CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 23 апреля 2015 г.

Prezentare de carte



 Despre protecția europeană a drepturilor omului

   Obiectivul principal al anului 2015 constă în promovarea valorilor europene. Cea mai importantă valoare europeană ține de drepturile omului. Respectarea lor constituie esența unei societăți democratice.
    În acest context, a fost binevenită prezentarea cărții Protecția europeană a drepturilor omului. Autor: Ion Buruiană, jurist, conferențiar universitar, încadrat la Catedra Drept Internațional de la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moldova, fondat în 2003 printr-o Hotărâre de guvern.
   Cartea Protecția europeană a drepturilor  a apărut în 2013 și a fost editată ci sprijinul Comisiei Europene în cadrul Programului de Învațare pe Toată Durata Vieții, Subprogramul Jean Monnet 2011-3237.
    Prezentarea cărții a avut loc la Liceul Teoretic cu Profil de Artă Doina și Ion Aldea-Teodorovici în clasa a XI-a în cadrul orei educație civică (profesor: Corina Ciorap).
    Elevii au manifestat interes față de această carte, scrisă nu doar de un profesionist, ci într-un limbaj accesibil pentru mai multe categorii de cititori. Și asta este foarte important, fiindcă protecția drepturilor omului a devenit, cum scrie autorul „ a devenit o dimensiune fundamentală a comunității internaționale și a fiecărui stat în parte, care nu poate fi ignorată”. La apărarea drepturilor omului trebuie să contribuie toate componentele societății din cadrul unui stat: organele statului, partidele politice, sindicatele și societatea civilă.


    Cartea Protecția europeană a drepturilor omului are un caracter educativ și explică pe înțeles sensul și semnificația fiecărui drept: dreptul la viață, dreptul la libertatea de expresie și de informare, dreptul la educație, dreptul la muncă, dreptul la protecția vieții private, intime și familial, dreptul la un mediu sănătos etc. Protecția europeană a drepturilor omului poate fi citită și în variantă electronică.

Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий