Prezentarea cărții lui Nicolae Dabija ”Tema pentru acasă”.
Activitatea s-a desfășurat în incinta bibliotecii ”Târgoviște”. Au participat elevi de la liceul profesional nr.1, anul I și II.
Elevilor le-a fost distribuit romanul lui Nicolae Dabija ”Tema pentru acasă”. Cu multă satisfacție, ei au vorbit despre faptul că în această dimineață, când clopoțelul a anunțat ”Ultimul sunet” din acest an școlar, mai multor elevi de la liceul lor, pentru succese la învățătură, le-a fost înmânat romanul lui Nicolae Dabija ”Tema pentru acasă”. Printre elevii care au participat la prezentarea romanului, erau și din cei care au văzut și răsfoit această carte.
A fost îmbucurător faptul că numele lui Nicolae Dabija este cunoscut în rândul elevilor. La fel, este cunoscută și activitatea sa literară, publicistică, dar și cea de autor al ”Daciadei” pe care unii au avut norocul s-o studieze în clasele primare.
Pentru ca elevii să fie mai bine informați asupra conținutului și valorii acestei scrieri literare, li s-a pus la dispoziție materialul publicat recent în săptămânalul ”Literatura și Arta” (13 mai 2010) ”Chișinăul citește o carte”, semnat de Nina Josu din care au aflat diverse păreri expuse de cititori în cadrul manifestării culturale desfășurate la Biblioteca Municipală ” Onisifor Ghibu” la care au participat profesori, elevi, alți vorbitori care au citit acest roman. Din material aflăm că cititorii au expus diverse păreri. Unii au remarcat cutremurătoarea dragoste dintre Maria Răzeșu și Mihai Ulmu, alții că ”Tema pentru acasă” este un roman social bazat pe fapte reale și susținut de mai multe conflicte. Pe alții i-a impresionat destinul intelectualilor în lagărele de concentrare. Pentru unii cititori, un personaj relevant este cel al academicianului Egor Sorokin, pentru alții - Maria Răzeșu și viața tragică a acestei tinere.
În cadrul prezentării cărții au fost citite fragmente și capitole din roman, cum sunt: Orfelinatul, Maria ajunge la Zarianka, Cadoul (fragmente) și capitolele: Pe muntele Alalai, Primul sărut, Nuntă în taiga.
Au fost explicate mai multe cuvinte neînțelese elevilor, în special: stivă, miner, uluc, zonă, zenit, fâstâci ș.a., analizate metafore, figuri de stil care fac fraza mustoasă și expresivă.
Elevii au rămas fascinați de scenele de dragoste din roman descrise într-un limbaj poetic, decent, de o frumusețe aparte. Acest roman tulburător despre destinele poporului nostru se deosebește de alte romane scrise recent de scriitorii din Republica Moldova prin limbajul său plin de expresivitate, tulburător care redă stări înălțătoare ale sufletului, cum este dragostea. O altă calitate a romanului este lipsa de răutate și faptul că autorul nu acuză, ci descrie, cu multe detalii, diverse momente pline de dramatism din viața personajelor. Cititorul singur poate să facă concluziile.
Prezentarea romanului ”Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija a stârnit interesul elevilor care și-au propus să-l citească în cel mai apropiat timp.
Larisa Ungureanu
Комментариев нет:
Отправить комментарий