CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

понедельник, 27 апреля 2015 г.

Discuție /dezbatere



                    Ziua Drapelului Republicii Moldova

    Activitatea s-a desfășurat la Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri Vatra și a întrunit copii de toate vârstele: de la 8 până la 14 ani, cât și pedagogi sociali, o bunicuță, care a venit la Centru împreună cu nepoțica.
    Unii copii știau, că sărbătorim Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova, alții – mai puțin. Pentru majoritatea a fost o noutate, că tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului Legislativ, dar această zi nu se sărbătorea.
    Ziua Drapelului Național al Republicii Moldova a fost instituita de Parlament la 23 aprilie 2010 și a votat de4clarația zilei de 27 aprilie drept zi a Drapelului de Stat.
    Culorile albastru, galben și roșu din Drapelul de Stat, în succesiunea indicată, constituie Culorile Naționale ale Republicii Moldova. Copiii au știut să explice semnificația fiecărei culori.
    Pe larg am vorbit despre stemă, explicând semnificație fiecărui element. Stema de Stat a Republicii Moldova își are rădăcinile în cele mai îndepărtate steme medievale a Țării Moldovei. Autori stemei actuale sunt: Gheorghe Vrabie și Maria Dogaru. Stema a fost aprobată de Parlament la 3 noiembrie 1990.
    În fața copiilor a fost demonstrate mai multe forme de tricolor, care sunt folosite în viața curentă. În afară de drapelele cu proporția de 1: 2, care sunt arborate pe clădiri, culorile naționale se materializează și în formă de fanioane, panglici, eșarfe, banderole, funde, cocarde, insigne și alte ornamente, folosite în scop decorativ în cadrul unor sărbători.
   Culorile naționale ale Republicii Moldova se utilizează de toate persoanele juridice și fizice cu condiția respectării demnității acestor ornamente. Profanarea lor atrage răspunderea contravențională sau penală stabilită de legislație. 
Le-am recomandat copiilor ca în această zi să folosească tricolorul fie ca banderolă sau fundiță la ghiozdan, panglică la mânăca semn că sărbătoresc Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova.

Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий