CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

вторник, 24 февраля 2015 г.

Flash-mob



  „Anonimul” Dragobete

     Deși în ultimii ani se scrie și se vorbește mult de sărbătoarea tinereții și a iubirii, specifică poporului român, numită Dragobete, prea puțină lume cunoaște încă semnificația ei. Poate vina o poartă și faptul că această sărbătoare nu este „intens” comercializată, cum este Ziua îndrăgostiților la 14 februarie, sf. Valentin, simbolul îndrăgostiților la catolici, care datorită în parte și comerțului, intensei publicități a devenit în scurt timp cunoscută în toată lumea.
    Filiala Târgoviște, anual, organizează activități cu publicul pentru a aduce la cunoștința auditoriului cine este Dragobete, ce tradiții sunt de Dragobete, de ce se sărbătorește Dragobete la 24 februarie, ce obiceiuri sunt răspândite în această zi etc.
     În acest an, de Dragobetele ne-am pregătit din timp, avându-i ca parteneri pe colaboratorii Centrului Comunitar pentru Copii și Tineri Vatra. Am stabilit „un plan de acțiune” și am pornit „la drum”. Chiar dacă o parte din elevi erau în vacanță, acest fapt nu a împiedicat pregătirea și buna desfășurare a activității.
    Am început prin a aduna o echipă de copii, cărora le-am explicat, fiindcă nu știau mai nimic, semnificația acestei sărbători, ba chiar am alcătuit și un text despre sărbătoarea Dragobetelui la români, pe care apoi, în formă de pliant, l-am dăruit oamenilor, activitatea propriu-zisă constituind din câteva etape: o mică discuție la Centrul Vatra despre Dragobete, schimb de opinii, după care, în grup, am ieșit în fața Centrului Vatra, rostind tare de câteva ori , ca să fim auziți, „Dragobete!”    Ideea a fost să facem un flash-mob pentru a atrage atenția trecătorilor că astăzi se sărbătorește Dragobete. Și ne-a reușit! Deși ploua, trecătorii au fost interesați să afle cine este „misteriosul” Dragobete, de dragul căruia, prin ploaie, copiii cu zâmbetul pe față, împart curioșilor pliante.
   „Drumul” Dragobetelui a ajuns până la sediul Filialei Târgoviște, unde copiii, colaboratorii Centrului Vatra (doamna Maria Sanduleac, pedagog social) au amintit cititorilor, bibliotecarilor (care, desigur, erau la curent!) că astăzi e DRAGOBETE! S-au spus și poezii, au fost adresate felicitări, s-au făcut fotografii. Zâmbetul era pe buzele tuturor și satisfacția copiilor n-avea margini! Au contribuit și ei, prin și dragoste fața de acest „tânăr frumos, voinic și bun la suflet, care inspiră încredere și dragoste curată” la scoaterea din anonimat a sărbătorii strămoșilor noștri, numită Dragobete.muncă

Larisa Ungureanu
  

Комментариев нет:

Отправить комментарий