CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 12 февраля 2015 г.

O, Cât de frumoasă ești!



 Oră de lectură

 Ora de lectura s-a desfășurat în biblioteca Liceului Teoretic cu Profil Real „Mihai Marinciuc”, la care au participat elevi din clasele V-a, VI-a, VIII-a. Manifestarea dată s-a desfășurat în cadrul 2015 Anul Grigore Vieru.
    Ora de lectură a fost consacrată volumului Cât de frumoasă ești. Antologie de poezie românească de Grigore Vieru. Mama, Limba Română, Iubirea în creația poeților români plecați la strămoși. Trei „sfinte teme”, cum consemnează în „Cuvânt înainte” academicianul Eugen Simion.
    Volumul a apărut în anul 2004 la editura „Litera Internațional”. Pe coperta cărții  este prezentată o compoziție cu tabloul „Fata cu fluturele” de Gheorghe Panaiteanu-Bardasare.
    Tot în acest volum este inserat un mic articol, semnat de Grigore Vieru, din care aflăm că poetul începuse lucrul la această antologie încă pe la începutul anilor 80 ai veacului trecut „Nu plecam nicăieri la drum fără un geamantan plin de cărți”.
     O asemenea antologie, în care s-au „întâlnit” poeții de pe ambele maluri ale Prutului apare pentru prima oară. „Sunt fericit că mi-a venit ideea acestei cărți cu versuri inspirate de milenara Treime a neamului”.
     Volumul conține 542 de poezii, semnate de 187 poeți și are 816 pagini.
     Cartea începe cu „Cântec de leagăn” (folclor) – sunt mai multe poezii de inspirație folclorică - și se încheie cu poezia lui Cristian Popescu „O rugăciune de jucărie”.
    Mai mulți elevi, printre care: Cojocaru Valeriu, Cristian Emil, Ureche Adriana, Bejenaru Adelina, Borzin Diana-Alexandrina, Olaru Mihaela, Cornelia Sîrbu și alții au recitat poezii de origine folclorică, poezii semnate de Costache Conachi, Nicolae Văcărescu, Costache Negruzzi, Constantin Stamati, George Coșbuc, Vitalie Tulnic ș.a.. Doamna Ala Bomaistriuc, șefa bibliotecii, a recitat poezia „Ziua, ceasul despărțirii” de Gheorghe Asachi.
    Copiii au descoperit un univers bogat și profund a poeziei românești din toate timpurile, pe care Grigore Vieru, cu multă dragoste și răbdare, le-a selectat și le-a lăsat posterității.
  

Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий