CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 4 октября 2013 г.

Prezentare de carte




Chişinăul din Amintiri de Iurie Colesnic

    Cu prezentarea acestui volum s-a deschis Decada Chişinău la Filiala Târgovişte. Au participat elevi din clasele a V de la Liceul Republican cu Profil Real   M.Marinciuc, însoţiţi de diriginta, doamna Ala Bomaistriuc şi de profesoara de limbă şi literatură română,  Ana Jechiu.
    „Ca să acceptăm noul, trebuie să rupem relaţia cu trecutul” – acesta era îndemnul autoritpţilor sovietice, o politică de ştergere a memoriei, care a durat mai mult de 50 de ani. După războiul al doilea mondial, în Chişinăul distrus şi bombardat, din care a fost dusă cu forţa intelectualitatea, mulţi fiind arestaţi, împuşcaţi sau deportaţi, au venit de pe întinsurile Uniunii Sovietice oameni care nu ştiau nimic despre trecutul acestui oraş. Până nu demult auzeam, că se spunea: „Noi v-am ridicat oraşul din ruine, noi am construit acest oraş. Este oraşul nostru”. Pe de altă parte, în Chişinău au venit mulţi tineri de la ţară ca să-şi facă studiile şi nu aveau de unde să cunoască istoria oraşului. Nici autorităţile nu aveau interesul să se vorbească despre trecut. Decenii întregi s-a „şters cu buretele” ceea ce au edificat predecesorii. Să nu ne mirăm că mulţi chişinăuieni sunt ignoranţi în materie de istorie a oraşului, că nu cunosc istoria, nu sunt patrioţi şi nu-şi iubesc oraşul.
    Şi în prezent, când lucrurile s-au schimbat spre bine, când cunoaşterea istoriei Chişinăului a devenit o prioritate, ne confruntăm cu starea de nepăsare, pe de o parte şi, pe de alta, cu tendinţa de a distruge vestigiile trecututlui, de a demola vechile clădiri de importanţă istorică şi a construi în locul lor hoteluri, restaurante, case de petrecere.
    B.M B.P. Hasdeu are o iniţiativă demnă de toată lauda: de a edita şi a arhiva diferite documente, istorii, de a cerceta trecutul Chişinăului. B.M.B.P. Hasdeu îi pasă de oraşul Chişinău. Doar în ultimii ani Biblioteca Municipală a editat mai multe volume, consacrate Chişinăului. Amintim de: Chişinăul în literatură. Antologie, 575 pagini; Timp şi Istorie. Autori de la „Viaţa Basarabiei” 440 de pagini, cât şi această lucrare: Chişinăul din Amintire, un volum de 516 pagini, al cărui autor este Iurie Colesnic, scriitor, cercetătător, un împătimit al istoriei Chişinăului, autorul nenumăratelor cărţi, studii şi articole, privind trecutul  zbucuimat al Basarabiei.
    Acest volum, Chişinăul din Amintiri, editat de Biblioteca Municipală, este „un proiect inedit şi suntem convinşi că această carte este valoroasă în sine, adăugând valoare oraşului nostru. Cartea ridică voalul de pe trecututl Chişinăului”, cum s-a exprimat dr. Lidia Kulikovski, care a scris prefaţa. Acceasă carte este despre „înţelegerea diferenţei de a fi un umil chişinăuean şi un cetăţean al Chişinăului, căruuia îi pasă...:” Îi pasă ce se întămplă în oraş, ce se întâmplă cu oamenii lui, cu spaţiile verzi, cu clădirile istorice, cu tot ce-nseamnă trecut şi moştenire istorico-culturală. Această carte este pentru chişinuienii care-şi iubesc şi venerează oraşul, care creează frumosul în acest oraş şi sunt capabili să-l apere.
   Elevii au ascultat cu multă atenţie secvanţe din istoria Chişinăului, au privit cu interes mai multe poze, care înfăţişează trecututl arhitectural, cultural, dar şi cel legat de viaţa de zi cu zi a omului simplu: Piaţa Centrală, izvoarele şi sacagiii, morile de apă de pe râul Bâc, biserici,  monumente, dar şi despre personalităţi eminente care i-au creat glorie oraşului: Bănulescu Bodoni, familia Dicescu, sculptorul Alexandru Plămădeală, mareşalul Alexandru Avresecu, poetul şi preotul Alexei Mateevici, baronul Stuart, arhitecţii Bernardazzi şi Şciusev, pentru prima oară au auzit despre Casa Şvarţman şi Casa Krupenski şi multe alte persoane şi locuri memorabile, despre care pot afla, lecturând volumul lui Iurie Colesnic Chişinăul din Amintiri.

Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий