CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

понедельник, 15 сентября 2014 г.

Achiziții noi

TOP 10+

Capodopere ale literaturii de pretutindeni intr-o colectie
care cuprinde cele mai indragite bestselleruri


                                   Baietii de pe strada noastra
 
Romanul Baietii de pe strada noastra a fost interzis in mai toate tarile arabe, sub acuzatia de blasfemie. In spatele personajelor si al intimplarilor povestite se intrevede o parabola ce reuneste teme si motive atit din Coran, cit si din Vechiul si Noul Testament, precum si referiri la regimurile politice opresive ale Egiptului. Istorisirea incepe cu vietile patriarhului Al-Gabalawi si ale fiilor sai, Adham si Idris, alungati din gradina parinteasca pentru pacatele lor.




Zbor deasupra unui cuib de cuci


Zbor deasupra unui cuib de cuci, romanul care a lasat urme de nesters in literatura contemporana, este povestea zguduitoare a pacientilor dintr-un ospiciu condus cu mina de fier de sora-sefa Ratched, adepta unor metode de tratament barbare, precum electrosocurile si lobotomia. Singurul care i se opune este scandalagiul Randle Patrick Mc Murphy, simbolul revoltei impotriva autoritatii tiranice. Prin ochii altui pacient, seful Bromden, un indian urias, asistam la inclestarea dintre cei doi, care capata proportii aproape mitologice.
 
Amantele

Povestea celor doua eroine ale romanului Amantele, Paula si Brigitte, se petrece intr-un orasel austriac de munte. Aparent, cele doua femei au caractere cu totul diferite: Paula refuza orice conformism, fiind mult mai aplecata spre experiment, pe cind Brigitte suporta cu stoicism viata alaturi de Heinz, un betiv greu caracterizabil ca apartinind rasei umane. Alegerile facute de cele doua in cautarea unui barbat vor avea rezultate surprinzatoare.


In noapte
 În noapte este un puzzle de personaje cum nu se poate mai diferite: Eri Asai, un fotomodel cufundat intr-un somn care dureaza de luni de zile, sora ei, Mari, o studenta pasionata de lectura, un trombonist de jazz, o tinara prostituata chinezoaica brutalizata si abandonata intr-un love hotel, un simplu angajat la o firma de calculatoare. Toti sint oameni ai noptii bintuiti de secrete si dorinte nelamurite, iar legaturile dintre ei se limpezesc incetul cu incetul pe parcursul cartii, construind un univers nocturn plin de farmecul, subtilitatea si umorul caracteristice romanelor lui Murakami.

 
Testamentul francez

Roman al dublului exil, Testamentul francez pune fata in fata doua lumi situate la extremitatile Europei secolului XX: Franta si Rusia. Meditatie tulburatoare asupra libertatii individului, violentei totalitarismului si depersonalizarii, romanul este, totodata, un emotionant elogiu adus misterului naturii siberiene, rafinamentului limbii si civilizatiei franceze, literaturii, spiritualitatii si, nu in ultimul rind, cartii.


Pendulul lui Foucault

Pendulul lui Foucault este un roman elaborat cu ingeniozitate inginereasca, in care misterul ia nastere printr-o banala intimplare. Trei redactori ai unei edituri de texte ezoterice construiesc, printr-un pur joc intelectual, ipoteza misterioasa a unui Complot urias, initiat de Cavalerii Templieri (dupa dizolvarea Ordinului de catre regele Frantei) pentru pastrarea in custodie a Secretului absolut al cunoasterii si al puterii. Tot jocul porneste de la un manuscris delirant si ia proportiile unui „virtej” care, de la un anumit punct, nu mai poate fi dominat de initiatorii lui. Cuvintele (semnele) se razbuna chiar pe cei care le manevreaza, in momentul in care acestia transforma jocul combinatoriu in scop in sine.

Dama de pica si alte povestiri

Tinarul Hermann afla intimplator, la o petrecere, ca bunica unuia dintre amicii sai, o venerabila contesa, stie secretul cistigului sigur la carti. Acest lucru ii schimba soarta. Isi dedica viata dezlegarii misterului, dar totul pare sa fie in zadar, caci contesa moare. Batrina se intoarce insa pe neasteptate din morti si bate la usa lui Hermann ca sa-i destainuie teribilul adevar: cele trei carti intotdeauna cistigatoare. Citeva zile mai tirziu, tinarul innebuneste…

Marele Gatsby

Un tinar fascinat de visul american, proaspat venit la New York si doritor de succes, Nick Carraway, impartaseste povestea transformarii lui James Gatz in Jay Gatsby. Pe fundalul unei Americi prospere, dar haotice, Gatz, minat de mirajul iubirii fata de Daisy Buchanan, isi schimba viata, devenind din student la Oxford gangster, traficant de bauturi alcoolice si apoi milionar. Iubirea sa pentru Daisy nu se implineste insa; ramine povestea donquijotesca a Marelui Gatsby, desfasurata odata cu un iluzoriu, nesfirsit American dream.


Baieti de gasca

Liceeni guralivi si plini de umor, o fetita care, in timp ce deseneaza un sopron, povesteste cu inocenta lucruri ciudate de acasa, o femeie fara miini care are drept hobby pictura, o prietena flusturatica, indivizi proaspat imbogatiti… Aceasta este lumea Baietilor de gasca, o lume pestrita in care intilnim deopotriva argoul adolescentilor de dinaintea caderii comunismului si metamorfozele Romaniei contemporane. Uneori povestirile ne poarta in afara granitelor, la Lille sau Viena. Oriunde ar avea loc, toate intimplarile sint pline de neprevazut si de un haz umbrit de o unda de nostalgie.
 

Desertul tatarilor

Tinarul locotenent Giovanni Drogo isi doreste o viata eroica si o moarte pe masura si spera ca le va gasi aparind zidurile Fortaretei Bastiani. Alaturi de camarazii sa, el traieste cu iluzia ca, odata cu zorii unei noi zile, va auzi si trimbita ce anunta atacul „tatarilor“. Nici unul din ei nu stie insa care la va fi adevaratul sfirsit; doar gindul unui moment glorios ii mai tine alaturi, doar naluca dusmanului inca nevazut le hraneste sperantele.


Celelalte povesti de dragoste

Unsprezece povesti in care dragostea e privita din unghiuri surprinzatoare si, in acelasi timp, unsprezece secvente ale unui roman construit pe o unica poveste, a unei iubiri ce nu-si gaseste ritmul. Lipsa comunicarii, tradarea, gelozia, angoasele si asteptarile, toate aceste stari, puse sub semnul superficialitatii lumii contemporane, poarta personajele prin intimplari si evenimente stranii, care isi cistiga miza doar prin raportarea la intreaga lor istorie.


Doctor Jivago

Publicat pentru prima data in Italia, in 1957, in plina criza mondiala, romanul Doctor Jivago e povestea vietii si a iubirilor unui medic in perioada Revolutiei ruse. Parasind Moscova pentru linistea Muntilor Urali, unde spera sa-si puna familia la adapost, Jivago se trezeste in plin conflict intre albi si rosii. Dragostea lui pentru frumoasa si tandra Lara se consuma pe fundalul cruzimii si al talazurilor revolutiei, o reprezentare surprinzatoare a unor vremuri memorabile.


Lolita

Din cauza subiectului sau extrem de socant – pasiunea morbida a unui barbat matur pentru o fetita de doispre­zece ani –, romanul Lolita a fost respins de editori, fiind publicat in Statele Unite abia dupa aparitia sa in Franta. Construita pe schema mitologica a povestirilor cu fauni si nimfe, Lolita este insa, inainte de toate, un poem de dragoste inchinat limbii engleze si posibilitatilor sale expresive.
Poveste a iubirii obsesive si blestemate a lui Humbert Humbert pentru nimfeta Dolores Haze, capodopera lui Vladimir Nabokov a fost, pe rind, carte interzisa, roman scandalos, obiect de cult, pentru a deveni apoi un roman clasic al secolului XX.


Metamorfoza si alte povestiri

Editia de fata reuneste cele mai cunoscute si mai reprezentative povestiri ale lui Franz Kafka. Personajele sale, victime ale unui univers ostil, absurd, traiesc drama imposibilitatii unei evadari, atit din propria conditie, cit si dintr-un spatiu concentrationar exterior. Fie ca sint incatusate in corpul unei ginganii inspaimintatoare, fie ca sint victime ale unui sistem opresiv, aceste personaje au in comun o vina tragica, la radacinile careia nu pot ajunge.

Numele trandafirului

In anul 1327, intr-o manastire izolata de lume, calugarii sint pe cale de-a fi invinuiti de erezie. Singura lor speranta este ajutorul dat de un faimos franciscan, fratele Guglielmo. Cind lucrurile par sa se limpezeasca intre zidurile misterioasei abatii, calugarii incep sa moara unul dupa altul. Ca sa descopere asasinul, inteleptul calugar, alaturi de ajutorul sau, Adso, se afunda ca un adevarat detectiv in simboluri secrete si manuscrise codificate si aproape isi pierde viata pe culoarele labirintice ale manastirii.

Комментариев нет:

Отправить комментарий