CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 25 апреля 2014 г.

Discuție/dezbatere

       Ziua Drapelului Republicii Moldova


În preajma Zilei Drapelului Republicii Moldova, care se sărbătorește pe 27 aprilie, în biblioteca gimnaziului nr.5 (bibliotecară doamna Ala Bomaistriuc) a avut loc o discuție/dezbatere cu participarea elevilor din clasele a IV și a V despre semnificația acestei zile, istoricul ei, despre desemnarea oficială a tricolorului ca drapel de stat în culorile albastru, galben, roșu cu stema amplasată în centrul fâșiei galbene de către deputații primului Legislativ pe 27 aprilie 1990 la prima sesiune a Sovietului Suprem al RSS Moldova. Pentru prima dată Drapelul de Stat a fost arborat pe Parlamentul Republicii Moldova la 27 aprilie 1990. Legea nr.217 din 17 septembrie 2010 privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova a stabilit detaliat normele ce țin de aspectul, arborarea și respectul față de Drapelul de Stat. La 23 aprilie 2010, Parlamentul Republicii Moldova a votat declararea zilei de 27 aprilie Zi a Drapelului de Stat.
În cadrul discuției/dezbatere s-a vorbit despre utilizarea Drapelului de Stat în cadrul ceremoniilor, manifestărilor, întrunirilor, sărbătorilor naționale în formă de drapel, fanion, steguleț, panglică, eșarfă, brâu, fundă, cocardă, insignă, la înfrumusețarea străzilor, sediilor, locurilor publice. În ultimul timp se observă o folosire pe scară largă de către cetățenii Republicii Moldova a Drapelului de Stat în formă de steguleț în automobile, pe biciclete, motociclete, dar și în transportul public. Mulți tineri își leagă la mână o panglică tricoloră.
S-a discutat despre evoluția tricolorului în timp, steagul îmbinând vechiul însemn heraldic al Moldovei – tradiționalul cap de bour și culorile naționale specifice neamului românesc: albastru, galben, roșu. Drapele tricolore au existat încă din timpul lui Bogdan, voievod al Moldovei. Cel care a ridicat la un nivel superior valoarea lor a fost Ștefan cel Mare.
De menționat că de-a lungul istoriei tricolorul a fost un îndemn spre libertate și frăție, însoțind mișcările de eliberare și deșteptare națională. Cu tricolorul au ieșit la manifestări și mitinguri moldovenii la sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut pentru limbă și alfabet latin, pentru libertate și independență față de URSS.

Copii au discutat despre emnificația acestei sărbători în cadrul școlii, orașului, țării, dar și pentru fiecare om în parte: „Trebuie să ne mândrim cu drapelul nostru, fiindcă este al nostru”. „Trebuie să cunoaștem istoria tricolorului”. „Trebuie să cunoaștem semnificația stemei de stat”. Eu au dat dovadă de faptul că știu semnificația culorilor: albastru – libertate, galben – glia strămoșească, roșu – sângele vărsat pentru apărarea țării.
Elevilor le-au fost demonstrate mai multe tipuri și forme ale drapelului de stat: insignă, bandă, fanion, steguleț și un minidrapel.
Larisa Ungureanu


Комментариев нет:

Отправить комментарий