CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 18 октября 2013 г.

Întâlnire cu scriitorul











 

Alexandru Placintă s-a născut la 9 mai 1951 satul Semeni, raionul Ungheni, Moldova. A absolvit şcoala pedagogică din Călăraşi (1971), apoi Iar Universitatea de Stat din Chişinău (1977).  După absolvirea Universităţii de Stat din Moldova a îmbinat munca pedagogică în şcoală cu studierea bazelor picturii şi desenului artistic.  
 Este autorul a mai multor publicaţii în limba română şi rusă, cât şi autorul cărţilor Dragostea şi bunătatea schimbă lumea (2006), În braţele universului (2008), Răsunet neîntrerupt  (în colaborare cu L.Beresneva (Rusia ), 2009), Soarele ni-e prieten (2009) Poezii pentru copii (2010), Ghicitori (2010), Tot frumosul este-n noi (2010).
Alexandru Plăcintă este nu numai scriitor, dar şi pictor cu stilul său individual bine exprimat. Multe din cărţile sale le-a ilustrat singur.  
Tot frumosul este-n noi
Este-n noi şi lângă noi!
Şi-n nisip doar aur este,
Dar încearcă – de-l găseşte!

CÂND ÎN CASĂ ADUCEM O CARTE, ÎMPREUNĂ CU EA ADUCEM BUCURIE, LUMINĂ, CĂLDURĂ, FERICIRE ŞI BUNĂTATE; ADUCEM FARMEC ŞI TOT  FRUMOSUL DIN JURUL NOSTRU, DIN LUMEA ÎNTREAGĂ.

Alexandru Plăcintă

Pe aripi de poezie cu Alexandru Plăcintă


 Pe un fundal autumnal, multauriu, s-a desfaşurat întâlnirea scriitorului Alexandru Plăcintă cu elevii clasei a III-a, Liceul Dante Alighieri, pofesor Ala Şeptelici. Participanţii, în pealabil, au făcut cunoştinţă cu opera autorului şi cu o deosebită râvnă au însuşit poeziile propuse. Întru valorificare şi promovarea operei scriitorului Alexandru Plăcintă, dar şi pentru a-şi demonstra calităţile de discipoli tenaci şi talentaţi, şi nu în ultimul rând pentru a-i face o surpriză autorului, elevii au recitat teatralizat poeziile şi dramatizat o secvenţă din Povestea Focului. După micul şi sclipitorul spectacol, organizat de brava profesoară Ala Şeptelici, publicul respectiv a trecut la un dialog cu scriitorul. Întrebările au fost dintre cele pline de profunzime – Când aţi început să scrieţi? De ce scrieţi? Cum vă faceţi prieteni? Aveţi vre-o poezie despre viaţa dumneavoastră? Etc. Alexandru Plăcintă le-a răspuns cu răbdare, ba chiar le-a povestit şi întâmplări din copilărie.
 Giduşii, dar şi dornicii de carte şi frumos, au ascultat cuminţi poeziile declamate de autor şi copleşiţi de admiraţie au urmărit pe calculator, imaginile grafice (ce-au ilustrat volumele) executate chiar de autor.
 Pentru mai multă relevanţă au fost prezentate volumele de poezie (Pe aripi de vânt, O taină, o şoaptă, un vis...), ghicitori (Tot frumosul este-n noi), şi pentru a incita gustul lecturii – narată Povestea Privighetorii Dafi.
 Impresionaţi de întâlnirea cu poezia şi frumosul, unii copii, înzestraţi cu harul scrisului, şi-au etalat talentul, recitând poezii din creaţia lor, pe ei şi pe toţi ceilalţi, scriitorul Alexandru Plăcintă i-a îndemnat să le expedieze dumnealui pentru a fi publicate pe portalul literaturacopii (România).
 La final, pentru munca suplimentară şi prestaţia frumoasă, elevii au fost remuneraţi cu nuci şi bomboane, au primit semne de carte elaborate în bibliotecă; iar domnul scriitor şi profesoara, care a avut un merit deosebit în organizarea recitalului, s-au învrednicit cu diplome de menţiune.

 După multă poezie, culori şi muzică, copii au adunat nerăbdători autografe de la scriitorul Alexandru Plăcintă.


Liliana Juc

1 комментарий:

  1. Întâlinrea din 18 octombrie cu elevii de la Liceul Dante Aligheri, într-adevăr a fost o surpiză plăcută pentru mine. Elevii au recitat frumos poeziile și cu drag au înscenat "Povestea Focului". Succesul activității se datorează atât elevilor silitori și talentați, cât și profesoare Șeptelici Ala și a bunei organizări de către dna Liliana Juc, șefa oficiului copii de la filiala "Târgoviște". Dragi copii din clasa III-a, vă mulțumesc mult pentru participarea activă la întâlinrea din 18 octombrie! Stimate dne Șeptelici Ala și Liliana Juc, vă mulțumesc din suflet pentru pregătirea și buna organizare a acestei întâliniri! Vă doresc multă sănătate și succese!
    Alexandru Plăcintă

    ОтветитьУдалить