CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 9 ноября 2012 г.

Discuţii/dezbateri

Modul sănătos de viaţă: Renunţăm la fumat!

În discţie au fost puse următoarele teme: Dauna fumatului; Despre fumatul pasiv; Fumători şi consumatori de alocool. A participat: medicul-chirurg, scriitorul Vladimir halipli, preşedintele Clubublui Sănătatea pentru toţi.
Au participat elevii cl. a IX de la gimnaziul nr. 5 Al. Donici, bibliotecara şcolii, dna Ala Bomaistriuc, pedagogul Maria Plămădeală de la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri, Maria Plămădeală, cât şi colaboratoarea radioului naţional Zinaida Enachi, însoţită de nepoata Jaclin.
Drept suport pentru discuţii-dezbateri a servit cartea Comoara vieţii noastre de Ion Cuzuioc, un abecedar al sănătăţii”, după cum o defineşte autorul.
„Fumătorii sunt ţinta cancerului pulmonar, a bolilor cardio-vasculare, bolilor virale, a pneumoniei şi tuberculozei, a afirmat dl Halipli. În Republica Moldova procentul mortalităţii din cauza fumatului este destul de ridicat comparativ cu alte ţări. Unica şansă de a-ţi proteja sănătatea este renunţatul la fumat. Din păcate, mulţi adolescenţi – fete şi băieţi – încă de la o vârstă fragedă se împrietenesc cu ţigara. La scurt timp, fumatul devine o obişnuinţă, de care cu greu te debarasezi, deşi, prin voinţă, oricine se poate lăsa de fumat. În Republica Moldova procentajul de fumători este destul de mare anume în rândul tinerilor”, a remarcat distinsul medic şi scriitor.
Tinerii s-au implicat în discuţie şi în dezbateri. Au căzut de acord că fumatul nu este cea mai bună alegere a tinerilor, dar societatea nu face încă efort mărit pentru a sensibiliza tinerii despre dauna şi consecinţele fumatului. Preţurile la ţigări sunt accesibile. Ţigările se vând la toate chioşcurile şi magazinele, au un design atrăgător. Nimeni nu întreabă de vărsta cumpărătorilor, de aceea ţigări pot cumpăra şi copiii mai mărişori. Important devine profitul şi nu sănătatea ceteţenilor.
Iată doar câteva idei lansate în cadrul dezbaterilor referitor la tema pusă în discuţie.
Cei prezenţi la manifestare au căzuit de acord că cea mai bună soluţie este renunţatul la fumat.
Disciţia-dezbatere despre Modul sănătos de viaţă a fost însoţită şi de o expoziţie de cărţi despre dauna fumatului.
Iată câteva titluri:
În sfârşit, nefumăto de Allen Carr. Alimentaţia raţională a şcolarului (Capitolu: Fumatul şi consecinţele) de Constantin Dumitrescu; Cum renunţăm la fumat fără să ne îngrăşăm de Gheorghe Grigorieff, Sebastian Bailly. Ş.a.
Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий