CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

понедельник, 27 апреля 2015 г.

Discuție /dezbatere



                    Ziua Drapelului Republicii Moldova

    Activitatea s-a desfășurat la Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri Vatra și a întrunit copii de toate vârstele: de la 8 până la 14 ani, cât și pedagogi sociali, o bunicuță, care a venit la Centru împreună cu nepoțica.
    Unii copii știau, că sărbătorim Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova, alții – mai puțin. Pentru majoritatea a fost o noutate, că tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului Legislativ, dar această zi nu se sărbătorea.
    Ziua Drapelului Național al Republicii Moldova a fost instituita de Parlament la 23 aprilie 2010 și a votat de4clarația zilei de 27 aprilie drept zi a Drapelului de Stat.
    Culorile albastru, galben și roșu din Drapelul de Stat, în succesiunea indicată, constituie Culorile Naționale ale Republicii Moldova. Copiii au știut să explice semnificația fiecărei culori.
    Pe larg am vorbit despre stemă, explicând semnificație fiecărui element. Stema de Stat a Republicii Moldova își are rădăcinile în cele mai îndepărtate steme medievale a Țării Moldovei. Autori stemei actuale sunt: Gheorghe Vrabie și Maria Dogaru. Stema a fost aprobată de Parlament la 3 noiembrie 1990.
    În fața copiilor a fost demonstrate mai multe forme de tricolor, care sunt folosite în viața curentă. În afară de drapelele cu proporția de 1: 2, care sunt arborate pe clădiri, culorile naționale se materializează și în formă de fanioane, panglici, eșarfe, banderole, funde, cocarde, insigne și alte ornamente, folosite în scop decorativ în cadrul unor sărbători.
   Culorile naționale ale Republicii Moldova se utilizează de toate persoanele juridice și fizice cu condiția respectării demnității acestor ornamente. Profanarea lor atrage răspunderea contravențională sau penală stabilită de legislație. 
Le-am recomandat copiilor ca în această zi să folosească tricolorul fie ca banderolă sau fundiță la ghiozdan, panglică la mânăca semn că sărbătoresc Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova.

Larisa Ungureanu

пятница, 24 апреля 2015 г.

Prezentare de carte

                          SIMBOLURILE NAȚIONALE ALE REPUBLICII MOLDOVA

 

Volumul Simbolurile Naționale ale Republicii Moldova este cea mai amplă lucrare in care au fost adunate și prezentate simbolurile naționale oficiale ale statului nostru. Lucrarea este structurată pe capitole care reflectă istoricul apariției Stemei de Stat, a Tricolorului, a Imnului de Stat, distincțiile statale, istoria heraldicii etc.

Prezentarea acestei cărți a avut loc la Scoala Profesională nr. 1. Elevii au făcut cunoștință cu conținutul cărții, fiind uimiți de bogăția materialului selectat și de informația bine structurată.Le-a fost adus la cunoștință faptul că pentru a face o astfel de lucrare este nevoie de o minuțioasă și amplă muncă de cercetare.Apoi au răsfoit paginile cărții de o calitate impecabilă și încărcate cu un bogat material ilustrativ.
 

четверг, 23 апреля 2015 г.

Prezentare de carte



 Despre protecția europeană a drepturilor omului

   Obiectivul principal al anului 2015 constă în promovarea valorilor europene. Cea mai importantă valoare europeană ține de drepturile omului. Respectarea lor constituie esența unei societăți democratice.
    În acest context, a fost binevenită prezentarea cărții Protecția europeană a drepturilor omului. Autor: Ion Buruiană, jurist, conferențiar universitar, încadrat la Catedra Drept Internațional de la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moldova, fondat în 2003 printr-o Hotărâre de guvern.
   Cartea Protecția europeană a drepturilor  a apărut în 2013 și a fost editată ci sprijinul Comisiei Europene în cadrul Programului de Învațare pe Toată Durata Vieții, Subprogramul Jean Monnet 2011-3237.
    Prezentarea cărții a avut loc la Liceul Teoretic cu Profil de Artă Doina și Ion Aldea-Teodorovici în clasa a XI-a în cadrul orei educație civică (profesor: Corina Ciorap).
    Elevii au manifestat interes față de această carte, scrisă nu doar de un profesionist, ci într-un limbaj accesibil pentru mai multe categorii de cititori. Și asta este foarte important, fiindcă protecția drepturilor omului a devenit, cum scrie autorul „ a devenit o dimensiune fundamentală a comunității internaționale și a fiecărui stat în parte, care nu poate fi ignorată”. La apărarea drepturilor omului trebuie să contribuie toate componentele societății din cadrul unui stat: organele statului, partidele politice, sindicatele și societatea civilă.


    Cartea Protecția europeană a drepturilor omului are un caracter educativ și explică pe înțeles sensul și semnificația fiecărui drept: dreptul la viață, dreptul la libertatea de expresie și de informare, dreptul la educație, dreptul la muncă, dreptul la protecția vieții private, intime și familial, dreptul la un mediu sănătos etc. Protecția europeană a drepturilor omului poate fi citită și în variantă electronică.

Larisa Ungureanu

вторник, 7 апреля 2015 г.

Discuţie / dezbatere



 Apa este izvorul vieţii


     Discuţia / dezbaterea s-a purtat în cadrul Clubului Sănătatea pentru toţi şi a fost organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii. Invitatul nostru a fost doctorul şi scriitorul Vladimir Halipli, fondatorul acestui Club. La activitate au participat beneficiari şi pedagogi sociali de la Centrele pentru Copii şi Tineri Eurica şi Scînteia cât şi elevi de la Liceul Dante Alighieri.
    “Siguranţa vieţii şi a sănătăţii este scopul principal al activităţii de astăzi”. Aşa a început discuţia dl Halipli. “Vom vorbi despre apă, cel mai important produs de care ne folosim pentru consumul zilnic, pentru necesităţile noastre vitale. Dar trebuie să ştiţi, că apa poate fi miraculoasă, dacă este limpede şi curată, fără impurităţi, fosfaţi, metale grele, microbi etc., dar poate ucide, dacă este poluată, murdară. Conform datelor OMS, zilnic, pe planetă mor din cauza apei poluate circa 30.000 de oameni. O cifră înfiorătoare!”
    Discuţia s-a încins în jurul calităţii apei, care curge în robinete, a apei pe care o procurăm de la magazine sau o scoatem din fântâni, o aducem de la izvoare. E bună sau e dăunătoare pentru sănătatea noastră?
    Ca să demonstreze, cum este apa noastră, dl Halipli a recurs la un experiment. Cu ajutorul unui aparat special, am văzut cu toţii cum arată, în urma experimentului Apa populară, procurată de la magazine şi cum arată apa, care a fost filtrată. Diferenţa, desigur, e mare.
    Am fost sfătuiţi de către doctorul Halipli să folosim apă plată şi nu carbogăzoasă, apă filtrată sau, în cel mai rău caz, apă fiartă. În Republica Moldova apa este poluată, de aceea trebuie să folosim toate mijloacele posibile pentru a ne proteja sănătatea şi a asigura o cât mai bună calitate a vieţii.

Larisa Ungureanu
   

Lansarea cărții


Coca-Cola pentru Nola de Ianoș Țurcanu
Sceneta O istorie de pe ţărmul Mării Negre a fost primul număr artistic din spectacolul literar-artistic dedicat activității de lansare a volumului Coca-Cola pentru Nola de Ianoș Țurcanu. Cartea a fost valorificată din scoarță în scoarță. În acest spectacol au fost implicați toți elevii clasei a IV-a ”B”, Liceul Dante Alighieri, învățător Ala Șeptelici. Fiece poezie prezentată teatralizat a fost o micuță piesă de teatru, iar copiii – adevărați actori ce jucau cu multă pasiune. Decorul compus din desenele participanților, inspirate din textele cărții, animale de pluș și desigur mascota Maimuțica, au creat un cadru potrivit pentru lansarea unei atare cărți.  
O istorie de pe ţărmul Mării Negre


PERSONAJELE: Autorul, poetul, fetiţa, bunica.
(Se aude zgomotul mării)
 AUTORUL
 -  Cerul roşietic, se revarsa  în apus peste întinderea înspumată. Pe mal, îngândurat, se plimba poetul. Admira albastrul intens al apei, fiece talaz ce scălda nisipul, licărul corăbiilor ce pluteau în zare. Era un moment de savoare şi profundă meditaţie.
POETUL (liric şi meditativ):
 - Am scris cele mai multe versuri despre mare pe vremea când n-o cunoşteam. Versurile erau proaste, la sens nici nu mă gândeam. Mă atrăgea, pur şi simplu melodia cuvintelor şi numele ţărilor exotice. Dar uite că soarta a vrut să petrec pe ţărmul caucazian al Mării Negre mai bine de 20 de ani, aici mi-am umplut sufletul de exotism tropical şi impresii marine pentru toată viaţa.
(Gândurile poetului au fost întrerupte de o fetiţă, care face nazuri, plângea isteric şi strigă către bunica)
FETIŢA
Hociu colu! Hociu coca-colu!
BUNICA
- Nelizea tebe, coca-cola! Nelizea!
AUTORUL
 - Fetiţa, care facea nazuri, avea faţa schimonosită, de ziceai ca semăna cu o maimuţică. Acestă situaţie îl inspiră pe poet.
POETUL (impresionat de această scenă, le urmăreşte în tăcere pe cele două):
 - Uite, îmi încolţesc în minte versuri pentru o nouă poezie... Coca-Cola pentru Nola. Merg acasă s-o înşir pe hârtie.
 AUTORUL
- Marea a continuat să-l inspire pe poet. Şi uite aşa, în amezile caniculare, condeierul Ianoş Ţurcanu se retrăge de pe ţărmul ferbinte pentru a ticlui celelate versuri din volumul cu acelaşi titlul Coca-Cola pentru Nola.


Liliana Juc