CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 24 июня 2010 г.

Master-Class - Varcolacii



Master class: Să desenăm și să scriem despre Vârcolaci…
La 22 iunie 2010 în incinta Filialei ”Târgoviște” au poposit elevii de la liceul ”Columna” care se odihnesc în tabăra de vară și au ”combinat” utilul cu plăcutul. Adică, au vizionat, mai întâi, la Teatrul de păpuși ”Licurici” spectacolul ”Vârcolacii au furat luna” de E. Plugaru (regia - Dana Strungaru, scenografia – Angela Josanu), apoi au venit la bibliotecă unde au așternut pe hârtie impresiile lor despre spectacol, apoi au desenat personajele care i-ai impresionat cel mai mult.
Master-class este o formă de creație în cadrul căruia copii încearcă să-și pună în valoare aptitudinile de ”viitori recenzenți”. Când mi-am propus o asemenea formă de activitate cu copiii, m-am gândit la faptul că dragostea față de teatru începe de la o fragedă vârstă, iar dacă această dragoste este ”completată” cu sfaturi și informații utile, s-ar putea ca acest/acești copii să învețe unele deprinderi care i-ar îndruma spre o viitoare profesie: critica de teatru.
Este al doilea Master-class cu copiii din clasele primare de la liceul ”Columna” (diriginte Rodica Prodan, învățătoare) din acest an consacrat teatrului.
Primul Master-class a fost dedicat spectacolului ”Pomul lui Goriță” de Ion Diordiev. Copiii au avut parte și de o întâlnire cu autorul piesei căruia i-au pus nenumărate întrebări.
De data aceasta, copiii au scris și au desenat: Vârcolaci, Soare, Albinuțe și alte personaje din spectacolul ”Vârcolacii au furat luna”. Iată un crâmpei din textul scris de Carolina Neamțu și Chelaru Mădălina: ”S-a început spectacolul. În scenă a ieșit o stea. Ea ne-a povestit că vin cei trei Vârcolaci. După ce-a plecat Steluța, au apărut Vârcolacii. Ei sunt: Vulpea, Lupul și Ursul.” Rotaru Patricia consideră că Lupul-Vârcolacul din spectacol ”s-a prezentat ca un personaj hâtru și lacom. Noi, copiii, nu preferăm asemenea personaje, fiindcă exprimă răul”. Iar Rotaru Alexandra și Baltaga Arina notează în încheiere: ”Opinia noastră este că piesa a fost foarte interesantă. Le mulțumim actorilor pentru munca depusă ca să ne simțim noi bine”.
Cuvinte sincere, spuse din toată inima. În cadrul acestui Master-class copiilor le-am vorbit despre diferența dintre piesă și spectacol.
Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий