CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

вторник, 8 апреля 2014 г.

Discuții/dezbateri

  
Versurile lui Dumitru Matcovschi
 în șlagăre contemporane
Activitatea a fost organizată de Filiala Târgoviște și s-a desfășurat la Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri Eurica. Mai întâi a fost adusă la cunoștință definiția cuvântului șlagăr – melodie care se bucură de mare popularitae și provine din limba germană de la cuvântul schlager.
   „De ce cântecele pe versurile lui Dumitru Matcovschi au devenit șlagăre ?” Cu această întrebare a început discuția/dezbatere. Răspunsurile au fost dintre cele mai diferite. De exemplu: pentru melodicitatea versirilor, mesajul clar și pe înțelesul tuturor, melodiile care emoționează până la lacrimi, vocile interpretului Ion Aldea-Teodorovici, acete melodii sunt foarte cunoscute și cântate, ele adună în jurul lor oameni ș.a.
    Pentru a fi mai convingători în aceste afirmații, au fost audiate mai multe melodii compuse de Ion Aleda-Teodorovici, Mihai Dolgan și interpretate de Sofia Rotaru, Nina Crulicovschi, formația Noroc, Ion Aldea-Teoorovici, formația Chatarsis. E vorba de: Bucurați-vă, prieteni, Sărut, femeie, mâna ta, Cu numele tău, Chișinăul meu cel mic, Inimă de mamă. Unele cântece, cum ar fi Chișinăul meu cel mic și Inimă de mamă, cum au recunoscut unii copii, dar și pedagogi sociali, prezenți la manifestare, le-au auzit pentru prima oară și au rămas foarte imperisonați de frumusețea melodiei și a versului.
    Domnișoara Elena, pedagog la Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri Eurica, a dorit să facă o copie a acestor ântece pentru a fi ascultate cât mai des de copii. 
 
 



     

Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий