CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 1 февраля 2012 г.

Lecție publică

                    Critica de film ca un happy end

Aceasta a fost tema Lecției publice, ținute în fața studenților de la USM, facultatea de jurnalism și științe ale comunicării, anul III. La invitația doamnei Antonina Sârbu, profesoară, cursul Jurnalism cultural.Lecția a fost concepută în format prezentare. Ce presupune profesia de critic? Cum se formează un critic? Jurnalismul cultural și critica de film. Filmul și critica. Genurile criticii de film. Pagini din istoria filmului moldovenesc. Promovarea artei cinematogrfaice în mass-media și pe Internet. Filmul și cartea. Lecția publică a fost ținută conform acestui plan.
Profesia de critic presupune o persoană bine informată în domeniul respectiv, în cazul dat – filmul: o bună cunoaștere a istoriei filmului (vizionare, lectura cărților cu privire la istoria filmului); exigență și disciplină profesională; arta comunicării cu publicul – formă scrisă, orală, prin intermediul presei, radio, tv, presa on-line etc; jurnalismul și critica – o treaptă necesară pentru formarea criticului; cunoașterea istoriei cinematogrfaiei moldovenești în contextul cinematogrfaiei universale, a personalităților filmului moldovenesc. Modele demne de urmat în critică: Ion Suchianu – România, Nelly Zorkaia – Rusia.
Activitatea personală în domeniul criticii de film: studii profesionale, activitatea științifică, activitatea în presă, promovarea imaginii filmului moldovenesc pe Internet. Am făcut trimitere la cele două site-uri: revista on-line Lanterna magică și Webenciclopedia filmului moldovenesc.
Studenților le-a fost demonstrat filmul documentar „O Scrisoare pe Internet”. Scenariul – Valeriu Gagiu, regia – Ion Chistruga.
Studenții urmează să prezinte la lecția următoare domanei Antonina Sârbu o cronică de film la acest documentar. Lucrul asupra unei cronici, recenzii, interviu, articol, studiu trebuie să trezerască o stare de deschidere, bunăvoință, fericire, gânduri înălțătoare. Trebuie să înțelegem că nu scriem pentru noi și despre noi, ci despre o operă de artă pe care urmează să o apreciem. De aprecierea noastră depinde soarta de mai departe a acestei opere. Responsabilitatea criticului este mare.
Critica de film ca un happy end e prima Lecție publică dintr-un ciclu de alte lecții legate de critica profesională.
Larisa Ungureanu

                                                          


Комментариев нет:

Отправить комментарий