștii, participanții la acest război se adună pentru a-i comemora pe eroii căzuți în lupte și a-și aminti de acele zile.
Din păcate, statul, societatea prea puțin au făcut pentru veteranii de război. Până în prezent nu avem un monument în cinstea eroilor. Partcipanții la război nu se bucură de atenția și stima cuvenită nu doar din partea statului, ci și a populației de rând. De aceea, îndemnul a fost: să-i respectăm, să-i iubim și să le mulțumim pentru pacea și liniștea pe care o avem și de care ne bucurăm.
Elevii, participanți la expunere, au vârsta de 16 ani. Ei învață la liceu să fie bucătari, ospătari, casieri. Ei s-au născut pe timp de pace. Cum au mărturisit unii elevi în timpul dezbaterilor, în școlile unde au învățat, li se vorbea la lecțiile de istorie, despre războiul de la Nistru, se organizau întâlniri cu participanții la război ( în s. Pârjolteni, Călărași, în Rezina, în Hâncești).
Cu amintiri din acei ani de până la declanșarea războiului, cât și din timpul conflictului armat, a venit doamna Levițchi, pedagog-educator, care locuia în acea perioadă la Tiraspol.
Pe marginea războiului de la Nistru, a comemorării eroilor a vorbit și eleva Vasilciuc Snejana.
Au fost și elevi care pentru prima oară au auzit despre Războiul de la Nistru la această expunere. Dar erau, cum am spus, prezenți și copii a căror părinți sau bunei au luptat în acest război. Doar că acasă, cum au recunoscut, nu au vorbit niciodată despre asta. Prea grele și dureroase erau amintitrile. Și totuși, au promis că vor încerca să-i întrebe pe tați și bunei. Să fie ca o mărturile vie. Despre care ne vor povesti la o nouă întâlnire de la bibliotecă.
Tot în această zi, și tot în prezența elevilor de la liceul profesional nr.1, a avut loc și prezentarea cărții „Femeia în zonele de conflict”, editată în 2006 în care au fost inserate interviuri și discuții cu Olga Căpățână, ofițer în Afganistan și în Transnistria. A participat la luptele pentru integritatea Republicii Moldova. „Războiul din Transnistria a fost o barbarie”, crede Eugenia Șeremet, o altă eroină a acestei cărți. În timpul Războiului de la Nistru i-a fost ucis soțul, pe care l-a căutat timp de 4 luni. În carte a fost publicat și un interviu cu Eudochia Ivanțoc, soția lui Andrei Ivanțoc, arestat la 2 iunie 1992 de forțele separatiste din Tiraspol, membru al grupului Ilașcu. La fel, este publicat un interviu cu Maria Lupașcu. Soțul ei, Filip Lupașcu, a fost răpus de gloanțele dușmanilor în timpul unei bătălii pe platoul de la Coșnița, Dubăsari. I s-a decernat post-mortem Ordinul „Ștefan cel Mare”.
Elevii au fost îndemnați să citească această carte, să cunoască istoria Republicii Moldova, inclusiv și această pagină dureroasă și să nu uite eroismul celor care au luptat, și-au dat viața pentru independența țării noastre, purtându-le un respect binemeritat.



Larisa UNGUREANU

вторник, 28 февраля 2012 г.

Ora Poveștii


 Pădurarul cel înţelept de Ada Zaporojanu (extramuros).
   Ora poveştilor a fost desfăşurată în clasa III, şcoala  nr. 59.
Întru familiarizarea copiilor cu opera scriitoarei Ada Zaporojanu au fost   prezentate volumele: Trăistuţa făcătoare de minuni, Deschideţi uşa..., Când e Domnul lângă mine, Mi-i dor de bunicuţa, Un vis de Crăciun, Ghiduşiile lui Vlăstărel. Prezentarea a fost urmată de nararea poveştii, conversaţia ce a scos în evidenţă mesajul textului literar-artistic. Au fost caracterizaţi eroii  poveştii, lecturate poezia Vulpişoara din volumul  Prin Bunătate — spre dăinuire. Copii au răspuns la întrebări pe marginea poveştii, s-au încadrat în jocurile cognitiv-distractive.
 Povestea dată a produs o impresie frumoasă asupra copiilor, şi i-a ajutat să înţeleagă că onoarea şi cumsecădenia sînt cele mai valoroase trăsături umane. 

Oră de lectură


 Timp abrupt de Nina Slutu

Cu ocazia celor 60 de ani impliniți, Filiala „Târgoviște” și-a propus, în cadrul Clubului Tinerii la bibliotecă, o Oră de lectură pe marginea cărții Timp abrupt de Nina Slutu, aceasta fiind felicitarea noastră pentru poeta de „la margine de inimă”.
La Ora de lectură au participat copii de la Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri „Eurica”, inclusiv pedagogii-educatori.
Activitatea a început cu o trecere în revistă a biografiei Nina Slutu.
Este originară din satul Țepilova, județul Soroca. Absolventă a Universității de Stat din Chișinău (1974). Ziaristă. Publică versuri de la vârsta de 15 ani. Scrie proză pentru copii și maturi. Lucrează ca redactor la Radioul Național, redactor la publicațiile „Tinerimea Moldovei”, „Învățământul Public”. Membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Este prezentă în antologiile: Șapte poeți tineri (1989), Eterna iubire (2000), Iubire de metaforă (2002).
Apariții editoriale: Niciodată și totdeauna (2000), Timp abrupt (2000), Boala de lume (2003), La bunica în ogradă (2004), În Papagalia (2006), Cum am trăit într-un măr (2008), Împreună cu Binuțu (2010) ș.a.
Criticul Mihai Cimpoi o consideră pe Nina Slutu „ o romantică întârziată într-o lume de durități și teatralități ciudate”, care „ține să citească Marea Carte a vieții de la început și cu toată plinătatea trăirii, învață singurătatea și trăiește bucuria de a suferi”, asumânduți de una singură destinul: „Și margine de drum îmi e destinul”.
Placheta de versuri Timp abrubt începe cu un Motto, pe care l-am dat citirii la Ora de lectură: „Mereu îmi bat la tâmple /secundele /ca-ntr-un geam / al Universului: „Deschide, deschide tăcerea!/ Deschide cerul/ cu lumina ochilor tăi!/ Deschide învierea!” Deschid.../ E șansa de-a mă convige/ că mai trăiesc, / e marea revenire - / să mai lumesc!”
Din Sumar fac parte următoarele compartimente: A deschide ochii; A deschide tăcerea; A deschide cerul; A deschide învierea.
Astfel, cartea este structurată după principul deschiderii – deschidere spre lumină, timp, univers, oameni, timp, destin, nume, cântec, limbă maternă, cuvântul divin, lacrimă, ochi, taină, înseninări, Eminescu.
Este o carte cu versuri curgătoate, cum curge timpul, lumina și ploile. Poeta simte tăcerea îngemănată cu veșnicia. Ne învață să iubim, să trăim, să deschidem cerul, să întrebăm, să auzim psalmii și să pătrundem în rostul limpezirilor.
Poeta trăiește intens durerile și pierderile noastre, dar este convinsă că cei plecați de printre noi, ajung în veșnicie.
Iată o poezie dedicată Doinei și lui Ion Aldea-Teodorovici:

Ne strigă cineva din nemurire
În partea aceasta de țară,
unde-i dorul lacrimă,
iar lacrima-i dor -
artiștii niciodată nu mor!
Ei se mută în veșnicie
direct din cânt,
direct din toamnă, direct din lacrima lor -
în lacrima noastră;
încât noi,
atunci când ascultăm
glasul ploii la geam
și tresărim în neștire,
să pricepem -
abia atunci! -

CINEVA NE STRIGĂ DIN NEMURIRE.
Au fost date citirii și alte poezii din placheta „Timp abrupt”: Pasărea din colivie, M-a trezit ploaia, A fi lacrimă, Limba maternă.
La filiala „Târgoviște” șefa oficiului copii, Liliana Juc, a organizat o expoziție pentru cititori, prezentând mai multe cărți aflate în colecția bibliotecii.
Larisa Ungureanu




пятница, 24 февраля 2012 г.

Revistă bibliografică Săgiata lui Cupidon


Dragostea este cel mai frumos, cel mai sincer si cel mai tandru sentiment pe care îl are un om. Ea este temelia a tot ce este bun şi valoros. Februarie este luna îndrăgostiţilor, cînd prin intermediul inimioarelor şi a trandafirilor cei dragi îşi spun «Te iubesc».
Pe data de 24 februarie ,la biblioteca Târgovişte s-a desfăşurat revista bibliografică  cu tema Săgiata lui Cupidon. Participanţii, un grup de tineri de la Liceul Dante Alighieri, au fost intrigaţi de cărţile care urmau să fie prezentate, graţie titlurilor care captau atenţia şi trezeau curiozitatea.
Primele sentimente de dragoste de Anne Vaisman este o carte destinată adolescenţilor care încearcă fiorul dragostei şi îsi pun 1001 întrebări la această temă. Cartea vine să le dea răspunsuri şi să-i instruiască pentru a păşi cu dreptul şi a gestiona corect emoţiile care îi invadează.
Arhicunoscuta carte a lui John Gray Bărbaţii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus are menirea să ajute cuplurile care se confruntă cu diverse probleme în relaţiile lor. Tot odată femeile şi bărbaţii ,prin intermediul acestui volum, sesizează faptul că sunt multe lucruri care îi diferenţiază .Şi încercarea de a înţelege sexului opus se soldează cu crearea unui cuplu trainic, care persistă în timp.
Se spune că îndrăgostiţii umblă cu capul în nori şi visează cu ochii deschişi.Cartea lui Alon Gratch Dacă dragostea ar putea gândi are scopul de a-i coborî cu picioarele pe pămînt.Cartea ne învaţă cum să scăpăm de iubirea iluzorie şi să găsim iubirea reală. 
In plus, ne învaţă să acceptăm părţile bune şi părţile rele din relaţiile noastre şi să găsim compromisul.
Cartea 150 de experimente pentru cunoaşterea sexului opus scrisă de doctorul în  psihologie Serge Ciccotti răstoarnă mai multe steriotipe înrădăcinate in timp. Bazîndu-se pe diverse cercetări şi pe o serie de experimente, autorul ne dă răspuns la multe intrebări provocatoare: Cine este mai intelegent : bărbatul sau femeia ? Bârfesc femeile mai mult decât bărbaţii? etc. Cartea este bine structurată şi le-a plăcut foarte mult adolescenţilor.
Despre dragoste s-au scris multe cărţi şi multe urmează să apară, căci această temă este inepuizabilă. Pe rafturile filialei noastre se găsesc multe volume care vin să potoale
setea cititorilor romantici , dornici să afle lucruri noi.

Moraru Violeta
Bibliotecar

DRAGOBETELE LA TÂRGOVIŞTE

Al cincilea an Filiala „Târgoviște” sărbătoreşte Dragobetele. În acest an în vizită au venit copiii de la Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri „Vatra” din sectorul Buiucani, însoțiți de colaboratoarele Centrului, domnişoara Elena şi domni șoara Ludmila. Unii din ei îşi mai amintesc, cum am sărbotorit Dragobetele în 2010, când copiii de la Centru au desenat simboluri ale acestei sărbători, după care în ziua de 24 februarie, am ieșit cu toții în stradă și am împărțit fluturaşi trecătorilor.

Copiii şi l-au imaginat pe Dragobete în chip de fluturaş: fluturaș-fetiță şi fluturaş-băiețel, pe care le-au dăruit copiilor, două lebede care şi-au unit ciocurile în formă de inimioară, pe care le-au oamenilor maturi, o ființă simpatică pe care scria love, pe care le-asu dăruit tinerilor. În acest an copiii au venit cu poezii despre primăvară, au venit cu un filmuleț despre Dragoste – dragostea față de oamenii apropiate, despre natură, despre acest frumos și înălțător sentiment pe care-l dăruim celor dragi. Organizatorul și moderatorul seratei literar-artistice: Larisa Ungureanu. Și de această dată ne-am amintit de semnificația acestei vechi sărbători, cu atât mai mult că au fost selectate diferite materiale, cărți despre Dragibete în cadrul unei expoziții (autor: Violeta Moraru, colaboratoarea bilbiotecii) și puse la dispoziția cititorilor. Pe timpuri, în ziua de 24 febuarie, când natura dă primele semne de renaștere, strămoșii noștri sărbătoreau Dragobetele.
 Cine era Dragobete? Se zine, că era un tânăr frumos, voinic și bun, care inspira fetelor și femeilor, dar şi tinerilor şi bărbaților încredere şi dragoste curată.În ziua de Dragobete, gospodinele dădeau păsărilor domestice şi celor sălbatice boabe de grâu, mei, orz, secară. În această zi nu se sacrificau păsările și animalele domestice şi nu se vânau cele sălbatice. Tot în această zi păsările încep să-şi facă cuiburi. O atenție deosebită se acorda florilor de cameră. Tinerii sărbătoreau această zi prin cântece, dansuri, glume, făceau ruguri, în jurul cărora se jucau hore. Tot de Dragobete se făceau înfrățirile între băieți – frați de cruce, iar fetele se luau surori de cruce. Această înfrățire era pe viață. E bine să ne amintim de această veche sărbătoare a strămoșilor noştri, să păstrăm în suflete mesajul ei – curățenia dragostei şi a prieteniei, ambele sentimente fiind foarte prețioase şi în prezent. Oricine – şi copil, și tânăr, şi persoană mai în vârstă poate participa la acestă sărbătoare, exprimându-și sentimentele de dragoste față de pesoanele apropiate. În final, copiii au fost rugați să scrie un mesaj de felicitare cu ocazia Dragobetelui şi s-o adreseze fie mamei, fie ambilor părinți, fie surioarei sau frățiorului.
Iată câteva exemple de texte, compuse de copii: „Mamă dragă, tei ubesc foarte mult. Tu eşti îngerul meu păzitor. Eu nu te voi uita niciodată, fiindcă tu ai avut grijă de mine şi niciodată nu m-ai părăsit”. Tarchilă Gabriela, 9 ani. „Dragostea este o valoare ce trebuie apreciată cu sufletul și inima. Dragobetele se naşte în inimă. Dragobetele se exprimă prin fapte și cuvinte. A iubi cu inima! A prețui cu sufletul!”. Anatol, 11 ani. „Nu e nimic mai frumos în lumea aceasta, decât a iubi şi a fi iubit”. Ludmila Ceban, pedagog-organizator Centrul „Vatra”. „Îi doresc fericire familie mele. Să fie toți sănătoşi şi bucuroşi!” Ungureanu Vlad, 13 ani. „Te iubesc, dragă mamă și tată. Te iubesc, dragă bunică și bunel. Vă iubesc pe toți din familia mea!” Ambros Octavian, cl. V. După care celor prezenți li s-a propus deseneze pe o foaie albă cu cariocă (totul le-a fost oferit de biliotecă) o ilustrație consacrată Dragobetelui și să însoțească această ilustrație cu textul compus de ei. Copiii au rămas surprinși, dar le-a plăcut ideea. În rezultat, s-a văzut cât de inventivi pot fi copii. Un sungur băiat nu a ştiu ce să deseneze. El nu a dorit să scrie nimic, dar a urmărit lucrul celorlalți copii. Am aflat de la pedagog, că adolescentul trece printr-o perioadă dificilă. În final, i-am felicitat pe toți cu ocazia frumoasei sărbători a dragostei, Dragobetele, rugându-i să ofere aceste felicitări, compuse de ei, celor cărora le sunt adresate.






Larisa UNGUREANU

четверг, 23 февраля 2012 г.

Ora Poveștii


 Vameşii lui Dumnezeu de Aurelian Silvestru.
      Ora poveştilor s-a desfăşurat în incinta bibliotecii. Au participat elevii, şcoala nr. 59, clasa 4-a, profesor Silvia Mihail.
   Povestea  Vameşii lui Dumnezeu de Aurelian Silvestru a fost o continuare a temei studiate la şcoală - Urme în viaţă. Elevii au discutat pe marginea celor narate şi  prin procedeul conversaţiei au sesizat idea cardinală a textului. Au fost găsite proverbe reprezentative mesajului literar-artistic, dezelegate ghicitiori, proverbe în imagini, însuşite proverbe despre onoare, muncă, cumsecădenie.
 Povestea dată a produs o impresie frumoasă asupra copiilor, ei au recepţionat mesajul: adunăm pentru noi, dar păstrăm pentru alţii.



вторник, 21 февраля 2012 г.

Ora Poveștii


 Aleşii lui Dumnezeu de Ada Zaporojanu (extramuros).

      Ora poveştilor a fost desfăşurată în şcoala nr. 5, clasa II-a.
  Întru familiarizarea copiilor cu opera scriitoarei Ada Zaporojanu au fost prezentate volumele: Trăistuţa făcătoare de minuni, Deschideţi uşa..., Când e Domnul lângă mine, Mi-i dor de bunicuţa, Un vis de Crăciun, Ghiduşiile lui Vlăstărel, Prin Bunătate — spre dăinuire. Prezentarea a fost urmată de nararea poveştii, conversaţia ce a scos în evidenţă mesajul textului literar-artistic. Au fost lecturate poeziile — După faptă şi răsplată, Ziua preferată din volumul Deschideţi uşa. Copii au răspuns la întrebări pe marginea poveştii,
s-au încadrat în jocurile cognitiv-distractive.
 Povestea dată a produs o impresie frumoasă asupra copiilor, ei au sesizat mesajul: deşteptul poate deveni prost, iar prostul deştept niciodată.

четверг, 16 февраля 2012 г.

Ora Poveștii


 Păcală şi Tândală de Ada Zaporojanu (extramuros).

   Ora poveştilor  a fost desfăşurată la Liceul Columna, clasa I-a.
Întru familiarizarea copiilor cu opera scriitoarei Ada Zaporojanu au fost      prezentate volumele: Trăistuţa făcătoare de minuni, Deschideţi uşa..., Când e Domnul lângă mine, Mi-i dor de bunicuţa, Un vis de Crăciun, Ghiduşiile lui Vlăstărel, Prin Bunătate — spre dăinuire. Prezentarea a fost urmată de nararea poveştii, conversaţia ce a scos în evidenţă mesajul textului literar-artistic. Au fost caracterizaţi eroii  poveştii, lecturate poeziile — Vulpişoara  din volumul Prin Bunătate — spre dăinuire. Copii au răspuns la întrebări pe marginea poveştii, s-au încadrat în jocurile cognitiv-distractive.
 Povestea dată a produs o impresie frumoasă asupra copiilor, ei au sesizat mesajul că minciuna are picioare scurte.

вторник, 14 февраля 2012 г.

Ora Poveștii


 Pădurarul cel înţelept de Ada Zaporojanu (extramuros).

    Ora poveştilor  a fost desfăşurată la Grădiniţa nr. 119.
 Întru familiarizarea copiilor cu opera scriitoarei Ada Zaporojanu au fost   prezentate volumele: Trăistuţa făcătoare de minuni, Deschideţi uşa..., Când e Domnul lângă mine, Mi-i dor de bunicuţa, Un vis de Crăciun, Ghiduşiile lui Vlăstărel. Prezentarea a fost urmată de nararea poveştii, conversaţia ce a scos în evidenţă mesajul textului literar-artistic. Au fost caracterizaţi eroii  poveştii, lecturate poeziile — Mi-i dor de bunicuţa, Bunicuţa mă iubeşte, Bunicuţa educatoare din volumul Mi-i dor de bunicuţa. Copii au răspuns la întrebări pe marginea poveştii, s-au încadrat în jocurile cognitiv-distractive.
 Povestea dată a produs o impresie frumoasă asupra copiilor, şi i-a ajutat să înţeleagă că onoarea şi cumsecădenia sînt cele mai valoroase trăsături umane. 

пятница, 10 февраля 2012 г.

Serată literar-artistică


      De Ziua Adei Zaporojanu: O întâlnire de neuitat

Filiala „Târgoviște” a găzduit o serată literar-artistică, dedicată scriitoarei Ada Zaporojanu cu ocazia jubileului de 60 de ani din ziua nașterii. Cu acest prilej, din fondurile bibliotecii, dar și din partea autoarei, la dispoziția cititorilor a fost pusă o expoziție de cărți, pregătită cu mare grijă de bibliotecara Violeta Moraru. Astfel, au fost expuse cărțile: Deschideți ușa, Trăistuța făcătoare de minuni, Prin bunătate – spre dăruire, Când e Domnul lângă mine, Misterele anotimpurilor, Mi-i dor de bunicuța, Zdrențurică, Culorile curcubeului (în colaborare cu Arcadie Suceveanu), Vocale – portocale, Ghidușiile lui Vlăstărel ș.a. Sunt cărți de poezii, povești, cântece (Ada Zaporojanu compune și muzică), numărători, ghicitori, proverbe, scenete, etc.
Fișier biografic: Ada Zaporojanu s-a născut la 10 februarie 1952 în satul Sergheeuca, județul Soroca. A absolvit facultatea de biblioteconomie și bibliografie a Universității de Stat din Moldova în 1977.
Ada Zaporojanu compune cântece. În opinia folcloristului Andrei Tamazlâcaru, „cântecul Adei Zaporojanu exprimă întru totul lumea copilului: este sincer, dinamic, mișcător”.
A editat mai multe cărți, printre care: Deschideți ușa (1999), menționată la Salonul Internațional de Carte pentru Copii din Chișinău (1999), „Trăistuța făcătoare de minuni” (2001), „Mi-i dor de bunicuța”, „Zdrențurică” etc.
La serată au participat scriitorii: Arcadie Suceveanu, Vlad Zbârciog, Claudia Partole, Marcela Mardare, Raisa Plăieșu ș.a.
„Norocul și bucuria să vă însoțească mulți ani. Am avut o relație deosebită care ne-a apropiat: am scris împreună o carte pentru copii. Insistă și obține ceea ce și-a pus în gând”. Arcadie Suceveanu.
„Plăpândă, firavă, romantică, dar de fapt este o femeie puternică. A deschis ușa la editura „Pontos” cu un manuscris întitulat „Deschideți ușa”. Și de-atunci ușa în urma ei nu s-a mai închis. I-aș dori ani mulți și să-i trăiască cu bine, să rămână sinceră, curată, așa cum o cunoaștem din cântece și poezie. Cu trecerea anilor, am devenit prietene”. Marcela Mardare.
„Ocrotește copiii cu poeziile sale, o poezie sărutată pe buze, pe suflet, fiindcă autoarea știe să compună cântece atât de frumoase. Cărțile tale sunt foarte dorite de cititorii mici din Basarabia, dar și din alte țări. Ar fi bine să fie lansată o caravană a cărților în lume, peste tot unde locuiesc moldovenii noștri, ca să se bucure copiii lor de cărțile tale, să fie lansate nu doar în bibliotecile de aici, ci și în rândurile cititirilor de peste hotare”. Claudia Partole.
„Felicitări din partea mea personală și din partea colaboratorilor bibliotecii „Ștefan cel Mare”. Raisa Plăieșu. Scriitoarea i-a oferit și un cadou muzical: două cântece compuse și interpretate de ea – Rugă și Moldova.
„O scriitoare înzestrată cu talent și dăruită cu suflet” - așa a definit-o Vlad Zbârciog pe Ada Zaporojanu.
Au mai venit cu felicitări, cântece, poezii elevi copii de la grădinițe, bibliotecari, învățători, prieteni, vecini. Eleva cl. VI, Gabriela Graur, de la liceul „Dante Alighieri, a felicitat-o, menționând că scrierile Adei Zaporojanu sunt „pline de farmec”. Apoi a recitat poezia „Lumea dragă”. Autor: Ada Zaporojanu.
Cu un recital de cântece și poezie au venit elevii din ansamblul „Folclor” de la școala nr. 91 din capitală (conducători: Veronica Macarenco, Marina Coptu, Sergiu Lazu, maestru de concert)
Mihaela Agafiță, elevă în cl. III de la liceul „Ciprian Porumbescu”, a interpretat la vioară o compoziție de Vivaldi.
Un cadou muzical a răsunt și din partea elevei Dima Mădălina. Marina Coptu a cântat un cântec pe versurile Marcelei Mardare.
La Mulți Ani i-a dorit Adei Zaporojanu Paula Rotaru, cântând un cântec pe versurile scriitoarei - „Floare de busuioc”.
Daniela Ciorbă, elevă în cl. I-a la liceul „Prometeu”, a cântat „Hai sunați din zurgălăi” (versurile Ada Zaporojanu).
Snejana, Aneta, Dana, Ionel, Galina și alți copii de la Călărași au felicitat-o călduros pe Ada Zaporojanu cu ocazia zilei de naștere, transmițându-i prin doamna Galina Agafița, directoarea bibliotecii publice „Grigore Vieru” din localitate, multă sănătate, succese. Dumneaei a adus „din parfumul copiilor” un mesaj în formă de felicitare cu desene.
Felicitări și urări de bine au venit din partea școlii primare nr. 9. „A învăța copilul trebuie să știi s-o faci”, a spus profesoara Maria Popa de la liceul „Mihai Eminescu” din Chișinău. „Prin cărțile sale Ada Zaporojanu și-a adus aportul în prdagogie. Știe să împletească frumos cuvântul cu melodia”.
În continuare a vorbit directoarea filialei „Târgoviște”, doamna Ludmila Plopa, subliniind faptul că prima lansare scriitoarea a avut-o la „Târgoviște”. „De atunci sunteți așteptată cu noi cărți, cu noi lansări. Cititorii v-au îndrăgit, iar noi vă considerăm prietenul bibliotecii”. Doamna Plopa i-a înmânat scriitoarei Ada Zaporojanu o Diplomă de excelență pentru colaborare fructuoasă, cât și o „Trăistuță cu cărți”. Un cuvânt de salut a rostit și doamna Liliana Juc, șefa oficiului copii, menționând importanța cărților scrise de Ada Zaporojanu, în special, a „Trăistuței făcătoare de minuni” care conține povești „pe care le citești fără să te oprești”.
Am vorbit și eu, accentuând semnificația creației în special pentru copiii mici, care abia încep să cunoască lumea, iar lumea poveștilor, poeziilor descrisă de Ada Zaporojanu este simplă, frumoasă, atrăgătoare și plină de viață. „Mie mi-au lipsit cărțile Adei Zaporojanu, când fetița mea era mică și trebuia să inventez eu povești, cele cu balauri fiind infricoșătoare pentru un copil care abia incepe să înțeleagă sensul vorbelor. Ar fi bine ca scrierile Adei Zaporojanu, in special, poveștile să treacă și în alte dimensiuni: dimensiunea filmului de animație, să ajungă pe scena teatrelor profesioniste de păpuși. Ar fi bine să li se vorbească despre creația Adei zaporojanu, dar și a scriitorilor care s-au dedicat artei scrisului pentru copii viitorilor educatori de la grădinițe, viitorilor învățători de clasele primare. Avem, la ora actuală, mai mulți scriitori talentați, creația cărora merită să fie studiată și cunoscută profund”.
Larisa Ungureanu

