CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 11 января 2012 г.

Serată

           Tradiții şi obiceiuri de Anul Nou

Filiala Târgoviște are o bună colaborare cu Centrele comunitare pentru tineri și copii din sectorul Buiucani, în special, Vatra și Eurica. Uneori, merg la ei în vizită pentru diverse activități, alteori le acord consultații sau ”pun” umărul când e vorba de unele manifestări în beneficiul copiilor și a tinerilor care sunt și cititorii bibliotecii Târgoviște. Rodul unei astfel de colaborări a fost și serata literar-artistică Tradiții și obiceiuri de Anul Nou, care s-a desfășurat în seara zilei de 11 ianuarie cand, copii și tineri de la Centrele Vatra și Eurica, au venit în incinta bibliotecii Târgoviște cu puțin timp înainte de închidere. Au venit însoțiți de educatorii doamnele Sanduleac și Plămădeală, cât și de părinții unor copii, alți colaboratori de la Centrele respective.
 Au răsunat în acea seară colinde, unele din ele nu le-am mai auzit până atunci, rostite și cântate cu multă dragoste de copiii de la Vatra, urături tradiționale cu „S-a sculat mai an bădița Traian şi s-a suit pe un cal năzdrăvan” și urături mai contemporane cu „Băieți și fetițe cuminți care se joacă până cad pe brânci”, cu tradiționalul „Roata, măi! Hăi, hăi!”, au răsunat sorcove cu „Să trăiți, să înfloriți ca merii, ca perii în mijlocul verii! La Anul și La Mulți Ani!”
Două au fost momentele culminante ale seratei: spectacolul „Capra”, jucat de copiii de la Centrul Eurica într-o versiune modernizată, cu mult umor, momente hazlii, cu multă voie bună, spectacol care a trezit entuziasmul copiilor, dar și al nostru, echipei de bibliotecari de la Târgoviște. Copiii de la Vatra, pe rol de spectatori, i-au aplaudata îndelung pe colegii lor de la Eurica.

Al doilea moment culminant al seratei au fost cele două legende legate de provenineța lui moș Crăciun. Copiii aveau dreptate: cum să vii cu tradiții și obiceiuri de Anul Nou fără să-ți amintești de moș Crăciun?! Ideea a fost a unei fetițe de la Vatra care a ținut să spună legenda cu aspect religios: nașterea pruncului Isus în iesle și a stăpânului casei, Crăciun, un bătrân rău și hapsân, care la vederea lui Isus s-a schimbat într-un moș bun ce aduce daruri copiilor. A doua legendă a fost cea legată de moș Crăciun din Laponia care, desigur, există, primește scrisori de la copii și le aduce copiilor cadouri, încărcându-și sania trasă de reni.
Noi, bibliotecarii de la Târgoviște, le-am mulțumit din suflet pentru frumoasa sărbătoare de care am avut parte cu toții. La rândul nostru, le-am spus o sorcovă și o urătură, dărunidu-le și câte o carte. Rămâne ca și în continuare moș Crăciun să asculte de dorințele copiilor cuminți și harnici și să le aducă așteptatele cadouri în noaptea de Anul Nou pe stil vechi.

În încheiere, i-am întrebat ce-și doresc cel mai mult de la moș Crăciun, iar răspunsul a fost pe cât de simplu, pe atât de neașteptat: zăpadă!

Larisa UNGUREANU

Комментариев нет:

Отправить комментарий