CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 14 ноября 2012 г.

Conferinţă

  Tinerii – cetăţeni activi ai societăţii

Cu ocazia Zilelor Tineretului în Republica Moldova şi a Zilei Internaţionale a Studenţilor, la Filiala Târgovişte a avut loc o conferinţă întitulată: Educaţia civică a tinerilor – cetăţeni activi ai societăţii. Au participat elevi din cl. X-a şi a XI-a de la liceul profesional nr. 1 din Chişinău.
Invitaţii conferinţei au fost dl Tudor Darie, consilierul primului ministru problemele tineretului şi tehnologiile informaţionale şi Alexandru Musteaţă, secretarul general al Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM).
Agenda conferinţei s-a axat pe următoarele chestiuni: A fi cetăţean: drepturi şi obligaţii; Importanţa activităţilor extraşcolare în comunitate; Indiferenţă sau implicare; Rolul ong-urilor în procesul de educaţie civică.
Conferinţa a fost completată de istorii de succes, materiale din mass-media despre tineri care au o activitate civică bogată, inclusiv şi de voluntariat (despre Mihaela Roşcov, masterandă USM, bloggeriţă, specialist în resurse umane, Maxim Guţu, preşedintele Organizaţiei de Tineret al PL, sectorul Centru, absolvent al ULIM, facultatea de drept, magistru în drept, obţinut la Universitatea Al.I.Cuza din Iaşi, fondatorul la Fârlădani al unui ong cu denumirea „Sud-Est Junior” ş.a.) puse la dispoziţie de Iuliana Mămăligă, masterandă, jurnalistă.
La fel, publicului prezent la conferinţă i-a fost prezentat şi o miniexpoziţie de cărţi la tema propusă din care au făcut parte: Afară din întuneric de Rodion Burcă; Sunt cetăţean al Europei; Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o de Maria-Paula Erizanu; Introducere în educaţia civică. Manual; Sugestii pentru activitatea extraşcolară la educaţia civică; Tînăra generaţie de Mircea Vintilă; Politica pentru fiul meu Amador, cât şi Constituţia Republicii Moldova. Cărţile au fost selectate din fondurile Filialei Târgovişte de către bibliotecara Violeta Moraru.
Educaţia civică încurajează dezvoltarea tinerilor ca cetăţeni activi şi responsabili pentru faptele şi acţiunile lor. Cetăţenia poate fi eficientă numai când asigură accesul la trei categorii mari de drepturi. În acest sens au fost identificate trei componente: componenta civilă – include drepturile referitoare la libertăţile individuale; componenta politică – dreptul de a exercita puterea politică, de a alege şi a fi ales; componenta socială – dreptul la un trai decent, îngrijire medicală, locuinţă şi venit minim. În activitatea noastră ne ghidăm de legea supremă – Constituţia Republicii Moldova, cât şe de legislaţia în vigoare, inclusiv Legea tineretului. Avem drepturi, dar avem şi obligaţii faţă de ţara care ne acordă aceste drepturi: devotamentul faţă de patrie, apărarea patriei, protecţia mediului înconjurător şi ocrotirea monumentelor, respectarea simbolurilor patriei ş.a.

Комментариев нет:

Отправить комментарий