CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 9 октября 2013 г.

Seară literar-artistică

09 octombrie 2013




Chişinău – oraş cântat şi iubit de chişinăuieni

    De mai mulţi ani Filiala Târgovişte desfăşoară Decada Chişinău şi organizează mai multe activităţi: prezentări de carte, ore de lectură, diverse concursuri, recitaluri de poezii, conferinţe etc.
   Serata de la Centrul Vatra a inclus o informative succintă despre Chişinău: istorie, monumente, personalităţi. Apoi a continuat cu vizionarea documentarului „Chişinău – oraş European”, realizat în 2012 la studioul OWH studio de regizoarea Leontina Vatamanu.
    În film este o îmbinare fericită a elementului documentar şi cotidian. Chiar dacă nu cunoşti oraşul, în urma vizionării rămâi fascinat de parcurile şi grădinile lui, zonele de agrement, clădirile istorice, construcţii mai vechi sau mai noi, de oamenii acestui oraş tânăr – şi prin oamenii săi şi prin aspiraţiile care le are.
   După vizonare a urmat un recital de poezie. Rebeca ne-a spus poezia „Plaiul meu”, Gabriela Botezatu – „Toamna de aur”, Vleja Andreea – „Toamna”. Cu multă emoţie au mai spus poezii Cristina şi Valeria.
   A fost ascultat şi Imnul Chişinăului (versuri Gheorghe Vodă, muzica Eugen Doga; preluare de pe youtube)
   În încheiere, copiii şi-au exprimat impresiile lor faţă de oraş în cuvinte simple, spuse din inimă: „Chişinăul e patria mea, aici m-am născut”; „Oraşul e plin de oameni buni”; „Îmi place strada pe care locuiesc, e plină de verdeaţă”.
   Ce şi-ar dori aceşti copii când vor creşte mari ? „Mi-aş dori să fim deja în Uniunea Europeană”; „Vreau ca Chişinăul să fie cel mai curat oraş din Europa”; „Vreau să devin învăţătoare, când voi creşte mare şi vreau ca în oraşul Chişinău să nu fie copii analfabeţi”. Serata a trecut într-o atmosferă plăcută și prietenoasă.


Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий