CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 14 января 2015 г.

Întălnire cu Maria Osoianu-Niconov

 Prezentare de carte Aricică și ciupercuță

 Maria Osoianu-Niconov este născută în satul Horeşti, raionul Făleşti.

Fiind pasionată de poezie publică poveşti şi poezii pentru copii în revistele republicane (Alunelul, Florile dalbe). La moment are o bună colaborare cu biblioteciile, liceele și grădinițele de copii. Este autoarea următoarelor cărți pentru copii: Iepurașul cel isteț (2012), Fiica olarului (2013), Taina șarpelui (2013), Poeziile bunicuței (2013), Aricică și ciupercuță (2014).
 Prin tehnica lecturii literar-artistice micuții din clasa I-a, Liceul Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, învăţător Valentina Vârlan, au făcut cunoștință cu versurile din cartea Iepuraşul cel isteţ.

 Așa au descoperit un aricel ce-i place mărul; pe vulpea cea şireată care vrea pe iepure
să-l prindă / şi în braţe să-l cuprindă; papagalul năstruşnic care nu vorbește, dar ciupește; vrăbiuţele ciudate, care se scaldă în baltă; ce s-a ales din vasul cu miere; de ce se temea rățușcă; cine e cel mai bun acrobat; cum a fost prins iepurilă mâncând varză în grădină? Etc.
 Acest volumaş cuprinde atât poezii despre animale, istorioarele căsuţei pe picioare, ceşcuţei bunicuţeisemaforului, cât şi povestea Iepuraşul cel isteţ. Elevii au înțeles că orice păcăleală iese la iveală (Vasul cu miere), Toți copiii cei cuminți/ Îi ajută pe părinți (Gospodina mamei), că nu e bine să fii zgârcit ca rățuțca de la baltă ce se temea că nu o să-i ajungă apă; trebuie să fii ordonat, (Dacă nu făceam curat –/ Azi eram cu capul spart...).
  Pentru a incita la lectură, cărțile autoarei au fost expuse în expoziție tradițională și în revista bibliografică Cărți semnate de Maria Osoianu-Niconov.
În mod deosebit a fost prezentat volumul Aricică și ciupercuță prin povestea teatralizată Ariciul – gospodarul pădurii.

Doamna Maria Osoianu-Niconov a citit poezii în manuscris, adică ce n-au fost publicate încă, a discutat cu cititorii săi, și fiind a doua zi de anul nou pe stil vechi i-a urat și semănat.









 Liliana Juc

Комментариев нет:

Отправить комментарий