CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 12 января 2012 г.

Oră de lectură

           Mereu îndrăgite poeziile lui
Mihai Eminescu

La 12 ianuarie curent, la Fliala „Târgoviște” au venit elevii cl. a IV de la liceul teoretic „Columna”, însoțiți de învățătoarea și diriginta Rodica Prodan pentru a participa la o manifestare și pentru care s-au pregatit îndelung. În cadrul Orei de lectură, programată pentru acea zi, au răsunat Poeziile lui Mihai Eminescu. Ideea, cum era și de așteptat, a fost lansată cu mult înainte de 12 ianuarie. Această Oră de lectură din acest an, conscrată poeziilor lui Mihai Eminescu, a fost concepută într-un stil mai deosebit, dar fiind că și elevii și profesorii de la liceul „Columna” își dau interesul și silința pentru a cunoaște cât mai mult, acordând o deosbită atenție valorilor naționale. Iar opera lui Mihai Eminescu este una din marile valori naționale ale poporului român.

În primul rând, în acest an înșiși elevii au ales poeziile, învățându-le pe de rost. În al doilea rând, biblioteca a prezentat din fondurile sale cărțile de poezii ale lui Mihai Eminescu: Din valurile vremii; Călin; Ce te legeni, codrule; Somnoroase păsărele; Unde ești, copilărie!; Luceafărul. Farmecul acestor cărți îl constituie și ilustrațiile: coloristice, sugestive, care atrag atenția copiilor de toate vârstele. Celor prezenți la Ora de lectură le-a fost demonstrată și expoziția de cărți, consacrată celei de-a 162 aniversări de la nașterea poetului, pregătită de doamna Violeta, bibliotecară . Printre ele se află și cartea Viața ilustrată a poetului nemuritor. E vorba de Povestea lui Mihai Eminescu, scrisă cu mult har de autorul ei, Boris Crăciun. S-a amintit și de faptul că poezia lui Mihai Eminescu a trecut hotarul României în sensul că a devenit cunoscută, prin traduceri, multor popoare.

La fel, viața și opera poetului au fost ecranizate sau montate pe scena teatrelor. Este o adevărată capodoperă filmul lui Emil Loteanu „Luceafărul”, există un documentar de lung metraj „Eminescu” în regia lui Anatol Codru, realizat la studioul „Moldova-film”. Au fost montate de-a lungul anilor spectacolele „Eminescu” după piesa lui Ștefănescu (Teatrul academic „A.S. Pișkin”, actualul Teatru Național „Mihai Eminescu”), baletul „Luceafărul” (Teatrul de Operă și Balet din Chișinău), spectacolele „Făt-Frumos din lacrimă” și „Luceafărul” la Teatrul de păpuși „Licurici”, spectacolul „Luceafărul” la Teatrul de păpuși „Guguță”, spectacolul „Luceafărul” la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău.
După această prezentare de carte și informații despre opera lui Eminescu transpusă în limbaj cinematografic și teatral, a urmat recitalul de poezii din opera lui Eminescu. Iată numele copiilor care, cu multă simțire, dragoste pentru cuvântul scris, s-au apropiat de poezia eminesciană:




Postolachi Cătălina – Crăiasa din povești;

Domente Mihaela – O, rămâi;

Neamțu Carolina – La steaua;

Dascăl Adelina – Povestea codrului;

Jenunchi Felicia – Pe lângă plopii fără soț;

Bâc Iulian – Atât de fragedă.

De menționat că unii copii au dat dovadă de artistism, trăire, poeziile recitate devenind un act interpretativ. De exemplu, Jenunchi Felicia, care a impresionat profund prin felul cum a spus poezia Pe lângă plopii fără soț. Între altele fie spus, Felicia ni s-a destăinuit că visează să devină actriță.

Ca o încununare a acestui emoționant recital, eleva acestei clase Rusu Liliana a cântat în amintirea lui Mihai Eminescu frumoasa melodie Eu știu unde vom ajunge (în limba engleză). Liliana a mai participat și în alte dăți la diverse manifestări cu cântece, dar în acest an am remarcat cu toții cât de mult s-a maturizat și cât de puternică i-a devenit vocea. Fără microfon sau fără a fi imprimată din timp, ea a cântat cu o voce frumoasă, unduioasă și cristalină, ecourile ei fiind auzite și la oficiul copii, care au venit s-o asculte și s-o aplaude.
Larisa UNGUREANU

Комментариев нет:

Отправить комментарий