четверг, 9 февраля 2012 г.

Ora Poveștii



 Leneşul norocos de Ada Zaporojanu (extramuros).

  Ora poveştilor a fost desfăşurată în clasa IV-a, Liceul Columna.
Întru familiarizarea elevilor cu opera scriitoarei Ada Zaporojanu au fost prezentate volumele: Trăistuţa făcătoare de minuni, Deschideţi uşa..., Când e Domnul lângă mine, Mi-i dor de bunicuţa, Un vis de Crăciun, Ghiduşiile lui Vlăstărel. Prezentarea a fost urmată de nararea poveştii, conversaţia ce a scos în evidenţă ideea cardinală a textului literar-artistic. Elevii au găsit proverbe echivalente mesajului poveştii, au lecturat poeziile — Mi-i dor de bunicuţa, Bunicuţa mă iubeşte, Bunicuţa educatoare din volumul Mi-i dor de bunicuţa.
 Povestea dată a produs o impresie frumoasă asupra copiilor, ei au sesizat   gândul principal  niciodată nu-ţi pierde speranţa, că cine ştie de unde sare iepurile.

вторник, 7 февраля 2012 г.

Ora Poveștii


 Pădurarul cel înţelept de Ada Zaporojanu (extramuros).

   Ora poveştilor  a fost desfăşurată la Grădiniţa nr. 119.
Întru familiarizarea copiilor cu opera scriitoarei Ada Zaporojanu au fost   prezentate volumele: Trăistuţa făcătoare de minuni, Deschideţi uşa..., Când e Domnul lângă mine, Mi-i dor de bunicuţa, Un vis de Crăciun, Ghiduşiile lui Vlăstărel. Prezentarea a fost urmată de nararea poveştii, conversaţia ce a scos în evidenţă mesajul textului literar-artistic. Au fost caracterizaţi eroii  poveştii, lecturate poeziile — Mi-i dor de bunicuţa, Bunicuţa mă iubeşte, Bunicuţa educatoare din volumul Mi-i dor de bunicuţa. Copii au răspuns la întrebări pe marginea poveştii, s-au încadrat în jocurile cognitiv-distractive.
 Povestea dată a produs o impresie frumoasă asupra copiilor, şi i-a ajutat să înţeleagă că onoarea şi cumsecădenia sînt cele mai valoroase trăsături umane. 

среда, 1 февраля 2012 г.

Lecție publică

                    Critica de film ca un happy end

Aceasta a fost tema Lecției publice, ținute în fața studenților de la USM, facultatea de jurnalism și științe ale comunicării, anul III. La invitația doamnei Antonina Sârbu, profesoară, cursul Jurnalism cultural.Lecția a fost concepută în format prezentare. Ce presupune profesia de critic? Cum se formează un critic? Jurnalismul cultural și critica de film. Filmul și critica. Genurile criticii de film. Pagini din istoria filmului moldovenesc. Promovarea artei cinematogrfaice în mass-media și pe Internet. Filmul și cartea. Lecția publică a fost ținută conform acestui plan.
Profesia de critic presupune o persoană bine informată în domeniul respectiv, în cazul dat – filmul: o bună cunoaștere a istoriei filmului (vizionare, lectura cărților cu privire la istoria filmului); exigență și disciplină profesională; arta comunicării cu publicul – formă scrisă, orală, prin intermediul presei, radio, tv, presa on-line etc; jurnalismul și critica – o treaptă necesară pentru formarea criticului; cunoașterea istoriei cinematogrfaiei moldovenești în contextul cinematogrfaiei universale, a personalităților filmului moldovenesc. Modele demne de urmat în critică: Ion Suchianu – România, Nelly Zorkaia – Rusia.
Activitatea personală în domeniul criticii de film: studii profesionale, activitatea științifică, activitatea în presă, promovarea imaginii filmului moldovenesc pe Internet. Am făcut trimitere la cele două site-uri: revista on-line Lanterna magică și Webenciclopedia filmului moldovenesc.
Studenților le-a fost demonstrat filmul documentar „O Scrisoare pe Internet”. Scenariul – Valeriu Gagiu, regia – Ion Chistruga.
Studenții urmează să prezinte la lecția următoare domanei Antonina Sârbu o cronică de film la acest documentar. Lucrul asupra unei cronici, recenzii, interviu, articol, studiu trebuie să trezerască o stare de deschidere, bunăvoință, fericire, gânduri înălțătoare. Trebuie să înțelegem că nu scriem pentru noi și despre noi, ci despre o operă de artă pe care urmează să o apreciem. De aprecierea noastră depinde soarta de mai departe a acestei opere. Responsabilitatea criticului este mare.
Critica de film ca un happy end e prima Lecție publică dintr-un ciclu de alte lecții legate de critica profesională.
Larisa Ungureanu